ZIjn de VS bereid tot een kernoorlog om hun economische suprematie over China te behouden? (Test Nevada 1951). Foto: US Government/Public Domain
Opinie - Ann Wright, WorldBeyondWar,

Voormalig VS-kolonel Ann Wright: zal VS rode lijnen China, Iran, Noord-Korea respecteren of komt er meer oorlog?

Gepensioneerd VS-kolonel Ann Wright vreest een herhaling van het oorlogsscenario met Rusland over Oekraïne. Rusland had de VS jarenlang gewaarschuwd dat NAVO-expansie naar Oekraïne een existentiële rode lijn was. De VS negeerde het met de gekende gevolgen. China, Iran en Noord-Korea hebben ook hun rode lijnen gesteld. Gaan de VS ditmaal wel begrip tonen of komt er nog meer oorlog – misschien nucleair?

maandag 8 januari 2024 14:31
Spread the love

 

Dinsdag 3 januari 2024 in de drukke Beretania Street in Honolulu, voor het Hawaii State Capitol, demonstreerde een klein groep met borden. Ze herdachten zes jaar geleden toen de inwoners van Hawaï, via sms-berichten, geïnformeerd werden dat een vijandige kernraket aankwam. Op de telefonische waarschuwing stond: “Dit is geen oefening.”

Mensen op Hawaï doken in mangaten op straat, liepen naar huis of naar andere plaatsen zoals grotten. Twintig minuten later verontschuldigde het Emergency Management System van de staat Hawaï zich: een systeembeheerder drukte op de verkeerde knop.

Voor de inwoners van Hawaï maakte de oefening duidelijk hoe dicht onze wereld bij een nucleaire aanval staat. We weten niet waar een nucleaire aanval vandaan zou kunnen komen, maar naar mijn mening is het uiterst waarschijnlijk dat die vanuit Israël zal worden gestart … of vanuit de VS.

Ik wil de focus hier niet afleiden van de Amerikaans-Israëlische genocide op Gaza … maar in Azië en in delen van het Midden-Oosten onderneemt de regering-Biden gevaarlijke acties gelijkaardig aan de huidige steun voor de Israëlische genocide op de Palestijnen in Gaza.

x

De regering-Biden negeert waarschuwingen en rode lijnen uit China, Noord-Korea, Iran en Libanon. Zoals de regering waarschuwingen van Rusland negeerde over de Amerikaanse militaire oorlogsspelletjes aan zijn grenzen en de uitnodiging aan Oekraïne om zich bij de NAVO aan te sluiten. Het betreft rode lijnen waar Rusland de VS al tientallen jaren voor waarschuwde.

China heeft de VS gewaarschuwd dat Taiwan deel uitmaakt van China. Toch blijft de regering-Biden verdergaan op het oorlogspad dat werd begonnen door de regeringen van zijn voorgangers Obama en Trump.

(zie de artikels die hier in 2012 voor waarschuwden Nieuwe Koude Oorlog in de maak in de Stille Oceaan(1) en Nieuwe Koude Oorlog in de maak in de Stille Oceaan (2))

Het veertig jaar oude ‘Eén China’-beleid dat nog werd gestart door de regering-Nixon (1969-1974), werd getorpedeerd door een doorgedreven verkoop van militaire wapens en bezoeken van hoge Amerikaanse staats- en militaire functionarissen aan Taiwan.

De militaire provocaties van de VS voor de kusten van China begonnen in 2012 onder Obama, hier met Australisch eerste minister Guilliard. Foto: White House Office

Elk bezoek van deze functionarissen aan Taiwan werd door China beantwoord met een armada van meer dan veertig Chinese straaljagers die zeer dicht bij de luchtverdedigingszone van Taiwan kwamen vliegen. De Chinezen beschouwen de Zuid-Chinese Zee als hun ‘voortuin’, terwijl de VS de hele Stille Oceaan als hun ‘achtertuin’ beschouwen.

Op 4 januari 2024 waarschuwde de Noord-Koreaanse regering opnieuw Zuid-Korea en de VS om hun oorlogspraktijken langs de gedemilitarizeerde grenszone met Noord-Korea te beëindigen. De Noord-Koreaanse regering was bijzonder boos over oorlogsoefeningen waarin tot ‘onthoofding’ van de leider van Noord-Korea Kim Jung Un werd opgeroepen. Het was een openlijke oproep tot de moord op de leider van het land.

De regering-Biden wist dat de Israëlische drone-aanval van 3 januari 2024 in de Libanese hoofdstad Beiroet niet onbeantwoord zou blijven. Bij die aanval kwam een deel van de leiding van Hamas om. De VS wisten tevens dat Hezbollah had gezegd dat er vergelding zou komen indien Hamas-leiders in Libanon door Israël zouden worden vermoord. Toch gaf de regering-Biden Israël óf het groene licht om de moord uit te voeren, óf kneep ze een oogje dicht voor de inlichtingen die zij deelde voor de geplande moord.

De schijnbare ISIS-aanslag tijdens een herdenking van de Iraanse generaal Soleimani op 3 januari 2024 is een volgend heet punt in het Midden-Oosten. Deze aanval was waarschijnlijk een Israëlische drone-aanval waarbij 103 mensen omkwamen en 141 anderen gewond werden.

Generaal Soleimani werd vier jaar geleden vermoord met een drone-aanval op bevel van president Trump op de Iraanse generaal die de Iraakse regering hielp in haar strijd tegen ISIS. De regering-Biden weet heel goed dat, als zij groen licht geeft aan Israëlische drones om Iraanse installaties aan te vallen, deze door Iran niet onbeantwoord zullen blijven.

De regering-Biden heeft evenmin geluisterd naar haar eigen regeringsfunctionarissen, waarvan sommigen op 3 januari 2024 ontslag namen, laat staan naar de 70 procent van de eigen Amerikaanse bevolking die de regering onder druk wil zetten om de Israëlische regering te doen stoppen met de genocide op Gaza.

Ons interview met Ann Wright (30 augustus 2023) 29:11, Nederlandstalige ondertitels):

De regering-Biden speelt met vuur … en met de dreiging van het gebruik van kernwapens – met haar gevaarlijke beleidskeuzes ten aanzien van Gaza, het Midden-Oosten en Noordoost-Azië.

Voor de problemen in deze regio’s moeten diplomatie en dialoog de boventoon voeren. Er moet een einde komen aan de oorlogdreiging.

Het is aan ons burgers om onszelf en onze planeet te redden van uitsterving door kernwapens ten gevolge van de onverantwoorde politieke beslissingen van onze ‘leiders’.

‘Staakt-het-vuren nu! Overal’!

 

Ann Wright diende 29 jaar in het Amerikaanse leger en de legerreserves. Gedurende 16 jaar was ze daarna Amerikaanse diplomate die omwille van oorlog van president George W. Bush tegen Irak ontslag nam in 2003. De voorbije 20 jaar werkte ze om internationale conflicten vredevol op te lossen, niet met oorlog.

 

Russia Warned Before Attacking Ukraine. Now China, Iran, and North Korea Have Warned the U.S. on Their Red Lines verscheen op WorldBeyondWar.org en werd vertaald door Lou Callewaert.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!