Bron: FairFin VZW
FairFin

Nieuwe scores BankWijzer: “Belfius laat poort naar milieuvervuiling wagenwijd openstaan”

FairFin heeft de nieuwe BankWijzer gepubliceerd, waarin scores worden gegeven op maatschappelijk relevante thema's zoals klimaatverandering, mensenrechten en belastingontduiking. Wat opvalt? Grote banken scoren slechter, en vooral Belfius.

dinsdag 16 april 2024 14:06
Spread the love

 

FairFin publiceerde een update van de scores van BankWijzer. Om de twee jaar gaan FairFin en Financité met een fijne kam door het investeringsbeleid van de banken actief in België. Hierbij geven de organisaties scores op tien maatschappelijk relevante thema’s, gaande van klimaatverandering en mensenrechten tot belastingontduiking en corruptie.

Belfius scoort opvallend slecht

Belfius is de enige bank die lager scoort dan in de vorige analyse, twee jaar geleden. Bij de vorige analyse volgde Belfius deels een duurzaamheidsbeleid dat werd opgezet door een extern bureau. De bank zette deze samenwerking stop en vertrouwt nu volledig op haar eigen beleid, maar dat is een stuk minder uitgebreid, waardoor Belfius dit jaar dus aanzienlijk slechter scoort.

Zeker hun zeer zwakke score voor het thema biodiversiteit valt hierbij op. De bank krijgt deze score omdat ze hierover zeer weinig concreet beleid heeft. Zo zou Belfius in principe kunnen investeren in schadelijke mijnbouw, bedrijven die ontbossing veroorzaken of grondwater vervuilen.

“Dat is zorgwekkend”, zegt Lara Sarcinella van FairFin. “Belfius beheert het geld van maar liefst 3,7 miljoen klanten. Dat zijn enorme sommen geld die vervolgens met vrij weinig richtlijnen worden beheerd.”

Belfius is de enige bank die volledig in handen is van de Belgische overheid: zij is 100% aandeelhouder van de bank. “De verantwoordelijkheid hiervoor ligt niet enkel bij de bank zelf”, aldus Lara Sarcinella. “De Belgische overheid is 100% aandeelhouder van de bank en zou dus in principe kunnen ingrijpen en ervoor kiezen om Belfius net in te zetten als hefboom voor positieve verandering.”

Bron: FairFin VZW

Een kloof tussen grote en kleine banken

Alle andere banken gaan er licht op vooruit. Toch merkt FairFin nog steeds een grote kloof tussen grootbanken en kleine banken. De grootbanken actief in ons land (Belfius, BNP Paribas, KBC, ING en Deutsche Bank) scoren significant slechter. Dat komt omdat hun beleid vaak vager is en meer achterpoortjes bevat.

De kleine banken in de BankWijzer (Triodos, vdk, Argenta) scoren over het algemeen hoog. Zij hebben vaak een consequent en concreet beleid, met algemene regels en minder uitzonderingen.

“De kloof in het beleid tussen kleine en grote banken is pijnlijk”, zegt Lara Sarcinella van FairFin. “Het zijn net de grootbanken die meer klanten hebben, meer geld controleren en dus de meeste impact hebben. Als zij hun beleid verstrengen, dan zorgt dat voor een structureel en significant verschil.”

Crelan voor het eerst in de BankWijzer

Deze keer nam BankWijzer een extra bank onder de loep: Crelan. Met de overname van Axa Bank België werd deze bank nog een belangrijke speler op de Belgische markt.

Crelan scoort deze keer opvallend slecht. De bank heeft weinig concreet beleid en rapporteert amper, waardoor het moeilijk terug te vinden is waarin ze investeert.

Hoewel FairFin deze bank zelden tegenkomt in praktijkonderzoeken, sluit Crelan schadelijke investeringen niet formeel uit.

“Crelan meet of publiceert de biodiversiteitsvoetafdruk van haar portefeuille niet”, zegt Morgane Kubicki, projectmanager bij Financité. “Zo geeft de bank geen enkele info over hoe ze omgaat met natuurbescherming, wat teleurstellend is voor een bank die zo actief is in de land- en tuinbouw.”

Actie tegen eigen bank

“Wij richten onze pijlen op grootbanken Belfius, BNP Paribas, KBC, ING en Deutsche bank”, zegt Lara Sarcinella van FairFin. “Zij moeten verantwoordelijkheid opnemen voor de grote impact die hun investeringen hebben op mens en planeet. Daarom roepen we iedereen op om klachtenbrieven te sturen naar hun bank.”

“We moedigen klanten aan om in gesprek te gaan met hun banken, om vragen te stellen over de scores en om verbeteringen te vragen”, zegt Morgane Kubicki van Financité. “Het beleid van de banken moet beter én ze moeten er zich ook aan houden. Onderzoeken naar schadelijke investeringen tonen nog te vaak dat banken zich niet aan hun eigen beleid houden.”

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!