Bart De Wever. Foto: Paul Van Welden, Wikimedia Commons / CC-BY-SA 4.0

Waarom lanceert Bart De Wever een lastercampagne tegen PVDA?

Het is weinig opgemerkt, maar de uitslagen van 9 juni laten zien dat er in Antwerpen een linkse coalitie tot de mogelijkheid behoort voor het volgend gemeentebestuur. Voor Bart De Wever is dat een ware nachtmerrie en daarom grijpt hij naar zijn gekende verdeel-en-heersstrategie.

maandag 24 juni 2024 14:34
Spread the love

 

Zelden was de kloof tussen realiteit en perceptie zo groot als bij de voorbije verkiezingen. Terwijl N-VA serieuze klappen kreeg, presenteerde het zichzelf als de grote overwinnaar. Zoals vaker werd de partij hierin gretig gevolgd door de mainstream media.

Nepoverwinning

De peilingen hadden voor N-VA een zware terugval voorspeld ten nadele van Vlaams Belang. Maar door een sterke eindsprint, waarin Bart De Wever zijn sterke retorische troeven wist uit te spelen, onder andere in het programma Het Conclaaf, konden de Vlaamse nationalisten de schade enigszins beperken en bleven ze nipt de grootste partij.

De peilingen zaten er grotendeels naast en zetten velen op het verkeerde been. Als we die peilingen laten voor wat ze zijn en kijken naar de resultaten van de vorige verkiezingen, dan kan je niet anders dan vaststellen dat de N-VA aankijkt tegen een serieus verlies.

In het Vlaams parlement verliest de partij 4 zetels en in het federaal parlement 1 zetel. De Vlaamse regering is weggestemd en verliest een vijfde van zijn zetels. De vorige coalitie behaalt bij lange na geen meerderheid meer.

In vergelijking met de vorige verkiezingen kan je niet anders dan vaststellen dat de N-VA aankijkt tegen een serieus verlies

Een van de dogma’s van De Wever – dat Vlaanderen rechts stemt en Wallonië links – sneuvelde ook in deze verkiezingen. In Wallonië kwam er een ruk naar rechts, terwijl in Vlaanderen links er samen op vooruitging. In 2019 haalde de N-VA in het Vlaams parlement nog vijf zetels meer dan de drie progressieve partijen – PVDA, Groen en Vooruit – samen. Nu is het precies omgekeerd.

Een linkse coalitie in Antwerpen?

Het meest pijnlijke voor De Wever is de afstraffing in zijn thuisstad Antwerpen. Daar zakte de partij met 3,5 procentpunten en ziet ze de PVDA met een score van 22,9 procent naderen tot 2,5 procent. Samen haalden de drie progressieve partijen in de Scheldestad 46 procent van de stemmen.

Een linkse coalitie in (district en/of stad) Antwerpen, dus zonder de N-VA, behoort daardoor tot de mogelijkheden, zeker nu goudhaantje Jos D’haese de PVDA-lijst zal trekken voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

In het district Borgerhout in Antwerpen is er momenteel al zo’n linkse coalitie en ook in Zelzate is dat het geval. Bovendien doet de coalitie tussen Vooruit en PVDA het in Zelzate vrij goed.

Een linkse coalitie in Antwerpen, zonder de N-VA, behoort tot de mogelijkheden

Beide partijen schieten er goed met elkaar op en kunnen behoorlijke resultaten voorleggen. Zo is de schuld per inwoner met een derde gedaald en door de grote bedrijven meer te belasten komt er geld vrij voor de strijd tegen kinderarmoede, voor betere voetpaden, enzovoort. Daardoor is het vertrouwen in het bestuur met 20 procentpunten gestegen.

Lastercampagne

Dat zo’n linkse coalitie zich zou herhalen in Antwerpen is een ware nachtmerrie voor ‘de burgemeester van België’. Daarom doet hij er alles aan om een mogelijk ‘links front’ preventief onderuit te halen.

Reeds tijdens de kiescampagne lanceerde De Wever een lastercampagne tegen PVDA. “Is dat geen griezelige partij?” vroeg hij zich af in De Morgen. “Het is beangstigend wat die partij doet ten aanzien van jonge allochtone kiezers. … Het is van Abou Jahjah[1] geleden dat ik in Antwerpen zoveel rauwe agressie heb geproefd die politiek wordt gepetrolleerd door een partij”.

Conner Rousseau, waarvan het een publiek geheim is dat hij een voorakkoord onderhandelde met De Wever, verklaarde iets gelijkaardigs in De Standaard: “Ik wist dat ze [de PVDA] vol fake news zaten, maar dit sloeg alles.”

Allerhande geruchten en roddels werden verspreid om PVDA in een slecht daglicht te plaatsen. PVDA zou actief campagne hebben gevoerd tegen de andere progressieve partijen met leugens.

Zo zou de partij claimen dat zij de enige is die echt opkomt voor Palestina, gezien het feit dat Groen en Vooruit in de regering zitten en die regering nog steeds geen sancties heeft getroffen tegen Israël. Ook zou PVDA Antwerpenaren met een moslimachtergrond doen geloven dat Vooruit transgenderlessen voor kleuters wil organiseren.

Allerhande geruchten en roddels werden verspreid om PVDA in een slecht daglicht te plaatsen, maar Knack kon geen enkel bewijs vinden voor de aantijgingen

Knack onderzocht deze aantijgingen en kon er geen enkel bewijs voor vinden. Het weekblad kreeg geen enkel WhatsApp-bericht te zien, hoewel dat niet moeilijk te verifiëren zou zijn als ze echt bestonden. In een ‘bezwarende’ visual die aan Knack werd doorgestuurd stonden “geen grove fouten”. In een video die PVDA ten laste wordt gelegd staat evenmin “fake news”.

Het is uiteraard mogelijk dat bepaalde militanten dergelijke zaken vertellen bij een deur aan deur bezoek, maar volgens Sacha van Wiele van Gazet van Antwerpen is hier geen sprake van “een campagnestrategie”. In het vuur van een kiescampagne worden zaken altijd wat scherper gesteld en dat is zeker geen monopolie van één partij.

L’histoire se répète

Zo’n lastercampagne is niet nieuw. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was er in Antwerpen een kartel tussen Vooruit en Groen. Plots waren er zogenaamde ‘onthullingen’ over mogelijke financiële malversaties waaraan toenmalig Sp.a-boegbeeld Tom Meeuws zich zou hebben schuldig gemaakt, toen hij nog directeur was bij De Lijn in Antwerpen.

Omwille van die heisa trok Groen zich toen terug uit het kartel. Links was verdeeld en Bart De Wever was de lachende derde. Achteraf is Meeuws volledig vrijgesproken van die aantijgingen, maar het kwaad was geschied.

Het is uitkijken of Groen of Vooruit zullen meestappen in deze verdeel-en-heersstrategie. In deze tijden van verrechtsing zou dat onverantwoord zijn

Volgens hem zat De Wever toen achter die onthullingen. Van een van zijn nauwe medewerkers had hij enkele jaren tevoren te horen gekregen dat hij best terug zou keren naar West-Vlaanderen, want anders zou hij eraan gaan.

De Wever zal er alles aan doen om een links front, waar dan ook, maar zeker in Antwerpen, te voorkomen en te dwarsbomen. Het is uitkijken of Groen of Vooruit zullen meestappen in deze verdeel-en-heersstrategie. In deze tijden van verrechtsing zou dat onverstandig en onverantwoord zijn.

 

Note:

[1] Voor de verkiezingen van 2003 vormde de PVDA een kartel samen met de Arabisch-Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah onder de naam Resist.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!