Foto: Karina Brys

Gaza kort: massagraven bij ziekenhuizen, aanval Israel op Iran …

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder andere over de massagraven bij Gazaanse ziekenhuizen, de aanval van Israël op Iran en de aanval op Rafah die mogelijk komt.

maandag 22 april 2024 16:10
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

*  *  *

 

Massagraven bij ziekenhuizen

Onder het puin van het Nasserziekenhuis in de stad Khan Younis in Zuid-Gaza zijn bijna tweehonderd lichamen gevonden in een massagraf. Israël heeft het ziekenhuis in het verleden tweemaal omsingeld en beschoten. Het Israëlische leger vermoedde door “inlichtingen” dat het lichaam van een omgekomen gijzelaar in het ziekenhuis te vinden zou zijn. Ook zouden Hamas-strijders zich in het ziekenhuis verschansen. Echter heeft Israël hier nooit sluitend bewijs voor geleverd.

Eerder ontdekten reddingswerkers ook een massagraf in het Al-Shifaziekenhuis, gelegen in het noorden van de Gazastrook, waarbij zeker tien lichamen werden gevonden.

William Schabas, hoogleraar internationaal recht aan de Middlesex University London, stelt dat massagraven een indicatie zijn van oorlogsmisdaden. Het feit dat sommige van de lichamen blijkbaar waren vastgebonden, wijst volgens hem op massaexecuties, en roept op tot een volwaardig strafrechtelijk onderzoek met het oog op het ter verantwoording roepen van de daders.

Israëlische wraakaanval op Iran

Iraanse staatsmedia meldden vrijdag dat het land zijn luchtverdedigingssystemen had geactiveerd boven de centrale stad Isfahan, om drie Israëlische luchtobjecten neer te halen. De Israëlische aanval was vermoedelijk gericht op nucleaire doelen bij de stad Isfahan, waar het grootste nucleaire onderzoekscomplex van het land zich bevindt.

De Iraanse staatstelevisie beschreef alle nucleaire locaties in het gebied als “volledig veilig”. Deze aanval lijkt een reactie te zijn geweest op de Iraanse vergeldingsactie tegen Israël op 13 april, die op haar beurt weer een reactie was op de Israëlische bombardementen op het Iraanse consulaat in Damascus op 1 april.

Aanval Rafah komt eraan

“Er zijn berichten geweest die suggereren dat de Verenigde Staten mogelijk hebben ingestemd met de invasie van Rafah in ruil voor Israël om niet te escaleren met Iran”, dat zegt Mohamad Elmasry, een professor aan het Media Studies-programma aan het Doha Institute for Graduate Studies.

Hij verwacht dat het Israëlische leger binnenkort zijn lang gevreesde aanval op de zuidelijke volgepakte stad Rafah zal starten. “Israël heeft al vele weken gewaarschuwd dat het Rafah zal binnenvallen, en een paar weken geleden zei het dat het een specifieke datum had vastgesteld voor de invasie”, zei Elmasry.

Elmasry geeft mogelijke redenen: “Vanuit één perspectief kan Israël proberen militair iets te redden uit zijn oorlog tegen Gaza. Misschien is dat het redden van gijzelaars, misschien is dat het doden van Hamas-leiders en andere mogelijke zaken waar ze naar kunnen wijzen als bewijs van overwinning”,

“Een andere, meer cynische manier om ernaar te kijken … Israëls ultieme einddoel is om het leven onleefbaar te maken voor de Gazanen, zodat Israël zijn grotere Israël-plan kan uitvoeren. Dat betekent het overbrengen van de bevolking buiten Gaza.”

Tijdens Israëlische luchtaanvallen op Rafah tijdens het weekend van 20 april zijn minstens achttien Palestijnen omgekomen, waaronder veertien kinderen.

Inval vluchtelingenkamp Westelijke Jordaanoever

Tijdens een grootschalige inval in en rond het vluchtelingenkamp van Nur Shams, nabij de stad Tulkarm op de Westelijke Jordaanoever, heeft het Israëlische leger 14 Palestijnen gedood.

Israël beweert dat het een antiterroristische operatie was om gewapende groepen uit te schakelen, waarbij ook 8 mensen zijn gearresteerd.

De aanvallen veroorzaakten aanzienlijke schade aan de infrastructuur in het gebied. Beelden tonen dat bulldozers straten openbraken, waardoor ze niet meer toegankelijk waren voor verkeer, zoals ziekenwagens. Bovendien werden hulpdiensten langer dan normaal de toegang tot het gebied ontzegd.

Andere beelden laten zien hoe huizen en winkels werden opgeblazen. Inwoners meldden ook dat het Israëlische leger de elektriciteit en het internet had afgesloten.

VS en EU: sancties tegen Israëlische kolonisten

Op vrijdag 19 april hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie besloten om sancties op te leggen aan een aantal Israëlische kolonisten en organisaties op de Westelijke Jordaanoever.

Deze sancties zijn het gevolg van verschillende misdrijven, waaronder martelingen, vernederingen en het onrechtmatig opeisen van woningen. Het is de eerste keer dat de EU gezamenlijk sancties tegen kolonisten oplegt.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!