Foto: Joods Blok in de Europese Mars voor Palestina, Brussel 19 Mei 2024
Opinie - Een Andere Joodse Stem

Een Andere Joodse Stem roept op tot berechting van oorlogsmisdadigers

De misdaden die Israël en zijn strijdkrachten hebben begaan tegen de Palestijnse inwoners van de Gazastrook zijn ongekend en gruwelijk, en komen volgens het Internationaal Gerechtshof neer op een potentiële genocide. Daarom verwelkomt Een Andere Joodse Stem de beslissing van de aanklager van het Internationaal Strafhof om verzoeken tot arrestatiebevelen in te dienen bij de Kamer van Vooronderzoek van het Hof.

dinsdag 21 mei 2024 14:14
Spread the love

 

De misdaden die Israël en zijn strijdkrachten hebben begaan tegen de Palestijnse inwoners van de Gazastrook zijn ongekend en gruwelijk, en komen volgens het Internationaal Gerechtshof neer op een potentiële genocide. De gruwelijke misdaden die zijn gepleegd door Palestijnse strijders van Hamas en andere gewapende groepen tegen Israëlische burgers kunnen het veroorzaken van zulke ernstige misdaden niet rechtvaardigen.

Degenen die opdracht hebben gegeven tot het plegen van oorlogsmisdaden moeten ter verantwoording worden geroepen en voor het gerecht worden gebracht. Daarom verwelkomt Een Andere Joodse Stem de beslissing van de aanklager van het Internationaal Strafhof om verzoeken tot arrestatiebevelen in te dienen bij de Kamer van Vooronderzoek van het Hof.

Al maanden verheffen we onze stem en voegen we ons bij anderen om te protesteren tegen de misdaden die hebben geleid tot een ondraaglijk verlies van mensenlevens in Israël-Palestina, tegen het gebruik van uithongering en massamoord door Israël tegen Palestijnen in Gaza, en tegen het onbewoonbaar maken van de Gazastrook. We hebben opgeroepen tot de uitvoering van de uitspraak van het IJC, en we hebben geëist dat België en de Europese Unie ervoor zorgen dat deze uitspraak wordt uitgevoerd.

Netanyahu zelf gaf in een officiële verklaring op 30 april 2024 terecht aan dat “internationale organen zoals het Internationaal Strafhof zijn ontstaan in de nasleep van de Holocaust tegen het Joodse volk. Ze werden opgericht om dergelijke gruwelen te voorkomen, om toekomstige genocides te voorkomen.”

In tegenstelling tot Netanyahu, die vandaag de beslissing van de aanklager van het ICC als ‘antisemitisch’ besmeurt, en Israëlische ministers die vandaag de herinnering aan de Holocaust instrumentaliseren en misbruiken om wreedheden te begaan in naam van de Joodse veiligheid, nemen Joden in België, in Israël-Palestina en over de hele wereld de erfenis van de Holocaust ernstig en respecteren ze het werk van internationale juridische instellingen. EAJS houdt vast aan haar engagement dat ‘Nooit meer’ betekent ‘Nooit meer voor iedereen’.

Vanaf vandaag is het meer dan ooit van cruciaal belang dat België, dat zijn steun voor de beslissingen van het ICJ en het ICC heeft bevestigd, snel en vastberaden samenwerkt met alle EU-lidstaten om ervoor te zorgen dat alle arrestatiebevelen die door het ICC worden uitgevaardigd, strikt worden uitgevoerd. Oorlogsmisdadigers moeten berecht worden om een einde te maken aan de huidige wreedheden en om ervoor te zorgen dat alle staten de mensenrechten en het internationaal recht respecteren, nu en in de toekomst. Bovendien is het verantwoordelijk stellen van leiders voor mensenrechtenschendingen een essentiële stap in het effenen van de weg naar een vreedzame en rechtvaardige oplossing die de rechten van iedereen die in Israël-Palestina woont, zal respecteren.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!