Foto: End Fossil Gent

UGent en KULeuven sturen politie af op eigen studenten: “Deze disproportionele reactie is onaanvaardbaar”

Gezien UGent na 19 dagen bezetting nog altijd geen academische boycot van Israël heeft doorgevoerd, hebben studenten vrijdagochtend 24 mei een volgende stap genomen en het rectoraat op vreedzame wijze bezet. UGent heeft hierop de speciale eenheden van de politie af gestuurd. "Deze disproportionele reactie van de universiteit en politie vinden we totaal onaanvaardbaar", aldus de studenten. Ook KULeuven heeft politie op eigen studenten af gestuurd die rectoraat hadden bezet.

vrijdag 24 mei 2024 14:55
Spread the love

Vrijdagochtend 24 mei om 9u30 hebben studenten tenten opgezet op de parking van het rectoraat en hebben het dak beklommen om een banner op te hangen. Enkel de parking werd geblokkeerd door tenten en tafels, waaraan de studenten gedurende de ochtend hebben gestudeerd. De vrije doorgang van het rectoraat werd gegarandeerd voor alle medewerkers.

Een tiental studenten zijn daarna het rectoraat binnen gegaan en hebben slogans geroepen en een speech gegeven. Dit deden ze op een vreedzame manier, om aan te geven aan de UGent dat business as usual niet mogelijk is in tijden van genocide.

Student hardhandig tegen grond gedrukt

De security van de UGent probeerde de actievoerders tegen te houden. Een van de studenten werd zonder waarschuwing hardhandig tegen de grond geduwd door de security. Daarnaast heeft de UGent de politie gebeld tegen haar eigen studenten. Deze kwamen toe in volledige uitrusting en hebben de resterende studenten in het rectoraat administratief aangehouden.

“Eén van onze studenten die binnen in het rectoraat was, is gewond geraakt”

“Ze sturen de speciale eenheden van de politie af op hun eigen studenten. Eén van onze studenten die binnen in het rectoraat was, is gewond geraakt en we zijn van plan om een klacht in te dienen voor slagen en verwondingen.”

“Deze disproportionele reactie van de universiteit, security en politie vinden we totaal onaanvaardbaar. Wij willen vreedzaam protesteren en de universiteit toont haar ware gelaat.”

De meerderheid van de studenten bleef buiten vreedzaam actie voeren. De politie bracht een hond om ook deze actievoerders te intimideren. De studenten bleven slogans scanderen in solidariteit met de aangehouden studenten.

“We laten ons niet intimideren en blijven druk zetten om een volledige academische boycot te bereiken. Net zoals de studenten hun campussen hebben tegen de oorlog in Vietnam en tegen het Apartheidsregime in Zuid-Afrika, doen wij dit nu tegen de genocide in Palestina. Wij staan aan de juiste kant van de geschiedenis, en we dringen aan dat de universiteit zich ook aan deze kant schaart.”

“Volgende stap bezetting was noodzakelijk”

Studenten aan UGent namen deze volgende stap in hun bezetting van de Universiteit Gent, nadat ze al bijna drie weken het Refaat Alareer (het voormalige UFO) gebouw bezetten. “Wij studenten voelen ons genoodzaakt om verdere stappen te ondernemen, vanwege het uitblijven van verdere acties van de universiteit om de banden te verbreken met Israëlische instellingen. Eerder brak de UGent al drie multilaterale banden binnen het Horizon Europe verband. Dit was een eerste overwinning van de studenten en het personeel na maandenlange acties en de bezetting. Er blijven echter nog minstens vijftien andere samenwerkingsprojecten over, die nog niet verbroken zijn.”

“Als UGent banden blijft behouden, is zij medeplichtig aan genocide van Palestijnen”

“Wij blijven een volledige academische boycot eisen. Dit beantwoordt aan de globale oproep om niet enkel specifieke projecten te boycotten, maar een algemene institutionele boycot van Israëlische universiteiten en instellingen in te stellen.”

“Dit is noodzakelijk, omdat zij structureel medeplichtig zijn aan apartheid, koloniale bezetting en genocide. Waarom dit nodig is, werd nogmaals uitgelegd woensdag 22 mei, toen Maya Wind een lezing kwam geven in Gent over haar boek Towers of Ivory and Steel: How Israeli Universities Deny Palestinian Freedom. Wanneer onze universiteit haar banden blijft behouden met deze instellingen, is zij medeplichtig aan de genocide van de Palestijnen.”

“We willen de UGent tonen dat wij een brede beweging zijn van studenten en personeel, met steun van de bredere Gentse gemeenschap, die niet genegeerd kan worden. Dagelijks werken er vele personeelsleden op de bezetting en betuigde onlangs de decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte steun aan de oproep voor een academische boycot en hekelde het gebrek aan transparantie vanuit de rector.”

“Leugens van rector”

Maar rector Van de Walle heeft nu na de bezetting van het rectoraat in een boodschap aan studenten en medewerkers van de universiteit laten weten dat hij een procedure start om de bezetting van het UFO-gebouw door de studenten stop te zetten. In deze boodschap vermeldt hij ook dat tijdens de bezetting van het rectoraat vier medewerkers van de universiteit gewond zouden zijn geraakt.

De bezetters ontkennen echter met klem dat zij geweld hebben gebruikt bij de vreedzame actie van deze ochtend. “In tegenstelling tot deze leugens van de rector zijn er geen personeelsleden gewond geraakt”, reageren ze hierop. “We zijn op een vreedzame manier het rectoraat binnen gegaan en riepen slogans om onze stem te laten weerklinken. De security heeft ons de weg versperd, wat leidde tot een schermutseling tussen één actievoerder en één security-lid. De security begon buitenproportioneel geweld te gebruiken en duwde zelfs een student tegen de grond die vertelde dat hij herstellende was van een operatie.”

Van de Walle zegt ook met ernstig vandalisme en grote materiële schade te zijn geconfronteerd. Maar de studenten benadrukken “dat verf-acties op het rectoraat een logische verderzetting zijn, nadat de rector ons al maanden niet hoort en vorige week bevestigd heeft zijn beleid niet te zullen aanpassen. Als we niet gehoord worden door een bezetting, vinden we een likje verf zeker geen overdreven reactie.”

“Genocidaal geweld kan door de beugel, een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid vindt rector ‘onaanvaardbaar’”

“Het echte geweld schuilt in de banden die onze universiteit er nog steeds op nahoudt met de koloniale apartheidsstaat Israël dat momenteel ook schuldig is aan een genocide in Gaza”, leggen de studenten verder uit. “Het is nu heel duidelijk aan welke kant de rector staat en waar hij de lijn trekt, genocidaal geweld kan door de beugel, een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid vindt hij ‘onaanvaardbaar’.”

“Dat de rector ons nu op basis van leugens wil uitzetten terwijl hij zelf niet in het land is, is volledig in lijn met zijn wereldvreemde beleid”, aldus de studenten. “De rector loog al meermaals in deze zaak en grijpt hier opnieuw naar om onze eisen aan de kant te schuiven en onze bezetting te ontruimen.”

De studenten roepen de politieke partijen op om hier een lijn in het zand te trekken en zich niet voor de kar van de rector te laten spannen. “Elk van onze acties is al vreedzaam en sereen verlopen. Dit werd meermaals bevestigd en gecomplimenteerd door meerdere politici en gezaghebbers, onder andere de premier van ons land, Alexander De Croo, gisteren nog.”

Alexander De Croo vindt academische boycot effectief

Donderdag 23 mei ging premier Alexander De Croo in gesprek met de bezetters, en sprak zich toen ook publiekelijk uit voor een academische boycot. Tijdens een bezoek aan het Gents Universitair Museum (GUM) protesteerden de bezetters bij het bezoek van De Croo, die uiteindelijk in gesprek ging met hen. De actievoerders vroegen om publiekelijk op te roepen voor een academische boycot van Israëlische instituten in alle Belgische universiteiten.

Foto: End Fossil Gent

De premier bevestigde dat deze vorm van boycot zowel effectief, haalbaar als academisch onderbouwd is. “Vrijheid en academische onafhankelijkheid zijn niet vrijblijvend. En dat moet je ook in de praktijk brengen. Het is niet enkel iets dat in je principes staat, maar ook iets dat je moet toepassen. En ik zie dat één universiteit (VUB) daarrond actie ondernomen heeft, en ik vind dat goede acties”, zei De Croo.

“Als zelfs De Croo zich kan uitspreken voor een academische boycot, waar wacht Van de Walle dan nog op?”

“Als zelfs De Croo zich kan uitspreken voor een academische boycot, waar wacht rector Rik Van de Walle dan nog op?”, vraagt Siska (woordvoerder van de UGent-bezetting) zich af. “Er is meer dan genoeg bewijs en maatschappelijke druk voor een academische boycot, het is hoog tijd dat de rector luistert naar haar experts en eigen UGent-gemeenschap.”

De studenten zijn later op de dag in beraad gegaan over hoe ze zullen reageren op de huidige bedreiging van de rector. In solidariteit met UGent hebben ook aan KULeuven-studenten het rectoraat bezet. En ook daar heeft de rector de politie op de studenten af gestuurd. (Als je op de pijltjes klikt in de Instagram-post hieronder, zie je foto’s hiervan.) De studenten van Universiteit Antwerpen en van de VUB laten weten de studenten van UGent en KULeuven te steunen.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!