Foto: Studentenbezetting KU Leuven
KULeuven Encampment

‘Die-in’ voor rectoraat KU Leuven: “KU Leuven moet zelfde stappen zetten als UGent, UA en VUB”

Een 15-tal studenten hield dinsdagochtend 11 juni een 'die-in' voor het rectoraat van de KU Leuven. In blauwe zakken, zoals die gebruikt worden in de massagraven van Gaza de afgelopen maanden, en met duct tape op hun mond geplakt, gingen ze voor de ingang liggen, terwijl via luidsprekers de geluiden van de oorlog te horen waren. "KU Leuven is nog steeds medeplichtig aan genocide in Gaza en open dialoog hierover is onbestaand."

donderdag 13 juni 2024 16:12
Spread the love

 

“Wij willen hiermee verduidelijken dat de KU Leuven tot nu toe nog altijd medeplichtig is aan de genocide door hun samenwerkingen met koloniserende Israëlische instellingen en dat ze ons (de bezetters van Shaimaa College) het zwijgen opleggen. Tot nu toe is de open dialoog die de KU Leuven zo hoog in het vaandel houdt, zo goed als onbestaand geweest, en enkel op ons aandringen zijn zij eindelijk ons tegemoet gekomen en naar de bezetting gekomen op 30 mei.”

Foto: Studentenbezetting KU Leuven

“Toen de UGent hun beslissing aankondigde op 31 mei om al hun samenwerkingsverbanden met Israëlische universiteiten stop te zetten, hebben wij dezelfde dag de KU Leuven nog gevraagd om ons te komen bezoeken voor een open dialoog hieromtrent op 4 juni. Dit hebben ze genegeerd en zijn ze niet op ingegaan.”

“Op donderdag 6 juni heeft de KU Leuven een mail enkel naar hun personeelsleden gestuurd. Hierin noemen ze ons “fanatici”, terwijl wij ons altijd op zeer vreedzame, geweldloze wijze hebben geuit en dat zullen we blijven doen totdat onze vijf eisen (zie bijlage) gerealiseerd worden.”

Foto: Studentenbezetting KU Leuven

De ‘die-in’-actie dient ook als een reminder om hun ongenoegen te uiten met het EC DMM (Ethische Commissie Dual Use, Military Use & Misuse of Research). Deze commissie heeft de verantwoordelijkheid om op ethische gronden de samenwerkingen met koloniserende Israëlische instellingen stop te zetten. Het EC DMM hoort zich te baseren op dezelfde principes als de UGent (en alle andere leden van het VLIR), waarom gaat het dan niet even ver als in hun advies?

“De KU Leuven heeft ons spijtig nog altijd geen antwoord gegeven over hun standpunt na de aankondiging van de UGent om de banden met Israëlische universiteiten te stoppen. Onze actie dinsdag 11 juni was dan ook een reactie op de manier waarop zij ons maar blijven negeren en verder medeplichtig blijven in de aangaande genocide. Het is ironisch en hypocriet dat zij open dialoog zo hoog in het vaandel houden, maar er alles aan doen om er voor te zorgen dat zij niet met ons hoeven te komen spreken. Daarnaast kozen we voor dinsdag 11 juni, omdat het ECDMM (ethische commissie) die dag samenkwam, en we wilden een signaal sturen dat wij meer transparantie over hun werking willen.”

Foto: Studentenbezetting KU Leuven

“Als de KU Leuven zich aan de richtlijnen van de VLIR (Vlaamse Interuniversitaire Raad, red.) zou houden, is het logisch dat ook zij hun samenwerkingen stopzet”, legt Samier Khaled, woordvoerder van de studenten, uit aan de VRT. “Maar de KU Leuven houdt vast aan de regel dat enkel projecten die direct de mensenrechten schenden, worden stopgezet, en niet projecten die daar indirect, via instelling zelf, toe bijdragen. Dat is onaanvaardbaar.”

Khaled: “Het VLIR beoordeelt directe en indirecte mensenrechtenschendingen, iets dat ze aan de UGent uiteindelijk ook hebben gedaan. Hier aan de KU Leuven nog niet, terwijl ze zich effectief wel aan die richtlijnen zouden moeten houden. Als ze die richtlijnen deftig zouden toepassen, zou de KU Leuven al lang dezelfde stappen moeten gelegd hebben als de UGent, UA en VUB.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!