Foto: Geopolitical Economy

Aziatische landen verzetten zich tegen confiscatie Russisch geld

Na de invasie van Rusland in Oekraïne heeft het Westen voor 200 miljard euro aan Russische staatsactiva bevroren. Een deel daarvan willen ze graag gebruiken om de oorlogskas te financieren. Vanuit Azië komt daar nu zwaar verzet tegen.

dinsdag 9 april 2024 16:25
Spread the love

 

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne voert de Angelsaksische wereld een hybride oorlog op twee fronten: de tegenstellingen tussen Europa en Rusland op de spits drijven én Rusland en Europa economisch verzwakken. In dat kader oefenen Washington en Londen druk uit op de EU om de activa van Rusland in Europa in beslag te nemen.

Landen die begrip hebben voor Rusland, eisen dat de EU elk voorstel voor een massieve inbeslagname van Russische staatseigendommen laat varen. China, Indonesië en Saoedi-Arabië hebben de EU gewaarschuwd dat de confiscatie van Russische activa niet zal worden getolereerd.

Vertegenwoordigers van vernoemde landen dringen er bij de EU op aan zich te blijven verzetten tegen de druk van de VS en Groot-Brittannië om beslag te leggen op meer dan 200 miljard euro aan Russische staatsactiva die na de inval van Rusland in Oekraïne werden bevroren in Europa.

Precedent en risico’s

De bekommernis van deze landen is dat zo’n inbeslagname een precedent zou scheppen. Met andere woorden: als vernoemde en andere landen (verder) een onafhankelijke koers van het Westen zouden varen, vrezen zij dat ze de volgende kunnen zijn met een confiscatie van hun activa in het Westen.

Daarenboven zou Rusland de bevriende landen kunnen vragen om, als reactie op de confiscatie, westerse bezittingen op hun grondgebied in beslag te nemen. Iets wat Rusland zeker in eigen land zal doen als het zover zou komen.

De Aziatische landen vrezen dat zij de volgende kunnen zijn met een confiscatie van hun activa in het Westen

Voorlopig staat elk plan om de bevroren Russische tegoeden in Europa in beslag te nemen en het geld te gebruiken voor hulp aan Oekraïne op een laag pitje. Ondanks druk van Londen en Washington, zijn sommige EU-landen angstig voor de juridische gevolgen en de mogelijke destabilisatie van de eurozone.

Confiscatie brengt volgens sommigen in de Europese hoofdsteden financiële risico’s met zich mee. De Duitse regering en de Europese Centrale Bank voeren aan dat confiscatie het vertrouwen van investeerders in het financieel systeem van de EU zal ondermijnen.

Uiteraard spelen er ook economische belangen. De economie van de EU verkeert in een recessie, voornamelijk in Duitsland, onder meer door de economische breuk met Rusland (Nord Stream) en het protectionistisch economisch beleid van de VS. Europa is sterk afhankelijk van de Aziatische reuzen.

In 2023 was China de derde grootste exportpartner van de EU en de grootste importeur van de EU. Als onderdeel van haar groene agenda importeert de EU meer dan vier vijfde van haar lithiumbatterijen uit China, en de auto- en chemische industrie van de EU is ook sterk afhankelijk van Chinese partners.

China en Saoedi-Arabië behoren tot de koplopers van de investeringen in de EU. Saoedi-Arabië is de grootste brandstofleverancier van Europa geworden.

De Europese Unie, onder het tijdelijk voorzitterschap van België, bespreekt momenteel een voorstel om de belastingen op winsten uit bevroren Russische activa af te schaffen voor een bedrag van ongeveer 3 miljard euro per jaar, waarbij 90 procent van de opbrengst naar wapens voor Oekraïne zou gaan.

Andere, kleinere landen die een onafhankelijke koers varen, zijn in het verleden al gestraft met inbeslagnames van hun activa

Maar dit voorstel hangt nog te bengelen, er is geen consensus. De banken zijn ertegen omdat ze vrezen dat Russische rechtbanken dat met succes zullen aanvechten.

Nieuw is dat alles niet. Andere, kleinere landen die een soevereine, onafhankelijke koers van Washington en Londen varen, zijn in het verleden al gestraft met inbeslagnames van hun activa. Venezuela ziet zijn goudreserves in Londen bevroren en Venezolaanse olieraffinaderijen in de VS werden aangeslagen.

De activa van Afghanistan zijn eveneens bevroren in de VS, alsook deze van Iran. Om over Cuba niet te spreken. Elk land dat niet in de pas loopt van het westers neokolonialisme kan ermee geconfronteerd worden.

Jakarta-Golfstaten

Indonesië meent dat de oorlog in Oekraïne grotendeels verklaard wordt door het niet ernstig nemen van de Russische veiligheidsbelangen door de NAVO en Washington. Voor het Globale Zuiden is de oorlog in Oekraïne een Europese oorlog waar het niet wil bij betrokken worden.

Indonesië bijvoorbeeld geeft prioriteit aan de banden met China. Het anti-Amerikaanse sentiment in Indonesië komt ten dele voort uit de nauwe banden van de VS met Israël.

Indonesië is een moslimland van 275,5 miljoen inwoners. Het aanvaardt geen westerse ‘liberale waarden’ en wapenleveringen aan Israël om Palestijnen op grote schaal in Gaza en op de westelijke Jordaanoever te vermoorden. Plus speelt het bloedige koloniale verleden van het Westen (Nederland) nog een rol in Indonesië.

Het anti-Amerikaanse sentiment in Indonesië komt ten dele voort uit de nauwe banden van de VS met Israël

Een escalatie van de oorlog en de mogelijkheid van een Russische nederlaag druisen in tegen de belangen van het Zuiden en de Golfstaten. Golfstaten willen niet dat de NAVO Rusland vernietigt zoals de zogenaamde humanitaire NAVO-interventie in Joegoslavië het land heeft verbrokkeld.

Het optreden van de drie belangrijke Aziatische landen – China, Indonesië en Saoedi-Arabië – tegen de confiscatie van de Russische activa, toont aan dat het plan van het Westen om Rusland in de wereld te isoleren en economisch te vernietigen niet werkt.

Neutraal Oekraïne

Vorig jaar hebben de privéjets van de EU- en VS-bazen veel uren in de lucht gehangen, en zuidelijke staten bezocht om – tevergeefs – hen ertoe te brengen de bevelen van het Westen en de NAVO uit te voeren in verband met de oorlog tegen Rusland.

Het Westen lijkt meer en meer alleen te staan

Het Westen lijkt meer en meer alleen te staan. Mensenrechten en democratie waarmee het Westen graag uitpakt maakt weinig indruk op de meeste landen in de wereld. Vele ex-kolonies weten hoe het Westen vijf eeuwen lang zijn rijkdommen heeft weggesluisd, tot op vandaag.

Het Westen heeft honderden jaren zijn politieke- en economische orde en zijn culturele dominantie met bloedig geweld opgelegd. (Cfr. De schitterende VRT-reportagereeksen over “Congo, Kinderen van de kolonies” en “Conquistadors”, de Spaanse verovering van Zuid- en Centraal Amerika).

Prof. em. Katlijn Malfliet (KUL), al jarenlang Rusland deskundige, schreef een opmerkelijke bijdrage in De Standaard onder de titel: “Het Westen moet stoppen met Oekraïne binnen te halen”. Ze verwijst naar opeenvolgende pausen die de oorlog als middel om conflicten op te lossen afwijzen. De huidige paus Franciscus spreekt erover in zijn encycliek Fratelli tutti (2020).

De Argentijn Paus Franciscus sprak in het begin van de oorlog over “de honden die blaffen aan de voordeur van Rusland”. Hij bepleit een vredespolitiek van diplomatieke gesprekken om tot een compromis te komen.

De Europese Unie moet volgens prof. Malfliet het idee van Europa herdenken, zodat het een plaats geeft aan Rusland

Prof. em. K. Malfliet wil dat we afstappen van het concept van de rechtvaardige oorlog en de voorschriften van een rechtvaardige vrede moeten volgen. Ze pleit voor een neutrale Oekraïense staat aan de rand van Europa en Rusland. Geld moet gaan naar het economisch en cultureel versterken van Oekraïne.

De Europese Unie moet volgens haar het idee van Europa herdenken, zó dat het een plaats geeft aan Rusland, in een hernieuwd Europees veiligheidsconcept.

 

Nvdr.: Michel Collon schreef een uitstekend boek over de oorlog in Oekraïne en de mediamanipulatie. Het boek kost 25 euro en kan je hier bestellen.

boek michel collon

En wie meer wil weten over de context en geschiedenis van dit conflict, vindt alle informatie in het E-boek: Hoe het Westen Oorlog Bracht naar Oekraïne, 59 pagina’s, volledig geschreven door Amerikaanse analisten, met lovende woorden van Noam Chomsky en een eigen voorwoord van UA-professor Tom Sauer. Je kan het bestellen met de link onderaan dit artikel. Bestellen kan door storting van 10 euro met vermelding ‘e-boek Abelow’ op BE20 5230 4277 5156  (stuur na betaling een e-mail naar redactie@dewereldmorgen.be).

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!