Internationale vrouwendag 2023 in Crèche Villa Boempatat in Gent. Foto: Jeroen Permentier
Reportage -

“Minder kinderen per begeleider maakt de job aantrekkelijker”

8 maart. Een zeldzaam laagje sneeuw in Gent. Voor de kindjes in kinderopvang Villa Boempatat de eerste kans in hun leven om een sneeuwbal te gooien. Binnen in het verbouwde rijtjeshuis is het behoorlijk druk, want op internationale vrouwendag brengt het Collecti.e.f 8 maars een solidariteitsbezoek aan enkele crèches.

woensdag 8 maart 2023 13:15
Spread the love

 

Internationale vrouwendag 2023 in Crèche Villa Boempatat in Gent. Foto: Jeroen Permentier

“Als de kinderen in een kinderopvang terecht kunnen, hebben de mama’s de kans om zich te ontplooien, in een job of op een andere manier”, zegt uitbaatster Mieke Coulembier. Dat de uitbaatsters en medewerkers in de kinderopvang echte idealisten zijn, wil ze zeker meegeven. Mensen die initiatief nemen omdat ze vinden dat het nodig is. Maar de sector heeft het moeilijk. Villa Boempatat doet alles om een kind/begeleiderverhouding van één op vijf of één op zes aan te houden. “Maar als er een begeleider ziek wordt begint het schuiven. Ik mag niet meer dan 8 kinderen per begeleider zetten, en dat is terecht. Voorlopig heb ik geen begeleiders te kort, maar ik hou mijn hart vast als mijn personeel binnenkort zelf aan kinderen begint.”

“In de laagste subsidietrappen zijn de barema’s nu verbeterd. Dat is een goede zaak, zo kunnen kleine crèches hun personeel houden. Die continuïteit is belangrijk voor heel jonge kinderen. Maar het is ook een geldkwestie. In de laagste subsidietrap werk je met ongeveer 34 euro per kind. Toch hebben de kinderen recht op dezelfde kwaliteit als in beter gefinancierde crèches. Villa Boempatat heeft ook jarenlang met verlies gedraaid. De subsidie-enveloppes zijn gewoon te klein.”

Kan je het aantal kinderen per begeleider wel verlagen als er nu al volk te kort is?

“Dat is het verhaal van de kip of het ei, natuurlijk. Toen ik de crèche opstartte had ik bij een vacature al snel 30 kandidaten. De laatste keer dat ik een begeleider wilde aanwerven meldden zich twee mensen. Maar als je de job aantrekkelijker wil maken, dan moet je het aantal kinderen per begeleider verlagen. Dan zouden mensen terug voor deze sector kiezen.”

Internationale vrouwendag 2023 in Crèche Villa Boempatat in Gent. Foto: Jeroen Permentier

Openbare diensten: belangrijk voor vrouwen

Justine Begerem is woordvoerster van het Collecti.e.f 8 maars, en zelf ook moeder van een kindje dat sinds enkele maanden naar de kleuterklas gaat.

“Als werkende moeder ben je echt afhankelijk van de kinderopvang. Ik werkte een tijdlang in shiften, dan wordt het nog moeilijker. Er is in Gent maar één crèche die ’s avonds laat open is. Niet iedereen kan daar een plaatsje krijgen.”

“Op internationale vrouwendag focussen we dit jaar specifiek op crèches. Het is voor de medewerkers hier niet mogelijk om vandaag in staking te gaan, en we willen heb wel een hart onder de riem steken. Breder dan dat willen we tonen dat openbare diensten zó belangrijk zijn voor vrouwen. Kinderopvang, onderwijs, maar ook openbaar vervoer en de zorgsector. In al die sectoren werken veel vrouwen, en ze zijn ook cruciaal om andere vrouwen te kunnen laten werken. Openbare diensten houden de combinatie van werken en gezin leefbaar.”

“Ik denk dat in deze economische crisis, en net na de COVID-pandemie, gewone tweeverdieners ook heel goed weten wat het is om moeilijk rond te komen, en druk op het werk te ervaren. Veel ouders zien ook de situatie in de crèches. Ze zijn gefrustreerd als de opvang een dagje dicht moet wegens personeelstekort, maar ze begrijpen het probleem en ze zijn solidair. Nu moeten de investeringen volgen.”

Het is vandaag internationale vrouwendag. Feminisme, is dat niet supporteren voor vrouwen die het ver schoppen in de politiek of het bedrijfsleven?

“Ik citeer graag Anja Meulenbelt, die vraagt: ‘Als een vrouw het glazen plafond doorbreekt, wie ruimt de scherven op?’ Feminisme is voor iedereen, anders is het geen feminisme. Als je enkel spreekt over vrouwen die succesvol zijn, dan vergeet je de 99% vrouwen die daar niet geraken, en die andere zorgen en noden hebben dan de absolute top bereiken.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!