© Jill Hamers, Arne Laermans, Robbe Thijssen en Stijn Winkels
Reportage - Jill Hamers, Arne Laermans, Robbe Thijssen en Stijn Winkels

Zes maanden na de aardbeving: “Marokkaanse overheid doet alleen maar wat papierwerk”

Marokko werd op 8 september getroffen door een krachtige aardbeving. Zes maanden later hebben de mensen die aan de voet van het Atlasgebergte wonen nog altijd geen vergoeding gekregen voor de wederopbouw van het dorp. Iedereen uit het moeilijk bereikbare gebied woont nog in tentjes.

vrijdag 15 maart 2024 11:56
Spread the love

 

De inwoners van Tafeghaghte zijn momenteel volop bezig met de heropbouw van hun moskee. Tegelijkertijd verloopt de rest van de reconstructie van het dorp zeer moeizaam. Het dorp is gezamenlijk overeengekomen dat de moskee als één van de eerste gebouwen opnieuw overeind moet staan. “We hebben momenteel nog niks gekregen van de overheid. Alleen donaties van mensen in en rondom het dorp financieren de heropbouw ervan. Natuurlijk helpen de bewoners van het dorp met de wederopbouw”, aldus Ahmad lghonbaz, die de heropbouw leidt.

3.000 doden

In de late avond van 8 september vorig jaar werd de regio Marrakech-Safi in Marokko opgeschrikt door een krachtige aardbeving met een magnitude van 6.5 op de schaal van Richter. Het resultaat is een dodental van ruim 3.000 mensen en meer dan 5.500 gewonden n in de getroffen regio’s. Het epicentrum bevond zich in de buurt van het schilderachtige dorp Tafeghaghte, dat sindsdien geconfronteerd wordt met ingrijpende veranderingen en uitdagingen.

“Er komen nu ook meer toeristen dan voordien, de zogenaamde ramptoeristen. Ik heb momenteel dus meer werk dan ooit tevoren” – Farid Bouisoekran (gids in Amizamiz)

De aardbeving veroorzaakte aanzienlijke schade aan de infrastructuur van Tafeghaghte, waarbij talrijke huizen, scholen, bedrijven en de lokale moskee instortten. De inwoners zijn genoodzaakt hun toevlucht te zoeken in tijdelijke opvangcentra, in de vorm van tenten en cabines. Tot vandaag leven ze in die omstandigheden.

“Op het moment van de aardbeving leidde ik een groepje Franse toeristen rond in de bergen dichtbij Amizmiz. We zaten toen allemaal in een hotel”, vertelt lokale gids Farid Bouisoekran. “Het hotel stortte in, maar gelukkig waren we op tijd gevlucht en bleven we ongedeerd. Ik ben toen samen met mijn groepje toeristen de straat op gegaan om hulp te bieden.”

Ramptoeristen

“De toeristen hebben levende en dode lichamen van onder het puin gehaald. Dat was heel heftig”, vertelt Bouisoekran. Hijzelf leeft in Amizmiz, zijn familie is ongedeerd gebleven. Toch heeft hij het er nu nog altijd moelijk mee. “Ik ga nu met toeristen naar dezelfde dorpjes om de verwoesting, die de aardbeving aanrichtte, te laten zien. Dat voelt heel vreemd. Er komen nu ook meer toeristen dan voordien, de zogenaamde ramptoeristen. Ik heb momenteel dus meer werk dan ooit tevoren.’

© Jill Hamers

Veel inwoners van Tafeghaghte hebben ook persoonlijke tragedies meegemaakt, waaronder verlies van dierbaren en ernstige verwondingen. In het volgende audiofragment hoor je enkele getuigenissen over de materiële en psychologische schade van enkele bewoners.

Om steun te bieden aan degenen die de ramp hebben overleefd, heeft de Marokkaanse overheid onmiddellijke hulp toegezegd van 30.000 dirham per gezin, zo’n 2.735 euro. Voor elke zwaar getroffen woning wordt tot 140.000 dirham, ongeveer 12.765 euro, vrijgemaakt. De vernieling kost de Marokkaanse regering miljarden voor de komende vijf jaar, maar dat zal gedeeltelijk gefinancierd worden door het fonds van plattelandsontwikkeling en het solidariteitsfonds voor huisvesting. De verliezen van de aardbeving worden geschat op zo’n 10 miljard dirham.

Er is enige kritiek van de lokale bevolking op de beloftes van de regering. Volgens hen hebben ze nog geen geld ontvangen om hun huizen herop te bouwen. Ook een gebrek aan humanitaire hulp stuit op veel onbegrip bij de inwoners. “We weten niet waarom, zelfs als we proberen uit te leggen dat we hulp nodig hebben, doet de regering niets. De weg zit vol kuilen. De regering doet alleen maar wat papierwerk”, vertelt Hassan Sidi Saïd, een inwoner van Tafghaghte die zijn vrouw en kinderen verloor tijdens de aardbeving.

 

Lees hier het volledige dossier ‘Aardbeving Marokko: zes maanden later’. Deze is gemaakt door Jill Hamers, Arne Laermans, Robbe Thijssen en Stijn Winkels, studenten journalistiek aan Hogeschool PXL in Hasselt en is bewerkt en ook gepubliceerd op StampMedia.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!