Bron: Pxhere
IPS

Wereld gooit een miljard maaltijden per dag weg

Gezinnen gooiden in 2022 wereldwijd meer dan een miljard maaltijden per dag weg. Tegelijk zijn 783 miljoen mensen getroffen door honger en een derde van de wereldbevolking kampt met voedselonzekerheid. Voedselverspilling schaadt de wereldeconomie en bedreigt klimaat en milieu.

dinsdag 9 april 2024 13:17
Spread the love

 

De nieuwe cijfers van het VN-milieuagentschap zijn hard: in 2022 werd 1,05 miljard ton voedselverspilling gegenereerd – of 132 kilogram per aardbewoner. Dat is ongeveer een vijfde van al het voedsel dat beschikbaar is voor consumptie. Meer dan de helft van de verspilling gebeurt op huishoudelijk niveau: bij de gezinnen. Voedseldiensten zijn verantwoordelijk voor 28 procent, en de detailhandel voor 12 procent.

Opvallende conclusie van het rapport: voedselverspilling beperkt zich lang niet alleen tot de “rijke” landen. Gemiddeld wordt er in industrielanden maar 7 kilogram per inwoner méér weggegooid dan in lage- of middeninkomenslanden. Er is wel een grotere verspilling in warmere landen, en in steden tegenover het platteland.

Mondiale tragedie

Inger Andersen, uitvoerend directeur van Unep, spreekt van een mondiale tragedie. “Miljoenen mensen zullen vandaag honger lijden omdat voedsel over de hele wereld wordt verspild”, zegt ze. “Dat is niet alleen een groot ontwikkelingsprobleem: de gevolgen van dergelijk onnodig afval veroorzaken ook grote kosten voor het klimaat en de natuur.”

“Miljoenen mensen zullen vandaag honger lijden omdat voedsel over de hele wereld wordt verspild”

Recent onderzoek schat dat voedselverlies en -verspilling goed is voor zo’n 8 tot 10 procent van de jaarlijkse wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het verhoogt ook de druk op het milieu en landgebruik. De tol van voedselverlies en -verspilling voor de wereldeconomie wordt geschat op ongeveer duizend miljard dollar.

Maar in de omvang van de verspilling liggen ook meteen kansen, benadrukt Andersen. “Het goede nieuws is dat we weten dat als landen prioriteit geven aan deze kwestie, ze het voedselverlies en de verspilling aanzienlijk kunnen terugdraaien, en daarmee ook de gevolgen voor het klimaat. Economische verliezen kunnen zo verminderen en de vooruitgang op het gebied van de mondiale doelstellingen kunnen versnellen.”

Klimaatplannen

Gezien de sterke link met het klimaat is het van belang dat landen voedselverspilling opnemen in het nationale klimaatplannen, zegt Unep. Sinds 2022 hebben amper 21 landen dat gedaan. Maar volgend jaar is een nieuwe ronde van klimaatbeloften gepland, en die biedt landen de kans om dat te doen.

Landen als Japan en het Verenigd-Koninkrijk tonen aan dat een systematische aanpak tot grote resultaten kan leiden. De landen konden de verspilling zo met respectievelijk 31 procent en 18 procent verminderen.

“Gezien de enorme kosten die voedselverspilling veroorzaakt voor het milieu, de samenleving en de wereldeconomie, hebben we meer gecoördineerde actie nodig over de continenten en toeleveringsketens heen”, zegt Harriet Lamb van de Britse organisatie WRAP, die meewerkte aan het rapport. “Het is van cruciaal belang om te zorgen dat voedsel mensen voedt, en niet op stortplaatsen terechtkomt.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!