Foto: Youlian Burnham
Reportage - Youlian Burnham, Bono Marting, Nand Van Diest, Lennert Kuyks en Elien Vanhaekendover

Zes maanden na aardbeving Marokko: “Ramptoerisme speelt rol in onze heropbouw en toekomst”

Het ramptoerisme flakkert op in het Marokkaanse Amizmiz. Vroeger was er weinig toerisme in Amizmiz, maar momenteel komen veel toeristen kijken hoe het leven eraan toegaat in het rampgebied.

dinsdag 12 maart 2024 17:22
Spread the love

 

Het toerisme in Amizmiz is sterk veranderd na de aardbeving van 8 september, waarbij toen ongeveer 3.000 mensen om het leven kwamen en 60.000 huizen werden beschadigd. “Voor de aardbeving kwamen toeristen vooral naar Amizmiz voor de natuur, om te wandelen in het Atlasgebergte of om de cultuur op te snuiven”, vertelt Farid Bouisoukran, onze gids in Amizmiz. “Na de aardbeving kwamen mensen vooral om te kijken wat er gebeurd is, hoe de aardbeving de dorpen beïnvloed heeft en hoe de mensen omgaan met de situatie. Er komen nu meer toeristen dan voor de aardbeving.”

“Toeristen van over de hele wereld komen naar hier. Wij zien hen graag komen omdat ze vaak hulp met zich meebrengen”, aldus Bouisoukran. “We zijn ook blij dat er journalisten afreizen naar Amizmiz, want zij geven de slachtoffers de kans hun verhaal te vertellen. Nu Amizmiz bekendstaat als het dorp dat getroffen werd door de zwaarste aardbeving in de Marokkaanse geschiedenis, denk ik dat het toerisme zal blijven groeien.”

Een andere gids, Mouad Athenalogia, neemt ons mee naar één van de tenten in het kamp. Daar woont Malika, een oudere vrouw in een wit gewaad die ons ontvangt met thee, brood en koekjes. Ze heeft haar man en kleindochter verloren in de aardbeving. Voor de ramp werkten Athenalogia en Malika samen in de toeristische sector van Amizmiz. De vrouw hielp Athenalogia door toeristen te verwelkomen met thee en snacks. In de toekomst hoopt ze het toerisme weer te zien herleven in haar geliefde dorp, maar nu ligt de focus op de heropbouw.

Foto: Elien Vanhaekendover

De samenwerking met Mouad Athenalogia was zeer welkom voor Malika. Haar kleindochtertje ging naar school in het lager gelegen dorp, en haar man was boer. Het inkomen van haar man was het enige inkomen voor hun familie, dus toen Malika de kans kreeg om haar steentje bij te dragen, was ze daar zeer blij om. Dat ze tegelijkertijd de kans kreeg om een stukje van haar cultuur te delen met nieuwsgierige toeristen, was mooi meegenomen.

Rouwen en heropbouwen

De toerismesector in Marokko kreeg al rake klappen tijdens de covidpandemie. Amizmiz, dat in volle ontwikkeling zat op vlak van toerisme, leed daar sterk onder. De aardbeving riep de uitrol van georganiseerd toerisme in Amizmiz opnieuw een halt toe. De mensen zien duidelijk veel potentieel voor meer toerisme, mede dankzij het ondertussen veel bekendere dorp Imlil, ook aan de voet van de Atlas.

Malika en gids Mouad Athenalogia zijn heel duidelijk: “Momenteel zijn we gefocust op de heropbouw van ons dorp en ons rouwproces. Zolang de mensen hier geen dak boven hun hoofd hebben en in tentjes moeten leven in afwachting van overheidsteun, kunnen we nog niet aan een verdere ontwikkeling van de toerismesector denken.”

“Zolang we geen echt dak boven ons hoofd hebben, kunnen we niet vooruitkijken” – Malika

Athenalogia probeert wel vooruit te denken en vertelt ons dat hij bezig is uit te zoeken hoe hij een officiële opleiding kan volgen om een ‘licensed tourist guide’ te worden. Op die manier zou hij op een legale manier zonder toerismebureau kunnen werken, wat economisch veel aantrekkelijker zou zijn voor hem.

Ook al waren de ogen van de wereld even op Amizmiz gericht, toch blijft de nodige hulp voorlopig uit. “Ooit hopen we opnieuw toeristen te kunnen ontvangen, maar zolang we geen echt dak boven ons hoofd hebben, kunnen we niet vooruitkijken”, zegt Malika. De harde realiteit is dat de slachtoffers een halfjaar na de aardbeving nog steeds in tenten leven met de schaarse middelen die ze hebben, ondanks hen door de overheid meer hulp beloofd werd.

Bekijk hier de videoreportage

 

Lees hier het volledige dossier ‘Aardbeving Marokko: zes maanden later’Deze is gemaakt door Youlian Burnham, Bono Marting, Nand Van Diest, Lennert Kuyks en Elien Vanhaekendover, studenten journalistiek aan Hogeschool PXL in Hasselt en is bewerkt en ook gepubliceerd op StampMedia.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!