Vluchtelingenkamp Moria
V.l.n.r. Steven van de Vijver en Sanne van der Kooij.
Open brief - Sanne van der Kooij, Steven van de Vijver

Nederlandse artsen: ‘Voorkom corona-ramp in Europese vluchtelingenkampen’

De noodoproep #SOSMoria gaat vandaag live; een initiatief van de Nederlandse huisarts Steven van de Vijver en gynaecologe Sanne van der Kooij. Zij waarschuwen voor een medische en humanitaire ramp op de Griekse eilanden met mogelijk duizenden slachtoffers. 'Als we niks doen, hebben wij als Europeanen een menselijk drama op ons geweten. We stonden erbij en keken ernaar.'

vrijdag 27 maart 2020 16:27
Spread the love

 

‘Haal de 40.000 vluchtelingen van de Griekse eilanden af en verdeel ze over Europa. Wij artsen en andere zorgverleners hebben de eed van Hippocrates afgelegd waarin we beloven medische zorg te verlenen aan ieder individu ongeacht persoon en afkomst. Als Europese dokters zijn we verplicht om er alles aan te doen de levens te redden van de mensen buiten én binnen de vluchtelingenkampen.’

Deze noodoproep plaatsen gynaecologe Sanne van der Kooij en huisarts Steven van de Vijver vandaag op de site www.sosmoria.eu. Een toenemend aantal artsen en andere zorgverleners in Nederland en de rest van Europa scharen zich achter de noodoproep.

Hoe gaan we over twee maanden, twee jaar en twintig jaar terugkijken op corona op de Griekse eilanden, vraagt Van de Vijver zich af. Wie zullen zich moeten verantwoorden in parlementaire enquêtes? Hoe groot zal het gezamenlijke Europese trauma dit keer zijn? Van de Vijver: ‘Zieken isoleren in de vluchtelingenkampen is een illusie. Iedereen zal geïnfecteerd raken: kinderen, moeders, ouderen. Met mogelijk duizenden doden als gevolg, ook buiten de kampen. We hebben NU de kans om in te grijpen, om de mensen te evacueren. Om te voorkomen dat er een smet van formaat op het Europese geweten komt.’

Campagneposter #SOSMoria

Campagneposter #SOSMoria.

Zowel Van de Vijver als Van der Kooij hebben onlangs zelf als arts gewerkt in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Van der Kooij: ‘Mensen zitten na een traumatische vlucht al jarenlang vast in dat kamp. De nood is zonder corona al levensbedreigend. Getraumatiseerde vrouwen praten niet meer en kunnen niet meer voor hun kinderen zorgen. Jongeren snijden zichzelf uit gekmakende wanhoop. Dat is het resultaat van jarenlange nalatigheid van Europa.’

Nu corona daar aan de poorten rammelt moeten de mensen direct in veiligheid gebracht worden. Van de Vijver: ‘Er is in Moria, een kamp met 22.000 mensen opeengepakt in een ruimte bedoeld voor 3.000, met slechts een handjevol artsen aanwezig. Er zijn geen mondkapjes, schorten of beademingsapparatuur. De vluchtelingen zijn kansloos tegenover de corona- epidemie: er is geen zeep, amper water en mensen leven met meerdere gezinnen in kleine tenten. In de andere kampen is de situatie ook onhoudbaar. We hebben nu de kans het jarenlange Europese wanbeleid recht te zetten. NU! Voordat het te laat is.’

 

Sanne van der Kooij werkt als gynaecoloog in NoordWest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder.

Steven van de Vijver is huisarts in het OLVG in Amsterdam.

Naast hun reguliere werk als artsen in Nederland werkten Steven en Sanne als arts in kamp Moria op Lesbos.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!