Foto: gloucester2gaza/ CC BY-SA 2.0 DEED
Open brief - Pierre Galand,

Lahbib in Israël: een ongepast bezoek, een dodelijke uitspraak

Hadja Lahbib, onze minister van Buitenlandse Zaken bracht zopas een bezoek aan Israël. Volgens voormalig senator Pierre Galand gaf ze daar een totaal verkeerde boodschap.

vrijdag 29 maart 2024 11:48
Spread the love

 

Mevrouw de minister van Buitenlandse Zaken,

Op 27 maart, na uw bezoek aan de kibboets Niz Oz in gezelschap van het hoofd diplomatie van Israël, Israël Katz, zei u: “We zijn het eens over [Israëls] doelstellingen, maar niet over de middelen”.

Beseft u wat u doet en wat u zegt?

Wat de Palestijnen van Gaza van u verwachten is een krachtige en onvoorwaardelijke veroordeling van de genocidale oorlog tegen Gaza. De diplomatieke betrekkingen met uw Israëlische partner, die u beschrijft als “openhartig, open en zonder taboes”, riskeren eenvoudigweg te lijken op ernstige medeplichtigheid met de plegers van genocide.

De diplomatieke betrekkingen met uw Israëlische partner, die u beschrijft als “openhartig, open en zonder taboes”, riskeren eenvoudigweg te lijken op ernstige medeplichtigheid met de plegers van genocide

We herinneren de Belgische regering eraan dat resolutie 2728, aangenomen door de Veiligheidsraad op maandag 25 maart, een onmiddellijk staakt-het-vuren eist. Het verplicht de VN en haar leden om in te grijpen, net zoals bij de verordeningen van het Internationaal Gerechtshof van 26 januari 2024. De Israëlische regering heeft aangekondigd dat ze aan geen van beide zal voldoen.

Pierre Galand. Foto: Russell Tribunal, Wikimedia Commons / CC BY 2.0 AKTE

Om niet beschuldigd te worden van medeplichtigheid aan genocide, moet onze regering dringend actie ondernemen. In een eerste stap moeten we de Israëlische ambassadeur ontbieden om hem te zeggen dat België geen genoegen kan nemen met de afwijzing van de beslissingen van het Internationaal Gerechtshof en de Veiligheidsraad van de VN.

Dat België, als Israël zijn beslissing de oorlog voort te zetten niet terugdraait, politieke en economische sancties tegen Israël zal nemen, tot en met de volledige schorsing van onze diplomatieke betrekkingen met het land.

Verder moeten we onze bezorgdheid uiten voor de Palestijnse politieke gevangenen, waaronder Marwan Barghouti. We moeten volledige transparantie eisen over zijn verslechterde detentieomstandigheden én zijn onmiddellijke vrijlating.

Ook moeten we duidelijk ons verzet uiten tegen de voortschrijdende kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Daarnaast moet België onmiddellijk zijn ambassadeur in Tel Aviv terugroepen en andere EU-leden oproepen hetzelfde te doen.

België heeft de plicht om, samen met de EU de gepaste middelen – waaronder interventie met geweld – in te zetten om de blokkade van Gaza te doorbreken

Ten slotte heeft België de plicht om, samen met de EU de gepaste middelen – waaronder interventie met geweld – in te zetten om de blokkade van Gaza te doorbreken zodat voldoende humanitaire hulp de gemartelde Gazaanse bevolking kan bereiken.

Tegelijkertijd moet ons land, samen met het Internationale Rode Kruis actief aan diplomatie doen om Israëlische burgers te beschermen die door Hamas worden vastgehouden en om alle Palestijnse politieke gevangenen te beschermen die sinds 7 oktober massaal zijn gearresteerd op de Westelijke Jordaanoever.

 

Pierre Galand is voorzitter van de Belgisch-Palestijnse Vereniging

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!