Foto's: KUL-studenten Shaimaa College
Open brief - KUL-studenten van het Shaimaa College

KUL-rector Luc Sels stuurt liever politie dan met de studenten te praten

De studenten die het KUL-gebouw De Valk III symbolisch bezetten (zonder de toegang van studenten en personeel te beletten) klagen het totale gebrek aan transparantie aan van rector Luc Sels en zijn doelbewust verwarrende communicatie, die de indruk moet geven dat niet hij maar de studenten de dialoog zouden weigeren. "Het is nu overduidelijk dat Luc Sels de studenten liever door de politie laat wegslepen, dan ze recht in de ogen te kijken".

zaterdag 25 mei 2024 21:13
Spread the love

 

Aan het einde van de tweede week van het Shaimaa College1 aan de KU Leuven was er nog steeds geen antwoord gekomen vanuit het KUL-rectoraat op het totale gebrek aan transparantie over hun samenwerkingen met Israëlische universiteiten en heeft rector Luc Sels nog steeds geen stappen gezet richting een academische boycot.

Terwijl hij treuzelt gaan de bombardementen en de aanvallen op de burgerbevolking in Gaza en de “veilige zone” Rafah onverminderd verder.

Daarom hebben de studenten vrijdag 24 mei het rectoraat bezet om een gesprek te eisen met de rector. Niet een gesprek achter gesloten deuren en met slechts een kleine delegatie studenten.

We eisen een open dialoog, in Shaimaa College. De “respectvolle dialoog” waarvan de rector spreekt, is tot nu toe steeds een monoloog gebleken. De rector communiceert via de pers, achter gesloten deuren, of in de vorm van toespraken.

Daarnaast begon personeel van de KU Leuven in de namiddag plots te boren in een deur en plaatsten ze een nieuw slot. We hadden namelijk gevraagd of we naar het toilet mochten gaan, dit werd ons geweigerd. Vervolgens werden we opgesloten.

We wachtten een hele dag op een antwoord van de rector Luc Sels of vice-rector Peter Lievens, die allebei aanwezig waren in het gebouw. De hele dag werden we genegeerd en kwam er geen communicatie.

De bezetting van het rectoraat verliep rustig en vreedzaam, tot de KU Leuven aan het einde van de dag de politie inschakelde om de studenten te ontruimen. Deze ontruiming was gewelddadig, vernederend en schandalig.

De studenten werden geschopt, over de grond gesleept, en gekleineerd met seksistische opmerkingen. Studentenkaarten werden afgenomen terwijl de politie daar niet voor bevoegd is.

Het is nu overduidelijk dat Luc Sels de studenten liever door de politie laat wegslepen, dan ze recht in de ogen te kijken.

Dit is onze reactie op de gebeurtenissen van vrijdag 24 mei. Wij zijn het absoluut oneens met de uitspraken van de rector dat er een “respectvolle dialoog” aan de gang was, en van de politie dat de ontruiming “vreedzaam” verliep.

 

Note:

1  De studenten hebben het KUL-College De Valk III omgedoopt tot het Shaimaa College. Shaimaa Alareer is de dochter van Palestijns dichter Refaat Alareer, auteur van het gedicht “Als ik moet sterven…” Zij werden samen om het leven gebracht met een gerichte luchtaanval van het Israëlisch bezettingsleger in Gaza.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!