Foto: Viva Salud
Open brief - and

Stop agressie tegen dokters in Gaza en laat dr. Ahmed Muhanna onmiddellijk vrij!

Al twee weken wordt het Al Awda ziekenhuis in Gaza belegerd en beschoten. Bij een inval werden gezondheidswerken gearresteerd en vernederd. Bel REDH vraagt de tussenkomst van de Belgische regering voor de onmiddellijke vrijlating van dr. Ahmed Muhanna en het stoppen van de agressie tegen gezondheidswerkers in Gaza

dinsdag 19 december 2023 12:13
Spread the love

 

Geachte Mevrouw Lahbib
Geachte Mevrouw Gennez

 

Op zondag 17 december 2023, vielen Israëlische soldaten binnen in het Al Awda-ziekenhuis in Jabalia, Noord-Gaza. Tijdens de inval arresteerden ze 21 gezondheidswerkers waaronder ziekenhuisdirecteur dr. Ahmed Muhanna. De gearresteerde gezondheidswerkers werden uitgekleed en geblinddoekt afgevoerd.

Na een ondervraging van drie uur werd iedereen behalve dr. Muhanna vrijgelaten. Het is onbekend waar hij wordt gevangen gehouden. Op maandag 18 december viel het leger opnieuw binnen in het ziekenhuis. Dit keer werden ook patiënten en aanwezige burgers gearresteerd, uitgekleed en vijf uur ondervraagd in de kou.

Al op 13 oktober kreeg dr. Muhanna het bevel om het ziekenhuis te ontruimen. Maar de staf besloot bij haar patiënten te blijven en zorg te blijven verstrekken. Sinds 5 december was het Al Awda ziekenhuis omsingeld door het IDF. Sluipschutters vermoordden een verpleger en een vrouw die een zwangere vrouw naar binnen begeleidde en verwondden een chirurg.

Foto: Viva Salud

De Belgische NGO Viva Salud, die het Al Awda ziekenhuis ondersteunt, laat in een persbericht weten dat dr. Ahmed Muhanna de Israëlische aanvallen op het gezondheidssysteem in Gaza aan de kaak stelde. Hij beschreef de afgelopen weken, meermaals en uitvoerig, de afschuwelijke situatie in het El Awda ziekenhuis.

In zijn laatste audiobericht, één dag voor zijn arrestatie, zei hij: “niemand kan in het ziekenhuis bewegen vanwege de [Israëlische] sluipschutters. De situatie in het ziekenhuis is verschrikkelijk. We hebben 38 patiënten, waarvan sommigen hun medicijnen niet kunnen krijgen. We hebben geen zuurstof en maar heel weinig brandstof voor een kleine generator. We hebben voedsel voor hooguit 2 tot 3 dagen. De situatie is kritiek.”

De doelbewuste aanval van Israël op de gezondheidszorg in Gaza is een flagrante oorlogsmisdaad

Van 7 oktober tot 28 november registreerde de WHO een ongekend aantal aanvallen op de gezondheidszorg: 203 aanvallen op ziekenhuizen, ambulances, medische voorraden en de detentie van gezondheidswerkers. In een nota van 15 december meldde het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid dat 300 gezondheidswerkers in Gaza zijn gedood en 102 ambulances zijn vernietigd als gevolg van de Israëlische agressie sinds 7 oktober.

Hetzelfde rapport stelt dat slechts 8 van de 36 ziekenhuizen gedeeltelijk operationeel zijn, met een bezettingsgraad van 206 procent op de gewone afdelingen, en van 250 procent op de intensive care afdelingen.

Gezondheidswerkers zijn geen militair doelwit. Het hoofd van de WHO, Tedros Ghebreyesus eist: “Aanvallen op ziekenhuizen, gezondheidspersoneel en patiënten moeten stoppen. Staakt-het-vuren NU.”

We vragen een sterker optreden van de Belgische overheid om aan deze misdaden een einde te stellen. We willen de onmiddellijke vrijlating van dr. Ahmed Muhanna en de bescherming van alle gezondheidswerkers in Gaza. Met respect en dringendheid vragen we minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez om direct tussen te komen hierover bij de Israëlische overheid.

Katrien Demuynck, coördinator
De Belgische afdeling van het Netwerk van Intellectuelen en Kunstenaars ter verdediging van de Mensheid (REDH)

Redh.belgium@gmail.com
X @Bel_REDH
FB Bel-REDH
0476 810 413

Zie het interview van dewereldmorgen.be met dokter Ahmed Muhanna van 20 oktober 2023: Dr. Muhanna in Hospitaal Awda, Gaza: “Israël, stop doden kinderen en burgers”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!