Foto: Xinhua/Xiao Yiji. More info below the article

‘China doet het altijd verkeerd’: over de schabouwelijke berichtgeving rond COVID

China heeft het altijd gedaan. Wat er in het land ook gebeurt, het wordt steeds aangegrepen om het land te bekladden. Op dit moment is dit het geval met de berichtgeving over de covid-crisis in het land. Chinakenner Frank Willems dient Bart Sturtewagen van De Standaard van antwoord.

dinsdag 27 december 2022 17:02
Spread the love

 

Terwijl China moedig door een humanitaire crisis spartelt kan commentator Bart Sturtewagen in De Standaard geen greintje empathie of begrip opbrengen. Andere Westerse opinievormende media zitten overigens op dezelfde lijn van een nieuwe koude oorlog.

Chinese aanpak

China heeft van de lente 2020 tot de lente 2022 quasi zonder Covid-19 kunnen leven. Een 100-tal ingevoerde clusters werden in de kiem gesmoord met lockdowns en quarantaines op kleine schaal, waar de overgrote meerderheid van de Chinezen niets van voelde.

Het aantal dodelijke slachtoffers was op een hand te tellen. In dezelfde periode vielen er in de VS een miljoen doden. In India lopen de schattingen van 2 tot 3,5 miljoen.

Proficiat voor China om zoveel mensenlevens te sparen? Niet voor Bart Sturtewagen. Voor hem telt alleen wat hij omschrijft als “hardvochtige aanpak” in een “totalitair geleid land”.

Dit voorjaar kon een grote uitbraak van de meer besmettelijke omikronvariant in Shanghai slechts met immense sociale en economische kosten gestopt worden. Toen in november in Beijing en andere steden nieuwe grote uitbraken plaats vonden, besefte de Chinese regering dat nul-Covid niet langer houdbaar was.

Mensen verplichten zich te laten vaccineren zat er in dit “totalitair geleid land” niet in…

De ommekeer naar “leven met Covid-19” kwam er sneller dan verwacht maar was niet totaal onvoorbereid. Al sinds 2020 wordt intensief gewerkt aan het uitbreiden van het aantal intensive care bedden tot 10 per 100.000 inwoners (in België zijn dat er 16 per 100.000, nvdr).

Sinds de uitbraak in Shanghai zijn de inspanningen om oudere en kwetsbare personen te overtuigen zich te laten vaccineren sterk opgedreven. Mensen verplichten zat er in dit “totalitair geleid land” niet in…

Met meer dan 90 procent van de bevolking volledig gevaccineerd is China overigens bij de beste leerlingen in de wereld.

De alomtegenwoordige infrastructuur en organisatie om massaal op covid te testen kan nu ingezet worden voor eerste hulp bij milde gevallen en triage van de ernstige gevallen. Rusthuizen stonden klaar om hun kwetsbare inwoners ook in de nieuwe omstandigheden te kunnen isoleren van besmetting.

Voorbij de framing

Dat alles ziet Bart Sturtewagen niet. Voor hem gaat het vandaag over “een tragedie zonder voorgaande”, een “epidemie met de dodelijkheid van Bergamo… vermenigvuldigd met een factor duizend of meer”.

Volgens hem “ziet het ernaar uit dat de Chinese leiders er bewust of onbewust voor gekozen hebben een generatie vaak ongevaccineerde ouderlingen op te geven”. Het is aandoenlijk hoe hij nu plots wel bezorgd is om mensenlevens.

Gelukkig is hij ook hier kortzichtig. De huidige coronagolf in China is de grootste die de wereld tot nu gekend heeft. Volgens ooggetuigen zijn in de grotere Chinese steden waarschijnlijk al meer dan de helft van de mensen besmet (geweest).

Maar er is totaal geen sprake van chaos of paniek zoals we dit in Bergamo (Italië) en elders gekend hebben. De Chinese hospitalen zijn zwaar belast, maar functioneren. Zieken met milde symptomen worden in tijdelijke ‘koortsklinieken’ opgevangen.

De Chinese bevolking heeft vertrouwen dat ze snel door de huidige crisis zullen geraken

Er is een tijdelijk tekort aan koortswerende middelen voor milde gevallen en ingevoerde geneesmiddelen voor besmette kwetsbare personen, maar het distributiesysteem is aangepast om te zorgen dat de middelen terechtkomen waar de nood het hoogst is. Er is oversterfte bij de 80-plussers, maar niet in die mate dat er grote onrust bij de bevolking ontstaat.

Recente contacten met een aantal vrienden in China leren dat de Chinese bevolking vertrouwen heeft dat ze snel door de huidige crisis zullen geraken. In Beijing lijkt de piek van de besmettingen bereikt. Een vriend daar heeft het over een begin van terugkeer naar de normaliteit.

Het aantal boekingen voor reizen in de periode van het Chinese nieuwjaar-einde januari, begin februari is spectaculair toegenomen. Vanaf 8 januari gelden nieuwe regels die China voor het eerst in drie jaar terug openstellen voor buitenlandse reizigers.

‘China is altijd verkeerd’

De Standaard staat niet alleen met de politiek van ‘China is altijd verkeerd, wat het ook doet’. De waarschuwing van Bart Sturtewagen dat uit China een nieuwe gevaarlijke coronamutant kan komen lijkt wel afgeschreven van een Associated Press bericht vorige zondag. De waarschuwing dat China de recessie en inflatie in het Westen kunnen verergeren vinden we ook al elders.

Sturtewagen besluit zijn commentaar met de veronderstelling dat president Xi Jinping een oorlog met Taiwan zou kunnen beginnen om “de druk van zijn woedende bevolking” te verminderen.

De spanning rond Taiwan loopt in werkelijkheid op omdat het van de VS defensiebudget voor het komend jaar miljarden dollars extra wapenleveringen aan Taiwan voorziet. Weet Sturtewagen dat niet of pleit hij bewust voor een nieuwe (koude) oorlog?

 

De schrijver is oud-voorzitter Vereniging België-China

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!