Voorbij besteedt aandacht aan onderwerpen waarmee asielzoekers, vluchtelingen en migranten binnen deze samenleving mee worstelen.

Migratie toen en nu: uitdagingen voor de welvaartstaat

zondag 10 maart 2024 23:35
Spread the love

Dit 2-delig praatprogramma over asiel en migratie, deze keer gebracht door twee vluchtelingen, is in het Perzisch opgenomen en ondertiteld in het Nederlands. Het tweede deel verschijnt volgende maand in de maand april op DeWereldMorgen.

Gesprek in het Perzisch. Voor Nederlandse ondertitels: klik op het icoon ‘ondertiteling”

Ali Arkani en Baharak Bashar, zelf vluchtelingen, aangemeerd in België in 2020 en 1991, kijken terug in de tijd. Ze buigen zich over de volgende vragen: stelt een vluchteling van vandaag het beter dan één die 33 jaar geleden naar België kwam? Voor welke uitdagingen staan de welvaartstaten die decennia lang migratie met man en macht proberen tegen te houden? En vormt ‘omvolking’ een reëel gevaar voor de samenleving hier? Of de aanstaande pensioenencrisis en het inkrimpen van welvaart?

Deze vragen zijn meer dan hoogdringend tegen de achtergrond van de de recente opiniepeilingen waar Vlaams Belang zijn zwarte schaduw op de komende verkiezingen werpt.

Asielzoekers en migranten: een ballast of redders van de welvaartsmaatschappij?

Hoe was België voor de asielzoekers en vluchtelingen in 1991 toen Baharak met haar familie hierheen kwam? En hoe vlot verliep de asielprocedure van Ali toen hij in volle coronaperiode in België als vluchteling aankwam?

“De informatie die de nieuwkomers in België krijgen, is niet op de maat waardoor ze hun meest elementaire rechten hier niet kennen”.

Na een risicovol traject, getraumatiseerd, komen de vluchtelingen op een plek aan waar ze niet gewenst zijn. Bovendien bespaart de Belgische staat op de middelen van de dienst vreemdelingenzaken en FEDASIL.

“Door budgettaire problemen is de dienst vreemdelingenzaken onderbemand en behandelt de asielaanvragen op een niet kwalitatieve wijze af”.

Naast suggesties om de huidige procedure voor de asielzoekers en vluchtelingen te remediëren, kijkt Arkani met enige bezorgdheid naar de huidige crisis op de Belgische arbeidsmarkt en de aanstaande pensioenencrisis in komende 10 jaar. Hij legt uit hoe de asielzoekers van vandaag dit ernstig probleem  net op tijd kunnen oplossen.

“Alsof er legale wijzen zijn om te vluchten”

“Kijk naar Iraniërs, na zoveel veroveringen door vreemde volkeren, we spreken vandaag nog steeds Perzisch en beleven ons eigen cultuur. We Spreken noch, Macedonisch-Grieks, noch Mongools of Arabisch”.

‘Illegale’ vluchteling: waarop slaat dat? Wereldwijd is legaal vluchten totaal niet geregeld. “Men heeft het vaak over illegale vluchtelingen alsof er legale wijzen zijn om te vluchten”, zegt Ali.

“Het is alsof er geen reglementaire parkeerplaatsen zijn voorzien, maar men iedereen beboet voor niet-reglementair te parkeren?! Dat is zwarte humor waarmee de vluchtelingen en asielzoekers dagelijks mee moeten leven”.

Volgens de recentste statistieken, de laatst gepubliceerde data door CGVS zelf,  blijkt dat minder dan 20% van de Iraanse asielaanvragen, een positieve beslissing te krijgen. De rest wordt afgewezen. Dat is bizar want de Dienst Buitenlandse Zaken geeft tegelijkertijd negatief reisadvies aan hun onderdanen.

Neen, de asielaanvragen worden inhoudelijk niet op niveau noch op gelijkwaardige wijze behandeld, beweert Ali. Hij wijst naar de dubbele standaarden die CGVS  gebruikt  voor het behandelen van vluchtelingen op basis van hun afkomst. Hij maakt een vergelijking tussen de asielprocedure van de Afghaanse en Oekraïense vluchtelingen.

”Het is een pure discriminatie wanneer de Oekraïense vluchtelingen niet eens een interview hoeven af te leggen en hun tijdelijke verblijfspapieren krijgen terwijl o.a. Afghaanse vluchtelingen lang na hun interview bij de dienst vreemdelingenzaken op hun tijdelijke papieren moeten wachten”.

Over Ali en Baharak

In 2020 kwam Ali Arkani als vluchteling naar België. In zijn Iran was hij een journalist, een recensent van films en videogames. Ook hier heeft hij zijn scherpe pen en tong niet opgeborgen. Hij stelt ze ten dienste van de meest kwetsbaren in de samenleving en hij stelt systematisch de macht in vraag.

Instagram & podcast
Vrouwen in Hollywood (podcast)
Iraanse revolutie geleid door vrouwen (artikel)
Asiel en migratie (artikel)

Opiniestukken:
https://www.brusselstimes.com/author/ali-arkani805 https://www.dewereldmorgen.be/community/islamitische-republiek- /totalitair-of-een-bezettingsmacht
https://kifkif.be/cnt/artikel/iraans-regime-probeert-aanhoudend-protest-te-breken-met-hoofddoek-apartheid-18162

Baharak Bashar kwam in 1991 samen met haar moeder, jongere zus en broer naar België. Ze schreef het boek “Djenghis, democratie en vrouwen. Een Iraanse van Gent naar Caïro”. Ze is de oprichtster van de actiegroep Plasactie en voert sinds 2004 strijd voor gelijke sanitaire rechten tussen vrouwen en mannen. Als medeoprichtster van de feministische lijst PISS-OFF, nam ze deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Voor deze lijst zoekt ze tegen de gemeenteraadsverkiezingen 2024 in Gent, dringend geëngageerde kandidaten en excuusmannen.
www.dewereldmorgen.be/schrijver/baharak/
www.pissoff.be

Over de dreiging van extreemrechts

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

"Asiel en Migratie", zijn de eerste twee afleveringen van een reeks geplande programma's van Voorbij.

Voorbij besteedt aandacht aan onderwerpen waarmee asielzoekers, vluchtelingen en migranten binnen deze samenleving mee worstelen.

"Voorbij" draagt de waarden van de woman-live-freedom-revolutie in Iran in het vaandel en streeft naar een rechtvaardige en inclusieve samenleving.

Ali Arkani (journalist-activist) en Baharak Bashar (opiniemaker-activist)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!