Bron: Dokters van de Wereld
Opinie -

“Naakt in rivier geduwd en geslagen terwijl politie spullen in brand steekt”: extreem geweld tegen vluchtelingen aan Kroatisch-Bosnische grens

Na vijf jaar mentale hulpverlening voor vluchtelingen aan de grens van Kroatië en Bosnië, maakt Dokters van de Wereld een zwarte eindbalans op: “Onder het mom van efficiënt grensbeleid laat Europa oogluikend toe dat kinderen, vrouwen en mannen levenslang worden getraumatiseerd. En met het nieuwe migratiepact dreigt de situatie nog verder te verslechteren.”

maandag 26 februari 2024 17:34
Spread the love

 

Dokters van de Wereld was vanaf 2019 tot 2024 verantwoordelijk voor de mentale hulpverlening voor vluchtelingen en migranten die tijdelijk verblijven in kampen in Sarajevo en aan de grens van Bosnië-Herzegovina, om vervolgens in de meeste gevallen via Kroatië verder te reizen naar Europa.

Het is op die grensovertocht tussen Bosnië en Kroatië dat het morele kompas en mensenrechten al vele jaren zoek zijn:  “Mannen, kinderen en vrouwen worden naakt worden gestript en in ijskoud water geduwd, tanden en voeten worden gebroken, kledij en bezittingen worden afgepakt of in brand gestoken, zwangere vrouwen  worden geslagen.”

Elke dag behandelden onze psychologen in en buiten de Bosnische opvangkampen mensen met traumatiserende pushbacks achter de rug. Uit cijfers blijkt dat deze pushbacks wijdverspreid zijn: naar schatting vonden in tussen 2020 en 2023 meer dan 25.000 gewelddadige pushbacks plaats op de grens van Bosnië en Kroatië. In 90% gaan die gepaard met geweld zoals slaan met stokken, bedreigen met geweren, schieten met rubberkogels, vuistslagen, blootstelling aan koude en water, naaktfouilleringen of het afpakken of vernietigen van persoonlijke spullen.

Trauma bovenop trauma

Momenteel is 65% van de vluchtelingen in Bosnië  afkomstig uit Syrië, Iran of Afghanistan: “Dat zijn mensen die op vlucht zijn geslagen voor gewelddadige regimes. Het geweld dat ze hier meemaken, komt  bovenop het psychisch leed dat ze al in hun thuisland en onderweg naar hier hebben meegemaakt.”  

De combinatie van deze meervoudige trauma’s, de slechte leefomstandigheden en onzekerheid laten zware littekens na, zo blijkt uit de cijfers van Dokters van de Wereld: “De afgelopen 4 jaar kwamen 32.000  mensen langs in onze mentale zorgprojecten in Bosnië.  Daarbij kwamen angstoornis (32%), depressieve symptomen (21%) en ernstige slaapproblemen (20%) het vaakst voor. 7% liet weten te kampen met suïcidale gedachten of (overmatig) gebruik van geneesmiddelen of drugs.

Nieuw migratiepact nieuwe slag in gezicht voor vluchtelingen

Ondanks de talloze rapporteringen over de mensenrechtenschendingen, blijft Europa niet alleen structureel wegkijken van het menselijke leed maar gaat ze zelfs nog een stap verder: “Het nieuwe migratiepact dat in december vorig jaar werd goedgekeurd zet nog meer in op drones, prikkeldraad, grenspatrouilles en detentiecentra. Tegelijk zijn er te weinig garanties over het monitoren en waarborgen van mensenrechten.

Na vijf jaar vertrekt Dokters van de Wereld uit Bosnië door een gebrek aan financiering. Na vijf jaar verlaat Dokters van de Wereld het project omdat er door een gebrek aan financiering geen garantie is om dezelfde hoogwaardige en kwalitatieve geestelijke gezondheidszorg te kunnen garanderen. De organisatie blijft actief op de andere Europese migratiehotspots in Kroatië, Griekenland, Frankrijk, Italië, Spanje en Engeland.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!