De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Mobivax: vaccinatie voor mensen zonder toegang tot vaccinatie stopt activiteiten
Artsen Zonder Grenzen België

Mobivax: vaccinatie voor mensen zonder toegang tot vaccinatie stopt activiteiten

Van 19 mei tot 15 september 2021 diende het Mobivax-team, een mobiel vaccinatieteam in Brussel van Artsen zonder Grenzen, het Belgische Rode Kruis, Dokters van de Wereld en Samusocial, vaccins toe aan daklozen, migranten zonder papieren en andere mensen zonder toegang tot het reguliere vaccinatiesysteem. Mobivax was het eerste initiatief in zijn soort dat zich mobiliseerde in België. Na een totaal van 2000 doses, stopte het team haar activiteiten zoals voorzien in de planning.

dinsdag 28 september 2021 12:24
Spread the love

 

De grootste successen van Mobivax waren het vaccineren van mensen die uit de boot vielen van de nationale vaccinatiecampagne, en in een later stadium deze doelgroep toegang verschaffen tot het reguliere vaccinatiecircuit door middel van pleidooiwerk. Er blijven echter uitdagingen om de resterende belemmeringen voor deze toegang weg te nemen.

Mobivax heeft 2.000 doses toegediend op een groot aantal locaties. De campagne werd gesteund door de Brusselse overheid en was gericht op mensen die waren uitgesloten van het klassieke vaccinatiesysteem, zoals daklozen en mensen zonder rijksregisternummer. Om deze mensen te bereiken, die vaak onder de radar van onze samenleving leven, trokken teams van artsen, verpleegkundigen en cultureel bemiddelaars naar de meest uiteenlopende hotspots.

Bron: Artsen Zonder Grenzen

“In totaal voerde het Mobivax-team 126 bezoeken uit op 63 verschillende plekken, van kraakpanden, daklozenopvang, tot dag- en nachtcentra”, vertelt Lily Caldwell, teamleader van het Mobivax team voor Artsen Zonder Grenzen. “2000 Johnson & Johnson-vaccins werden op vrijwillige basis toegediend. Sensibilisering en informatie waren de sleutel tot het succes van de campagne.” Fabienne de Leval operationeel directeur van Samusocial vult aan: “Net als in de rest van de samenleving aarzelde een aanzienlijk deel van onze patiënten, of waren ze niet of slecht geïnformeerd of bang voor de mogelijke bijwerkingen. Bovendien hadden de groepen waarmee we werken weinig of geen toegang tot de reguliere informatiekanalen. We hebben ervoor gezorgd dat iedereen die ons mobiele vaccinatieteam bezocht, grondig werd geïnformeerd.”

Waarom stopt Mobivax?

Mobivax was een snelle reactie op de pandemie, aangepast aan kwetsbare bevolkingsgroepen: “We kozen voor een kleinschalige, mobiele vaccinatie-eenheid, een veilige plek voor mensen aan de rand van onze samenleving. Naarmate de context veranderde, evolueerde het project van een uniek antwoord op een structurele zwakte in het systeem (zoals geen toegang zonder nis-bis nummer, uitnodiging per post, e-mail, telefoon …) naar een onderdeel van een bredere strategie voor vaccinatie voor de meest kwetsbare bevolking, met bijvoorbeeld toegangsmogelijkheden zonder niss-biss en zonder afspraak. Door deze positieve evolutie is de specificiteit van een mobiel vaccinatieteam niet langer nodig, aangezien de vaccincentra nu ook openstaan voor mensen zonder papieren”, legt Julien Buha Collette, hoofd Belgische Operaties bij Artsen Zonder Grenzen uit.

“Het is een belangrijke prestatie dat de Mobivax-activiteiten de toegang tot vaccinatie mogelijk hebben gemaakt voor een populatie die was uitgesloten van het klassieke vaccinatiesysteem. Niet alleen door het geven van voorlichting en het toedienen van injecties, maar ook door middel van pleidooiwerk, waardoor er meer mogelijkheden voor vaccinatie kwamen voor de mensen in kwetsbare situaties. Vandaag is het reguliere vaccinatiecircuit in principe toegankelijk voor alle mensen, van hun administratieve status. Dit is een zeer positieve stap van de Brusselse autoriteiten, en inderdaad zeer goed nieuws. Het is echter slechts een eerste stap en we hopen dat deze toegang wordt uitgebreid en dat de resterende obstakels worden verwijderd nadat Mobivax is beëindigd,” meldt Muriel Gonçalves van Dokters Van De Wereld.

Maar wat na Mobivax?

Zoals gezegd was Mobivax een reactie op de pandemie, maar de strijd is nog lang niet gestreden. Nu de activiteiten van Mobivax zijn gestopt, is er behoefte aan follow-up, om ervoor te zorgen dat kwetsbare bevolkingsgroepen (mensen zonder papieren, daklozen en migranten) nog steeds toegang hebben tot vaccinatiecentra en gemakkelijk ook het Europese vaccinatiebewijs kunnen ontvangen. Ook moet de informatie over vaccinatie worden verbeterd, zodat alle mensen die zich willen laten vaccineren toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben: locaties, modaliteiten en schema’s van vaccinatiecentra die anoniem vaccineren of landelijke nummers maken, hoe toegang te krijgen tot gezondheidspassen als u geen adres of smartphone …

“Het is daarom van cruciaal belang dat autoriteiten, in samenwerking met partners zoals de leden van Mobivax, blijven investeren in het begrijpen en wegnemen van informele en formele toegangsbarrières tot vaccinatie, en procedures vaststellen die eerlijke toegang tot vaccinatie voor allemaal ”, zegt Nancy Ferroni van het Belgische Rode Kruis.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!