De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dokters van de Wereld zoekt vrijwilligers voor COVID-screening van 2.500 kwetsbare mensen

Dokters van de Wereld zoekt vrijwilligers voor COVID-screening van 2.500 kwetsbare mensen

Dokters van de Wereld is op zoek naar artsen, verpleegkundigen & psycho-sociale profielen die een halve dag per week komen helpen bij het screenen op COVID-19 bij daklozen, mensen zonder papieren of mensen onderweg in ons land.

woensdag 20 mei 2020 23:25
Spread the love

 

Het project: België zit momenteel volop in de testingfase rond COVID-19. Voor kwetsbare groepen in ons land die geen toegang hebben tot zorg of een huisarts, is het bijzonder moeilijk om te screenen op COVID-19. Bovendien kunnen ze niet aan thuisquarantaine doen, waardoor de kans op besmetting groter is. Dokters van de Wereld werd daarom gemandateerd om 2.500 COVID-19 tests bij alle kwetsbare groepen in Brussel te organiseren.

(c) Olivier Papegnies

“Concreet gaan mobiele teams met artsen, verpleegkundigen, zorgkundigen maar ook psycho-sociale profielen naar strategische plaatsen zoals opvangcentra, kraakpanden of urgentieplaatsen in hotels om de bewoners op een veilige manier te testen op het virus. Er staan zo’n 100-tal tests per dag gepland bij daklozen, mensen zonder papieren of mensen onderweg in ons land. In totaal zullen 2.500 tests worden uitgevoerd”, vertelt Annelies Hostens, coördinerend arts van het testproject.

Profielen? “We zijn op zoek naar medische profielen – artsen, verpleegkundigen & masterstudenten geneeskunde – die  tests mee uitvoeren. Daarnaast zijn we op zoek naar psychologen of psycho-sociale profielen die het project mee kunnen kaderen en uitleg kunnen geven aan onze patiënten, hen op hun gemak stellen en mentaal mee begeleiden”, vertelt Tom Van Liefferinge, coördinator Vrijwilligers bij Dokters van de Wereld.

“Voor daklozen en mensen in moeilijke leefsituaties is dit virus een bijkomende destabilisering in al vaak ontwrichte levens. Een positieve screening is voor hen een bijkomende klap in het gezicht. Vaak zijn ze ook wantrouwig tegenover de teams. De psycho-sociale profielen zijn cruciaal om een veilig kader te creëren, de mensen mentaal voor te bereiden en mentaal te begeleiden in het geval van een positief resultaat.”

Aan de vrijwilligers wordt gevraagd om zich een halve dag per week vrij te maken voor dit project.

Interesse? Stuur een mail naar engagement@doktersvandewereld.be & dan nodigen we je persoonlijk uit voor een online informatiesessie.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!