Bron: Dokters van de Wereld
Opinie - #GentZonderGrenzen

#GentZonderGrenzen eist dat De Block ingrijpt: “Belgische regering draagt ook verantwoordelijkheid voor hel van Moria”

Dat de situatie in Moria, het overbevolkte opvangkamp voor mensen op de vlucht op het Griekse eiland Lesbos, uit de hand zou lopen is geen verrassing. Het is eerder een wonder dat het zo lang geduurd heeft. Nadat het kamp recent getroffen werd door COVID-19, brandde het in de nacht van 8 op 9 september grotendeels uit. Het kamp is weg, maar de situatie van de mensen die er verbleven blijft even uitzichtloos.

donderdag 10 september 2020 16:00
Spread the love

 

In maart van dit jaar publiceerde #GentZonderGrenzen een open brief die de onaanvaardbare leefomstandigheden op Moria aankaartte. Terwijl het overbevolkte kamp altijd al onleefbaar was, waarschuwde het burgerinitiatief toen ook voor een onvermijdelijke uitbraak van COVID-19. Eerder deze maand doken de eerste gevallen van COVID-19 effectief op en werd het kamp in quarantaine geplaatst. Als gevolg hiervan werd de situatie er nog prangender. Tot het kamp eergisteren in de vlammen opging.

Aanvankelijk richtte #GentZonderGrenzen zich met haar open brief tot het Gentse stadsbestuur met de eis dat Gent een bijdrage zou doen door opvang te voorzien voor 300 mensen op de vlucht vanop de Griekse eilanden. Op die manier zou Gent het voortouw nemen in een beweging voor stedelijke solidariteit. Na een principe-akkoord vanuit het Gentse stadsbestuur bleek de blokkering echter federaal te zitten.

In juni lanceerde #GentZonderGrenzen dan ook een telefoon- en sociale media-actie, gericht aan het kabinet van minister De Block met de vraag om steden die meer willen doen dat ook toe te laten en het nodige te doen om dit mogelijk te maken. Tot op de dag van vandaag blijft die vraag onbeantwoord.

Jeroen Robbe: “Voor ons zijn minister van Asiel en migratie, Maggie De Block, en de federale regering politiek medeverantwoordelijk voor het ontaarden van de situatie op Lesbos. Net als andere EU-regeringen waren ze zeer goed op de hoogte van de onhoudbare situatie in het kamp. We hebben hen daar ook maanden terug reeds op gewezen. Ondanks signalen van onderop, onder andere vanuit stad Gent, dat er wel een lokaal draagvlak is om bij te dragen aan een humane opvang, blijft het tot op vandaag oorverdovend stil op het kabinet De Block.”

België scoort al langer slecht als het aankomt op het leveren van een bijdrage in de herlokalisering van mensen op de vlucht binnen de EU. Heel wat hulporganisaties eisen nu opnieuw dat de Europese lidstaten eindelijk tot actie over gaan. Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft zijn EU-collega’s opgeroepen om Griekenland te helpen en mee vluchtelingen op te vangen. De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen biedt alvast aan om na de brand 1.000 mensen vanuit Moria op te nemen.

#GentZonderGrenzen sluit zich daarbij aan. Jeroen Robbe: “Wij vragen aan minister De Block om eindelijk haar verantwoordelijkheid te nemen. We wijzen er ook opnieuw op dat het zinloos is om een onderscheid te maken op basis van leeftijd. De levensomstandigheden in kampen als dat van Moria maken iedereen die er verblijft kwetsbaar, ongeacht leeftijd. Als alle EU-landen naar eigen vermogen bijdragen, dan is er binnenkort geen sprake meer van een opvangcrisis op de Griekse eilanden. Hoeveel catastrofes moeten er nog gebeuren voor er beweging komt in dit dossier? Als ons land nu nog steeds geen betekenisvolle inspanning doet, kunnen we alleen maar concluderen dat België in de feiten niet langer een minister van Asiel en Migratie heeft.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!