Vluchtelingen aan Klein Kasteel in Brussel.
Foto: Helenka Spanjer
Opinie - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

700 mannen, vrouwen en kinderen op straat: Online coronaproof asielprocedure faalt

Meer dan 700 mensen op de vlucht, waaronder gezinnen met kinderen, leven vandaag op straat door een falende, online asielprocedure waardoor ze geen opvang krijgen. Deze werd in het leven geroepen naar aanleiding van de coronacrisis en is nog steeds niet opgeheven. De Belgische overheid werd de laatste weken nochtans al tientallen keren veroordeeld omdat het asielzoekers de opvang weigert waar ze wettelijk recht op hebben.

donderdag 9 juli 2020 11:49
Spread the love

 

‘De drempels om asiel aan te vragen, liggen vandaag duidelijk veel te hoog’, zegt Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. ‘Als de overheid deze digitale procedure wil behouden, zal ze asielzoekers moeten helpen om het aanvraagformulier in te vullen, en zal ze hen meteen opvang moeten geven. De huidige praktijk schaadt mensen en is onwettig. Finaal willen wij terug naar de procedure waarbij asielzoekers zich fysiek kunnen aanmelden en onmiddellijk opvang krijgen.’

‘Wij hopen dat deze veroordelingen iets in beweging zetten. Wij kaarten deze problemen al sinds maart aan, maar botsten de voorbije maanden telkens op een muur. Deze procedure met online afspraken werkt niet: mensen belanden wekenlang op straat.’

Lange wachtrijen

Bij het begin van de lockdown werd de Dienst Vreemdelingenzaken gesloten. Niemand kon asiel aanvragen waardoor ze geen recht op opvang hadden en op straat terecht kwamen. Na een paar weken   werd een systeem ingevoerd waarbij asielzoekers online een afspraak konden maken om live asiel aan te vragen. Het duurt soms weken voor ze uitgenodigd worden en terwijl ze wachten, geeft Fedasil hen geen opvang.

Vluchtelingenwerk trekt dagelijks de straat op met haar vrijwilligers om mensen op de vlucht te helpen met hun online registratie. ‘Die mensen zijn de wanhoop nabij en overleven in tentjes of gewoon op straat,’ zegt Charlotte Vandycke. ‘Het is de taak van de overheid om aan asielzoekers de boodschap te geven dat ze geen dak boven hun hoofd zullen vinden. We vinden het evenmin onze taak om de mensen te informeren over de redenen van de lange wachttijden of het gebrek aan een antwoord op hun registratie-aanvraag. Het is de taak van de overheidsdiensten om zelf duidelijk en transparant te communiceren.’

Honderden mensen op de vlucht staan vandaag op straat

Honderden mensen op de vlucht staan vandaag op straat. De Belgische overheid werd al tientallen keren veroordeeld omdat het asielzoekers de opvang weigert waar ze wettelijk recht op hebben en dat in volle coronacrisis. Gizem en Sagia van ons Startpunt vertelden einde mei 2020 al wat hun werk nu zo moeilijk maakt. Samen met een team vrijwilligers informeren zij asielzoekers aan het Klein Kasteeltje in Brussel.

Geplaatst door Vluchtelingenwerk Vlaanderen op Woensdag 8 juli 2020

Gezinnen met kinderen op straat

De reden voor het opstarten van de online registratie was om gezondheidsrisico’s tijdens de coronacrisis in te perken. Toch staan er nu meer mensen voor steeds langere tijd op straat, wat de gezondheidsrisico’s doet toenemen in plaats van afnemen.

Wie geluk heeft, vindt tijdelijk onderdak in de daklozenopvang, maar veel asielzoekers, waaronder ook gezinnen met kinderen, staan op straat. De voorbije weken dienden heel wat onder hen, met de hulp van een advocaat, bij de arbeidsrechtbank een eenzijdig verzoekschrift in om hun recht op opvang af te dwingen. De opvangwet zegt namelijk dat een asielzoeker opvang moet krijgen, zodra hij kenbaar maakt dat hij asiel wil vragen.

Dat leidde de jongste weken tot tientallen vonnissen waarin Fedasil werd veroordeeld om onmiddellijk opvang te verlenen. Het gaat ook niet alleen om alleenstaande mannen, maar ook om vrouwen en gezinnen met kinderen.

Grootste daklozencentrum sluit deuren

Gisteren werd bekend gemaakt dat door een gebrek aan financiële steun een van de grootste opvanglocaties in Brussel eind deze maand zijn deuren zal sluiten. Ook vandaag verklaart de minister van Asiel en Migratie Maggie De Block in de pers dat mensen op de vlucht in afwachting van hun asielaanvraag altijd een beroep kunnen doen op daklozenopvang.

Niemand zou op straat moeten leven, zeker niet in coronatijden. Het recht op huisvesting is een basisrecht. Er is nu dringend nood aan deftige en menswaardige opvang voor iedereen zodat niemand op straat moet overleven!

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!