Foto: Karina Brys
Wist je dat ... -

Wist je dat? Belangrijke recente weetjes over de oorlog tegen Gaza

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen. Deze keer richt hij zijn blik op de oorlog tegen Gaza.

vrijdag 17 november 2023 16:45
Spread the love

 

Humanitaire pauzes gestemd in Veiligheidsraad

Op 15 november heeft de VN-Veiligheidsraad een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot een reeks humanitaire pauzes in Gaza. Twaalf landen stemden voor en drie landen – de VS, Rusland en het Verenigd Koninkrijk – onthielden zich van stemming.

Die pauzes moeten “een voldoende aantal dagen” duren om volledige, snelle, veilige en ongehinderde toegang voor VN-organisaties en partners mogelijk te maken. Ook moeten er “corridors” voorzien worden.

De Veiligheidsraad “roept op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars die door Hamas en andere groeperingen worden vastgehouden, in het bijzonder kinderen, en tot het waarborgen van onmiddellijke humanitaire toegang”.

Via aanvullende bepalingen in de tekst roept de Veiligheidsraad alle partijen op om de burgerbevolking in Gaza niet te beroven van basisdiensten en -hulp die onontbeerlijk zijn voor een menswaardig leven, in overeenstemming met het internationaal humanitair recht.

De Veiligheidsraad roept alle partijen op om de burgerbevolking in Gaza niet te beroven van basisdiensten en -hulp

Opmerkelijk, de resolutie veroordeelt de aanvallen van Hamas van 7 oktober niet. En minstens even opmerkelijk is dat de VS geen gebruik maakte van zijn vetorecht om de resolutie tegen te houden. Hiermee zet Washington Netanyahu onder druk om de afslachting van burgers wat te temperen. Het blijkt namelijk dat de onvoorwaardelijke steun van Biden aan Israël zijn herverkiezingskansen in 2024 schaadt.

“Slachting in Gaza moet stoppen”

“Terwijl de slachting in Gaza elke dag nieuwe horrorniveaus bereikt, blijft de wereld geschokt toekijken hoe ziekenhuizen onder vuur komen te liggen, premature baby’s sterven en een hele bevolking wordt beroofd van de basismiddelen om te overleven. Dit moet stoppen.

De strijdende partijen moeten het internationaal humanitair recht respecteren, instemmen met een humanitair staakt-het-vuren en de gevechten stopzetten.”

“Terwijl de slachting in Gaza elke dag nieuwe horrorniveaus bereikt, blijft de wereld geschokt toekijken hoe ziekenhuizen onder vuur komen te liggen”

De woorden zijn afkomstig van Martin Griffiths, VN-ondersecretaris-generaal voor humanitaire zaken en noodhulpcoördinator. In zijn communiqué op 15 november stelde hij ook een ‘uitgebreid’ plan voor om het bloedbad in te dammen en drong hij er bij de internationale gemeenschap op aan om dit plan te steunen. “De wereld moet handelen voordat het te laat is”, zei hij.

Steun in VS voor Israël brokkelt af

Volgens een nieuwe peiling van Reuters vindt slechts 32 procent van de ondervraagden dat “de Verenigde Staten Israël moeten steunen”. Een maand geleden was dat nog 41 procent. Het percentage mensen dat zegt dat “de Verenigde Staten een neutrale bemiddelaar moeten zijn” steeg van 27 procent naar 39 procent.

De onvoorwaardelijke steun van Biden aan Israël schaadt zijn herverkiezingskansen in 2024

Iets meer dan twee derden (68 procent) van de ondervraagden is voorstander van een staakt-het-vuren. Bij de Democraten is dat zelfs 75 procent. Nog een andere peiling toont aan dat bijna de helft van de Democraten (46 procent) Biden’s globale aanpak van het conflict tussen Israël en Hamas afkeurt.

Functionarissen van het Witte Huis wijzen er wel op dat de aanpak van de president wel steun heeft onder Joodse Amerikanen

Zoals dat vaak het geval is volgt de president zijn kiezers niet, maar het hoge aantal geeft wel aan dat Biden met een serieus probleem zit.

Spaanse premier eist een staakt-het-vuren

Op woensdag 15 november eiste Pedro Sánchez een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in Gaza en “het strikt naleven van internationaal humanitair recht”, wat volgens hem op dit moment niet wordt nageleefd. Sánchez is zopas opnieuw benoemd tot premier van Spanje.

Tijdens zijn inaugurale rede voor het parlement riep hij Israël op om een einde te maken aan het “lukraak doden van Palestijnen”. Nadat hij de Kamer had verzekerd dat hij “Israël zou steunen (…) in zijn reactie op de terroristische aanval (…) in oktober”, beloofde hij dat zijn nieuwe regering “in Europa en natuurlijk in Spanje zou werken aan de erkenning van de Palestijnse staat”.

Nu nog de Belgische en andere West-Europese regeringen.

Pedro Sánchez tijdens zijn inaugurale rede op 15 november 2023. Foto: printscreen youtube.

102 VN medewerkers gedood

Ten minste 102 medewerkers van de Verenigde Naties in Gaza zijn gedood sinds het begin van de bombardementen. De meesten van hen stierven niet tijdens het uitvoeren van hun taken, maar thuis. Vaak kwamen samen met hen ook familieleden om, aldus VN-functionarissen.

Israëlisch parlementslid geschorst

Aida Touma-Suleiman, die voor de communistische partij van Israël in het parlement zetelt, werd voor twee maanden geschorst uit de Knesset wegens kritiek op de actie van het Israëlische leger in Gaza.

“Het monddood maken van kritische stemmen van Palestijnse burgers en anti-oorlogsactivisten is tegenwoordig schering en inslag. De oorlog moet ophouden, de vervolging moet stoppen,” schreef ze op twitter.

 

Bron:

Guerre Israël-Hamas : à Gaza, les hôpitaux transformés en théâtres de guerre

 

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!