Bron: Pixabay
Wist je dat ... -

Wist je dat COVID-19 een echt klassenvirus is en dat een bekende antivaxer eraan gestorven is?

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

woensdag 15 september 2021 09:16
Spread the love

 

Klassenvirus

Spontaan zou je denken dat het virus geen rang of stand kent, maar dat is niet het geval. Een recente studie uit de VS heeft aan het licht gebracht dat ongelijkheid een belangrijke factor is in de verspreiding en de impact van het virus. Hoe lager op de sociale ladder, hoe groter het risico om besmet te geraken, gehospitaliseerd te worden en COVID-19 niet te overleven.

De studie schuift drie redenen naar voor. Ten eerste is de algemene gezondheidstoestand van armere mensen globaal minder goed, zij hebben bijvoorbeeld meer obesitas. Dat maakt hen minder weerbaar tegen het virus.

Hoe lager op de sociale ladder, hoe groter het risico om besmet te geraken, gehospitaliseerd te worden en COVID-19 niet te overleven.

Ten tweede zijn er de werkomstandigheden. Beter betaalde werknemers konden meestal thuisblijven, terwijl de gewone arbeiders die luxe niet hadden. Contactberoepen zijn vaak slecht of onderbetaald, maar zij stonden het meest in de vuurlinie. Daarnaast werd en wordt in heel wat bedrijven op de werkvloer een loopje genomen met de veiligheidsmaatregelen. Krasse voorbeelden daarvan vind je in het boek Ze zijn ons vergeten van Peter Mertens.

Tenslotte hebben de onderste lagen van de samenleving – begrijpelijk – minder vertrouwen in de overheid. Daardoor zijn ze minder geneigd om de veiligheidsmaatregelen op te volgen of zich te laten vaccineren. Bovendien, eens besmet is thuisisolatie voor hen ook moelijker.

Die drie redenen maakt van SARS-CoV-2 een echt klassenvirus. Wist je dat de inwoners van de allerarmste wijken in een stad als Antwerpen bijna driemaal zoveel kans hebben om besmet te geraken? Dat de tien procent armsten meer dan tweemaal zoveel kans hebben om gehospitaliseerd te worden? En dat de armen tot vijf keer meer kans hebben om te sterven?

De tien procent armsten hebben meer dan tweemaal zoveel kans om gehospitaliseerd te worden en tot vijf keer meer kans om te sterven.

De rijken schandalig rijker

Niet alleen op medisch vlak is corona een klassenvirus, de pandemie heeft de kloof tussen rijk en arm sterk doen toenemen. Volgens de Washington Post was de recessie als gevolg van COVID-19 de meest ongelijke in de moderne geschiedenis.

Terwijl tientallen miljoenen mensen in werkloosheid en armoede terechtkwamen zagen de 32 grootse multinationals hun winsten in 2020 stijgen met 109 miljard dollar. Wist je dat er vorig jaar wereldwijd 493 miljardairs zijn bijgekomen? Volgens Forbes is dat een record. Ten minste veertig van die nieuwe miljardairs zijn verbonden aan bedrijven die betrokken zijn bij de bestrijding van COVID-19, zoals Stéphane Bancel van Moderna en Uğur Şahin van BioNTech. Farmareuzen konden rekenen op zeer royale subsidies en overheidssteun voor het uitwerken van de vaccins, maar mochten de megawinsten wel zelf in hun zakken steken.

Het vermogen van de superrijken steeg tussen maart 2020 en maart 2021 met 5.100 miljard dollar, dat is evenveel als wat drie miljard mensen jaarlijks aan rijkdom produceren.

Het gecombineerde vermogen van die superrijken steeg tussen maart 2020 en maart 2021 met liefst 5.100 miljard dollar, dat is een stijging met 62 procent. Dit fabelachtig bedrag is even groot als wat drie miljard mensen jaarlijks aan rijkdom produceren.[1] Wist je dat Belgen nog nooit zoveel Ferrari’s of Lamborghini’s gekocht hebben als in het coronajaar 2020?

Vaccins: een kwestie van leven of dood maar niet gelijk beschikbaar

Phil Valentine was een bekende, conservatieve radiopresentator uit Tennessee die de spot dreef met het coronavirus. Op zijn blog schreef hij dat, mocht hij besmet raken, zijn kans om te sterven aan het virus “veel minder was dan één procent”.

Op 11 juli testte hij positief. Hij beloofde aan zijn luisteraars dat hij binnen een dag of twee zou terugkeren naar zijn show, maar hij kreeg een longontsteking en werd ernstig ziek. Twee weken later meldde zijn radiostation dat Phil zijn mening had veranderd en dat hij iedereen aanspoorde om zich te laten vaccineren. Enkele dagen later is hij overleden. Phil Valentine was 61 jaar.

Ongevaccineerde mensen hebben 29 maal meer kans hebben om gehospitaliseerd te worden en 11 maal meer kans om te sterven aan COVID-19.

In de strijd tegen het coronavirus is het vaccin een echte gamechanger. Wist je dat ongevaccineerde mensen 29 maal meer kans hebben om gehospitaliseerd te worden en 11 maal meer kans om te sterven aan COVID-19? De Engelse gezondheidsdienst schat dat vaccinatie in Engeland al 100.000 levens heeft gered. Omgerekend betekent dit voor de VS en de EU samen ongeveer 1,4 miljoen geredde levens.

Ongevaccineerde mensen zijn ook een bron voor nieuwe varianten. Dat is zeker het geval in regio’s waar de inentingsgraad laag is. Die regio’s kunnen gemakkelijk brandhaarden worden omdat het virus dan zoveel kwetsbare gastheren heeft om aan te vallen. Hoe langer mensen ongevaccineerd blijven, hoe waarschijnlijker het is dat zich nieuwe Covid-varianten ontwikkelen die resistent zijn tegen de vaccins.

De 30 armste landen hebben slechts 2% van hun bevolking ingeënt, in landen met een hoog inkomen is dat 57%.

Daarom is het hamstergedrag van de rijke landen zo schandalig en kortzichtig. Volgens de VN hadden de 30 armste landen op 30 augustus slechts 2% van hun bevolking ingeënt, in landen met een hoog inkomen was dat 57%. In Congo bedraagt de vaccinatiegraad 0,1%, in Haïti 0,24%, in Tsjaad 0,27% en in Tanzania 0,36%.

Wetenschappers hebben aangegeven dat de huidige COVID-19 vaccins zo goed werken dat de meeste mensen nog geen booster nodig hebben. Toch bereidt de VS zich voor op een booster en Israël zelfs op een vierde prik.

Covax is een programma, gesponsord door de VN om betaalbare vaccins aan te bieden aan de landen van het Zuiden. Wist je dat er op dit moment slechts 11% van de 2 miljard beloofde doses geleverd zijn? Wist je ook dat rijke landen als Groot-Brittannië, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Saoedi-Arabië en Qatar honderdduizenden doses van die Covax-vaccins aangeschaft hebben voor eigen gebruik?

Dagelijks sterven er 10.000 mensen die “volledig te voorkomen” zijn als de vaccins eerlijker worden verdeeld.

Terwijl de rijke landen binnenkort meer dan een miljard vaccins op overschot zullen hebben sterven er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie dagelijks zo’n 10.000 mensen die “volledig te voorkomen” zijn als de vaccins eerlijker worden verdeeld. Van een klassenvirus gesproken.

 

Note:

[1] Het gaat om de inwoners van Afrika (zonder Nigeria) en Zuid-Azië.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!