b61-12 kernraket
B61-12 kernraketten. Foto: US Air Force
Wist je dat ... -

Wist je dat er binnenkort nucleaire aanvalsraketten zullen gestationeerd worden in Kleine-Brogel?

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

vrijdag 5 augustus 2022 11:02
Spread the love

 

First strike raketten

Het is een slecht bewaard publiek geheim dat er kernwapens opgeslagen liggen op de luchtmachtbasis in Kleine-Brogel. Het gaat om B61-vrijevalbommen, dat zijn kernbommen die vanaf een vliegtuig verticaal gedropt worden.

Wist je ook dat deze kernbommen binnenkort worden vervangen? Enkele maanden geleden heeft het VS-bedrijf Sandia National Laboratories namelijk aangekondigd dat het begonnen is met de productie van B61-12, de opvolger van de B61. Deze wapens zullen in Europa worden gestationeerd op afstanden die dicht genoeg zijn om Rusland te treffen. Het is bijna zeker dat ze ook in Kleine-Brogel zullen terechtkomen.

In dat kader moet ook de aankoop van de peperdure F-35’s gezien worden. Deze straaljagers zijn o.a. ontworpen om de vernieuwde B61-12 kernbommen te dragen.

Deze wapens hebben offensieve capaciteiten die vergelijkbaar zijn met die van strategische wapens.

Het gaat over een nieuw type wapen. B61-12 heeft een kernkop met vier opties, die kunnen worden geselecteerd afhankelijk van het te vernietigen doel. Dit kernwapen wordt op een afstand van het doel afgevuurd en geleid door een satellietsysteem. Het kan ondergronds binnendringen en op grote diepte ontploffen om bunkers van commandocentra te vernietigen in een nucleaire first strike (eerste aanval).[1]

Deze wapens hebben m.a.w. offensieve capaciteiten die vergelijkbaar zijn met die van strategische wapens. In de hoofdkwartieren van Groen en Vooruit is het opvallend stil over deze kwestie.

Megawinsten in de energiesector

Terwijl onze energiefacturen bijna verdrievoudigd zijn en een toenemend aantal mensen de rekening niet meer kan betalen maken de energiereuzen megawinsten. Exxon Mobil, Chevron, Shell en TotalEnergies boekten dit jaar samen al liefst meer dan 50 miljard dollar winst.

Zo’n schandalige winsten zijn niet uitzonderlijk in de sector. Wist je dat de fossiele brandstoffenbedrijven sinds 1970 samen zo’n 52.000 miljard dollar aan winsten hebben opgestreken? Ter vergelijking, dat is honderd maal zoveel als we met alle Belgen jaarlijks aan rijkdom produceren.

Het IMF heeft blijkbaar niet het minste probleem met die megawinsten. Deze technocratische instelling richt daarentegen zijn pijlen op de gewone burger. Het IMF dringt er bij de Europese regeringen op aan om de stijgende energiekosten door rekenen aan de consument om op die manier energie te besparen en een verschuiving naar groenere energie aan te moedigen.

Voor het IMF zijn de tegemoetkomingen of subsidies van de regeringen aan de burgers problematisch en daarom moeten ze afgeschaft worden. Wel moeten er maatregelen komen om de armere huishoudens te beschermen. Anders dreigt er te veel sociale onrust, de gele hesjes weet je wel.

Guterres:“Het is immoreel dat olie- en gasbedrijven dankzij deze energiecrisis recordwinsten maken op de kap van de armste mensen.”

Gelukkig is er nog VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Voor hem is het welletjes geweest: “Het is immoreel dat olie- en gasbedrijven dankzij deze energiecrisis recordwinsten maken op de kap van de armste mensen en gemeenschappen en ten koste van het klimaat.”

Daarom dringt hij er bij alle regeringen op aan “deze buitensporige winsten te belasten en het geld te gebruiken om de meest kwetsbare mensen te steunen”. Gezien het traject van de voorbije twee jaar is er weinig kans dat onze Vivaldi-regering aan deze oproep gehoor zal geven.

De woekerwinsten in de energiesector zijn niet alleen een moreel schandaal, ze vormen ook een bedreiging voor de toekomst van de planeet. Volgens klimaatexpert Aviel Verbruggen hindert het winstbejag om het klimaatprobleem aan te pakken. “Het onttrekt geld aan de alternatieven. In elk land hebben de mensen het zo moeilijk om alleen al de gas- en elektriciteitsrekeningen en de benzinerekening te betalen, dat we geen geld over hebben om in hernieuwbare energie te investeren.”

Klimaatactivist May Boeve bevestigt dit: “Deze winsten hebben de fossiele-brandstofindustrie in staat gesteld alle inspanningen om onze energiesystemen om te schakelen te bestrijden. We moeten dergelijke op winst beluste systemen ontmantelen en onze toekomst bouwen op basis van toegankelijke en gedistribueerde hernieuwbare energie die in alle opzichten duurzamer en democratischer is.”

Executie van een terrorist

Op zaterdag 30 juli werd Al Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri gedood door een droneaanval in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. In zijn persconferentie over de uitschakeling van deze terrorist slaakte president Biden een zucht van verlichting.

Wat hij er niet bij vertelde is dat Al Qaeda in zekere zin een koekje is van eigen deeg. Vanaf 1979 werden mudjahedin, zoals jihadi’s toen genoemd werden, door de CIA en de Britse inlichtingendiensten gerekruteerd, bewapend en getraind om de communistische regering in Afghanistan te verdrijven.[2] Rambo 3 van Sylvester Stallone is een Hollywoodversie van deze samenwerking.

Het is uit deze mudjahedinkringen dat Al Qaeda en Osama Bin Laden zijn voortgekomen. In ruil voor hulp van Washington (via Pakistan) zorgde Al Qaeda voor een aantal hand- en spandiensten voor de VS en de Westerse bondgenoten.

In ruil voor hulp van Washington zorgde Al Qaeda voor een aantal hand- en spandiensten voor de VS en de Westerse bondgenoten.

Tijdens de burgeroorlog in Joegoslavië (1992-1995) liet het Pentagon duizenden Al Qaeda-strijders overvliegen naar Bosnië, ter ondersteuning van de moslims ter plekke. Tijdens de oorlog tegen Servië in 1999 vocht Al Qaeda zij aan zij met de KLA-terroristen (die vochten voor de afscheiding van Kosovo van Joegoslavië en voor een groot-Albanië), in de lucht gedekt door de NAVO. Strijders van Al Qaeda doken ook op in Tsjetsjenië, Xinjiang (de Oeigoeren), Macedonië, en in tal van andere landen in de regio en ver daarbuiten.

Om Khaddafi ten val te brengen werkte de NAVO in 2011 samen met o.a. de Libyan Islamic Fighting Group (LIFG), een organisatie die op de lijst stond van verboden terroristische organisaties. De leider ervan was Abdelhakim Belhadj. Hij was een voormalig Al Qaeda-kopstuk. Wist je dat zijn militie nog training kreeg van de VS juist vóór de rebellie in Libië begon?

Wat Biden in zijn persconferentie ook niet vertelde is dat al-Zawahiri zich in de oorlog tegen Syrië zeer verdienstelijk had gemaakt voor de VS. Hij genoot loyaliteit van Hay’at Tahrir al-Sham (HTS). Op dit moment is dat de belangrijkste door de VS gesteunde Syrische jihadigroep in Syrië.[3] Al-Zawahiri dicteerde hun strategie en gaf opdracht tot bombardementen in Aleppo. Hij was ook een held in de provincie Idlib, die deze groep onder toezicht van de NAVO controleren.

Max Blumenthal, onderzoeksjournalist bij The Grayzone merkt droog op dat nu de smerige oorlog in Syrië voorbij is, al-Zawahiri voor de VS overbodig is geworden. Hij kan dus opgeofferd worden.

Nog dit. Biden is niet de eerste president die een topterroristen laat executeren. Obama deed dit eerder al voor met Osama Bin Laden. In beide gevallen was hun populariteit flink gedaald. Binnenkort zijn er verkiezingen in de VS.

 

Notes:

[1] In de nucleaire strategie is een eerste aanval een preventieve verrassingsaanval met overweldigende kracht. Het vermogen tot eerste aanval is het vermogen van een land om een andere nucleaire macht te verslaan door zijn arsenaal te vernietigen tot het punt waarop het aanvallende land de verzwakte vergelding kan overleven terwijl de andere partij niet in staat is de oorlog voort te zetten. De geprefereerde methodologie is om eerst de strategische kernwapenfaciliteiten van de tegenstander (raketsilo’s, onderzeese bases, vliegvelden voor bommenwerpers), commando- en controlepunten en opslagdepots aan te vallen en te vernietigen.
Bron: Stringfixer.

[2] De Pakistaanse veiligheidsdienst (ISI) organiseerde militaire opleidingskampen en Saoedi-Arabië zorgde voor de financiering. Rashid A., L’ombre des taliban, Parijs 2000, p. 169-170.

[3] Hay’at Tahrir al-Sham stond voordien gekend als Jabhat al-Nusra.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!