Demonstranten in Buenos Aires op 24 maart 2024, waaronder de ‘Moeders van de Plaza de Mayo’. Foto: Resumen Latinoamericano

Argentinië: massaal protest tegen extreemrechtse president en genocide in Gaza

Argentinië wordt geteisterd door een extreemrechts regime. Onze mainstream media verzwegen het netjes, maar de voorbije zondag kwamen de Argentijnen daartegen massaal op straat.

maandag 25 maart 2024 17:43
Spread the love

 

Zondag 24 maart was een dag van grote protesten in heel Argentinië. De grootste toestroom was in de hoofdstad Buenos Aires. De cijfers variëren van 450.000 tot een half miljoen demonstranten. Het wemelde er van spandoeken en posters. Duizenden en duizenden jongeren, tieners en middelbare scholieren, alsook buurtverenigingen, sociale organisaties, linkse partijen vulden de straten.

Op de spandoeken en pancartes stonden aanklachten tegen het extreemrechtse beleid van de huidige president: “Milei, als je zo doorgaat verkoop je straks zelfs de lucht” of “Mijn grootvader zal sterven zonder kankermedicijnen, begrijp je dat, moordenaar?”.

“Mijn grootvader zal sterven zonder kankermedicijnen, begrijp je dat, moordenaar?”

Er werd gedanst op het ritme van “wie niet springt stemde voor Milei” of op het traditionele “Milei-afval, jij bent de dictatuur”.

Foto: Resumen Latinoamericano

Indrukwekkende colonnes kwamen binnen via grote boulevards en zijstraten. De Plaza de Mayo liep overvol. Plaza de Mayo is een groot binnenplein in de hoofdstad Buenos Aires, waar tijdens de militaire dictatuur van 1976 tot 1983 de moeders van ‘verdwenen’ zonen kwamen protesteren. Tijdens de dictatuur ‘verdwenen’ ongeveer 30.000 personen, vooral jonge mannen.

Moeders van de Plaza de Mayo in 1982. Sting maakte er een bekende song over: ‘The dance alone’. Foto: Archivo Hasenberg-Quaretti, Wikipedia

De militairen grepen de macht op 24 maart 1976. Op deze dag wordt deze staatsgreep jaarlijks herdacht. Dit jaar gebeurde dat echter in de context van het aan de macht zijn van een extreemrechtse president.

Omdat de Plaza de Mayo afgeladen vol was en omdat iedereen bleef hangen, verspreidde de menselijke vloed zich over het hele stadscentrum. Allerlei soorten drums, Afrikaanse percussie, traditionele muziekgroepen en hiphoppers lieten van zich horen, o.a. in de buurt van het monument van de wreedaardige voormalige president Juiio Roca.

Met reactionaire verhalen en goed uitgekiende video’s doet de huidige regering zijn uiterste best om het dictatoriaal verleden te laten vergeten. Tevergeefs, er was geen gebrek bij de betogers om te laten zien dat dit volk zich degenen herinnert en zich trots voelt op hen die met alle mogelijke middelen vochten tegen de militaire dictatuur.

Alle Argentijnen die in het verleden het beste van zichzelf gaven, die in de wijken en in de fabrieken werkten, die mensen leerden lezen en schrijven, die gewapend of vreedzaam de strijd voerden, waren de metgezellen van de demonstraten. Zij zijn een baken van waardigheid, net als de moeders en grootmoeders van Plaza de Mayo, die deze zondag door de menigte werden toegejuicht.

Foto: Resumen Latinoamericano

Honderden Palestijnse vlaggen werden de hele dag door gedragen. Als eerbetoon aan alle Palestijnen die lijden onder de genocide in Gaza en de bezette Westelijke Jordaanoever, en ook aan het verzet dat niet toegeeft aan de Israëlische militaire superioriteit, werd de omgeving van de Israëlische ambassade in het centrum van de stad ‘versierd’.

In de apotheken is de omzet met bijna de helft gedaald

Uit solidariteit met Palestina werden verschillende tuinhuisjes geïnstalleerd en werd een enorm grote Palestijnse vlag gehesen. Daarnaast stond een grote pop die een Palestijnse moeder voorstelde.

Dit, samen met de informatie over Gaza die in de tuinhuisjes of via megafoons werd gegeven, trok de aandacht en het applaus van alle demonstranten die langs dat unieke podium liepen. Het was opgezet door het Argentijnse Comité voor Solidariteit met het Palestijnse Volk.

Sinds Milei president werd, is de situatie van de Argentijnen spectaculair achteruit gegaan. Op enkele maanden tijd is het aantal armen met een derde toegenomen. In reële termen zijn de salarissen gezakt tot op het niveau van twintig jaar geleden. In de apotheken is de omzet met bijna de helft gedaald en de verkoopvolumes van kleine en middelgrote bedrijven zijn gedaald met bijna 30 procent.

Deze grote massamobilisatie is een directe boodschap aan degenen die de regering hebben overgenomen dankzij leugenachtige boodschappen en ontaarde electorale strategieën. De urenlange optochten vertellen de president en zijn handlangers dat er verzet en strijd zal zijn om te voorkomen dat hij het land uitverkoopt. Of zoals de slogan zegt: “het land is niet te koop”. Velen zijn bereid het land te verdedigen tegen het fascisme.

Velen zijn bereid het land te verdedigen tegen het fascisme

“Ze kunnen mijn pensioen wegnemen, maar niet mijn geheugen.” Dat stond te lezen op een met hand gemaakte pancarte van een gepensioneerde lerares. Ze zei: “Ik was de afgelopen weken verdrietig, ik aarzelde om te komen. Maar ik zei tegen mezelf: het is nu meer dan ooit nodig, hier voel ik me omarmd en opgenomen.”

Foto: Resumen Latinoamericano

“Er zijn duizenden van ons die zullen blijven vechten, net als de kameraden die hun leven gaven. Dat is waarom ik kwam, zelfs als ze ons uithongeren, zullen we blijven vechten voor onze rechten. Zij denken misschien dat ze de krachten van de hemel zijn, wat dat ook moge betekenen. Welnu, wij zijn de krachten van de aarde. De geschiedenis staat aan onze kant.”

Milei wil een schoktherapie toepassen op zijn land. Deze betoging was een eerste speldenprik en er zullen wellicht nog vele betogingen en stakingen komen. Het is met andere woorden zeer de vraag of deze schertspresident zal slagen in zijn ultraliberaal uitverkoopplan. De volgende maanden zullen beslissend zijn.

 

Lees ook: Waarom stemmen Argentijnen een extreme mafkees tot president?

 

Bron:

Resumen Latinoamericano

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!