Foto: Timothy Krause, Flickr / CC BY 2.0
Wist je dat ... -

Wist je dat banken en andere sectoren in Europese landen belast worden op overwinsten?

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen. Deze keer overwinstbelastingen, Israël vergeleken met nazi-Duitsland, VS achter de coup in Pakistan en de hypocriete hulp aan Oekraïne.

vrijdag 18 augustus 2023 16:26
Spread the love

 

Overwinstbelastingen

Door de sterk stijgende prijzen van gas en elektriciteit maakten energiebedrijven vorig jaar schandalige winsten. Daarom zette Europa het licht op groen voor een overwinstbelasting vanaf 180 euro per megawattuur. Dat was niet meer dan normaal.

Bijna alle landen van de EU hebben zo’n belasting ingevoerd of hebben daar plannen voor. In België wordt die belasting op woekerwinsten – want dat zijn ze – zoals te verwachten wel aangevochten door de belangrijkste energiebedrijven.

Maar wist je dat een aantal landen zo’n overwinstbelasting ook toepassen op andere sectoren? Hierbij zijn banken meer en meer het doelwit. Momenteel is er een overwinstbelasting op banken in Tsjechië, Hongarije, Litouwen, Spanje en recent ook in Italië. Letland zou binnenkort kunnen volgen.

In Hongarije worden naast de banken ook verzekeringsmaatschappijen en farmabedrijven belast op overwinsten. Portugal voerde een heffing van 33 procent in op voedseldistributeurs die in 2022 en 2023 extra winsten genereerden.

Kroatië is nog een stap verder gegaan. Alle bedrijven met een omzet van meer dan 40 miljoen euro die in 2022 overwinsten maakten, zullen daarop belast worden. In Bulgarije heeft men gelijkaardige plannen.

Het Internationaal Monetair Fonds, niet direct een linkse club, heeft er voor gepleit om heffingen op overwinsten zelfs een vast onderdeel te maken van het belastingstelsel.

Het IMF heeft gepleit om heffingen op overwinsten een vast onderdeel te maken van het belastingstelsel

Waar wachten we op in België? Zo’n overwinstbelasting zou onze hoge schuldengraad doen afnemen en zou gemakkelijk voor een begroting in evenwicht kunnen zorgen. We zouden alvast kunnen beginnen met de banken. Door de hoge intrestvoeten krijgen onze banken hogere rentes voor hun hypotheekleningen en obligaties terwijl ze amper een verhoging toekennen aan hun spaarders.

Dat zorgt uiteraard voor superwinsten. Wist je dat BNP Paribas en de ING groep alleen al in het tweede kwartaal van dit jaar respectievelijk 3,3 en 2,2 miljard winst maakten? Voor wanneer een overwinstbelasting op deze ‘graaibanken’ of in andere sectoren met woekerwinsten?

Israëlische generaal vergelijkt zijn land met nazi-Duitsland

Amiram Levin is voormalig generaal-majoor van het Israëlische bezettingsleger. Hij stond aan het hoofd van het Northern Command van het leger, voerde het bevel over de elite Sayeret Matkal-eenheid en was adjunct-directeur van de Mossad-spionagedienst.

In een interview vergeleek hij de praktijken in de bezette gebieden met die van nazi-Duitsland: “Al 57 jaar is er geen democratie geweest [op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever]. Er heerst daar absolute apartheid. Het leger staat toe te kijken naar de ongebreidelde kolonisten en begint medeplichtig te worden bij oorlogsmisdaden. … Loop rond in Hebron en je zult straten zien waar Arabieren niet kunnen lopen, net zoals in Duitsland is gebeurd.”

VS achter coup in Pakistan

De staatsgreep in Niger is uitgebreid in het nieuws gekomen, wellicht omdat de westerse belangen hier op het spel staan. Maar wist je dat er in Pakistan ook een coup is gepleegd? Op 5 augustus werd de democratisch verkozen president Imran Khan gearresteerd en veroordeeld wegens corruptie.

Het vonnis houdt ook in dat Khan, de populairste politicus van Pakistan, niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen die later dit jaar worden verwacht. Het is een déjà vu van wat Lula, huidig president van Brazilië, is overkomen enkele jaren geleden.

Duizenden van Khan zijn aanhangers en leden van het maatschappelijk middenveld werden vastgehouden door het leger. Er is sprake van marteling door veiligheidstroepen, met meldingen van verschillende doden in hechtenis.

Dat we er zo weinig van horen in onze mainstream media is wellicht omdat het Westen, en meer bepaald de VS, achter deze coup zit. Zo is er een geheim document gelekt van een ontmoeting tussen functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS en een voormalige Pakistaanse ambassadeur bij de VS.

Uit de gecodeerde tekst blijkt dat de VS met sancties dreigde als Khan aanbleef en omgekeerd betere relaties beloofde als Khan werd verwijderd.

De VS dreigde met sancties als Khan aanbleef en beloofde betere relaties als Khan werd verwijderd

De misdaad van Kahn? Zijn neutraliteit ten aanzien van de oorlog in Oekraïne en te grote welwillendheid ten aanzien van China. Dat zijn twee hoofdzonden voor Washington.

Een maand na de beruchte ontmoeting werd in het parlement een motie van wantrouwen gehouden, wat leidde tot de afzetting van Khan. De stemming zou zijn georganiseerd met de steun van het machtige leger van Pakistan.

Het maakt andermaal duidelijk dat het leger in Pakistan de echte macht is en dat de VS daar nog steeds een groot impact op heeft. De coup heeft voor Washington in elk geval gerendeerd. Sinds Khan van het toneel is verdwenen, is het buitenlands beleid van Pakistan aanzienlijk veranderd. Het is duidelijk meer pro-Westers geworden. Ten aanzien van de oorlog in Oekraïne heeft Pakistan zijn houding van neutraliteit opgegeven en het levert nu wapens aan het Oekraïense leger.

De aanhouding van Khan heeft dit land van 230 miljoen inwoners in politieke en economische crisis gebracht. Protesten tegen de aanhouding en veroordeling van Khan hebben het land overspoeld. Ondertussen worstelen de huidige leiders van Pakistan om het hoofd te bieden aan een zeer diepe economische crisis gekenmerkt door duizelingwekkende inflatiecijfers en kapitaalvlucht uit het land.

“Hulp aan Oekraïne is hypocriet”

De VS en Europa beklagen zich er vaak over dat het Zuiden geen kant kiest in de oorlog in Oekraïne. In het kader van die oorlog verklaarde Subrahmanyam Jaishankar, de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, vorig jaar: “Europa moet af van het idee dat de problemen van Europa de problemen van de wereld zijn”.

De hulp aan Oekraïne in 2022 kwam  overeen met 90 procent van de totale officiële ontwikkelingshulp van de OESO aan het Zuiden

Voor die afwijzende houding van de landen uit het Zuiden zijn diverse redenen. The Economist zoekt het onder andere bij het contrast tussen de gulle houding van het Westen ten aanzien van Oekraïne en die ten aanzien van de arme landen:

“Niet-gebonden landen (landen uit het Zuiden die zich niet aan een machtsblok willen binden, nvdr.) denken meestal ook dat westerse leiders hypocriet zijn. In het eerste oorlogsjaar werd zo’n 170 miljard dollar aan hulp toegezegd aan Oekraïne, wat overeenkomt met ongeveer 90 procent van de uitgaven voor alle wereldwijde hulp in 2021 in het kader van de officiële ontwikkelingshulp van de OESO, een groep van 31 westerse donoren.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!