Beeld: X-account @yumna_patel, verslaggever over Palestina bij Mondoweiss.

Sociale media censureren pro-Palestijnse activisten in berichtgeving over Gaza

Sociale media hebben pro-Palestijnse activisten massaal geshadowbanned vanwege hun berichtgeving over de Israëlische belegering van Gaza de afgelopen week. Instagram-verhalen die voordien duizenden keren bekeken werden, bereiken nu slechts een tiental mensen of zelfs helemaal niemand. De censuur komt net in een cruciale periode waarin informatie uit Gaza steeds moeilijker te verkrijgen is door Israëls beleg en de afwezigheid van buitenlandse media.

dinsdag 17 oktober 2023 16:37
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 46 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede.

***

 

“Mijn Instagram-account, samen met die van vele andere journalisten, Palestijnse auteurs en iedereen die zich uitspreekt over Gaza, zijn momenteel geshadowbanned. Het aantal kijkers van mijn verhalen is enorm gedaald. Veel mensen hebben gezegd dat ze de video’s die ik maak niet kunnen delen of bekijken”, getuigt Yumna Patel, verslaggever over Palestina bij Mondoweiss.

Palestijnse journaliste, Mariam Barghouti, riskeert zelfs haar Instagram-account te verliezen. “Video van Hamas-strijders die om beurten babysitten werd verwijderd omdat ik terreur zou prijzen? Ik toon enkel hoe mensen aardig en zorgzaam kunnen zijn, zelfs in oorlogstijd.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sara Irfan (@smwzx)


Één miljoen minder kijkers

Shadowbannen is een gekende praktijk waarbij sociale media politiek gezinde inhoud onderdrukken. Ook berichten, verhalen en reels die, bijvoorbeeld, het Israëlisch geweld jegens de Palestijnse bevolking aankaarten en in beeld brengen, worden niet of nauwelijks getoond.

Palestijns-Nederlands model en activiste Bella Hadid veroorzaakte vorig jaar ook al grote verontwaardiging over Instagrams censuur nadat ze getuigde dat haar pro-Palestijnse Instagram-verhalen geshadowbanned werden. “Wanneer ik over Palestina post, word ik meteen geshadowbanned, en één miljoen minder van jullie zien mijn verhalen en berichten,” zei Hadid destijds tegen haar 51 miljoen Instagram-volgers.

Meta’s mensenrechtenschendingen

In 2020 bleek uit onderzoek al dat sociale media tot 80 procent van pro-Palestijnse content censureerden. Twitter, TikTok, en vooral Facebook en Instagram, beide in handen van Meta, censureren 50 procent tot 80 procent van pro-Palestijnse content.

Een audit bij Meta vorig jaar toonde eveneens aan dat het bedrijf de mensenrechten, in het bijzonder de vrijheid van meningsuiting, van Palestijnen had geschonden. Meta verwijderde systematisch Facebook- en Instagram-berichten waarin Palestijnse gebruikers Israëlisch geweld in beeld brachten. Daarnaast houdt Meta een geheime blacklist bij van verboden organisaties en mensen waar disproportioneel veel Midden-Oosterse, Zuid-Aziatische en moslimentiteiten op staan.

Dubbele standaard

Opruiende opmerkingen over Palestijnen langs Israëlische kant daarentegen worden wel ongehinderd gecirculeerd op sociale media. “In de afgelopen dagen hebben we openlijke oproepen tot genocide en massaal geweld tegen [Palestijnen] en Arabieren gezien op officiële Israëlische sociale media. Die oproepen werden ook overgenomen door zionistische accounts en pro-Israël bots op platforms zoals X, zonder enige consequentie”, zei Patel.

“Ondertussen zijn accounts van Palestijnse journalisten en nieuwsuitzendingen op Instagram en TikTok geschorst, alleen maar omdat ze het nieuws verslaan.”

Nakende genocide

De ongehinderde toevoer van informatie over de situatie in Gaza, vooral nu Israël er de toegang tot elektriciteit en het internet heeft afgezet, is van cruciaal belang in het licht van een nakende genocide. Vele Palestijnen in Gaza vrezen dat Israël van deze black-out gebruik zal maken om ongehinderd oorlogsmisdaden te begaan. Lees: de bevolking etnisch te zuiveren.

Gaza zit nu zonder water, eten, elektriciteit en internet. De laatste berichtjes komen ons toe van mensen in Gaza wiens elektronica weldra zal uitvallen.

Break the algorithm

Om de censuur te omzeilen zijn er mogelijks enkele trucjes. Zo kan je best niet te veel verhalen over Palestina binnen een korte tijdspanne posten en tussen de verhalen door enkele ongerelateerde persoonlijke foto’s plaatsen.

Sociale media hebben een verantwoordelijkheid om de vrijheid van meningsuiting te respecteren. De massale censuur van pro-Palestijnse content, vooral op Instagram, roept veel vragen op over het beleid inzake inhoudsbeheer en de partijdigheid van de platformbeheerders.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!