Jonge Israëli's weigeren mee te werken aan de onderdrukking van het Palestijnse volk. Foto: Mesarvot
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Houthi’s zijn geen marionetten van Iran en er zijn geen bewijzen tegen UNRWA

Ansar Allah in Jemen ('de Houthi's') zijn geen Iraanse marionetten. Hun beslissing om de Rode Zee te blokkeren, alleen voor schepen naar Israël, namen ze onafhankelijk en heeft alles te maken met Gaza. Miljardair-eigenaars van enorme mediaconcerns zijn een directe bedreiging voor de democratie. De VS en zijn devote volgers vonden bewijzen niet nodig om de financiering van UNRWA stop te zetten en jonge Israëli's weigeren militaire dienstplicht in bezet Palestina. Uw wekelijkse selectie van Tegendraads Leesvoer.

vrijdag 9 februari 2024 11:02
Spread the love

 

 

De Frans-Britse auteur Helen Lackner schreef meerdere boeken over het Midden-Oosten en Jemen in het bijzonder. Haar boek Jemen in Crisis – Road to War won in 2018 prijzen voor onderzoeksjournalistiek. Zij spreekt het mainstream discours van Ansar Allah (de ‘Houthi’s’) als pro-Iraanse marionetten volledig tegen. “Ansar Allah zijn onafhankelijke actoren in de regio die zelf hun beslissingen nemen. Hun actie in de Rode Zee heeft alles te maken met Gaza”.

 

Gore Vidal over de Media in de VS. AZ Quotes

Victor Pickard is hoogleraar communicatie aan de University of Pennsylvania (VS). Wat de wereld nu meemaakt is meer dan een geloofwaardigheidscrisis van de media, dit is een crisis van het democratisch bestel. Miljardairs ondermijnen als eigenaars van mediabedrijven het democratisch recht op informatie.  “De media moeten uit de markt verwijderd worden. Alleen een robuuste openbare mediasector kan de democratie dienen.”

 

UNRWA-scholen zijn nu schuilplaatsen voor vluchtelingen. Foto: UNICEF/Hassan Islyeh

De media negeren een gigantische olifant in de porseleinwinkel. Israël heeft geen enkel bewijs geleverd voor de beweerde betrokkenheid van 12 UNRWA-medewerkers (later herleid tot 9, nu nog 6) aan de Hamas-uitbraak van 7 oktober. Geen enkel. De VS bevestigen openlijk dat ze daar niet naar gevraagd hebben. Ook geen enkel ander donorland heeft bewijzen gevraagd om hun financiering in te trekken. Als Israël zegt dat het zo is, dan is dat genoeg als ‘bewijs’.

 

Foto: Mesarvot

Ze zijn met weinig, maar ze zijn er wel: principiële dienstweigeraars in Israël, omwille van de bezetting, de kolonisatie, de repressie en de apartheid. Het leger en de media in Israël zwijgen er over, om het idee niet al te veel aandacht te geven. Veel talrijker zijn zij die hun dienstplicht (2 jaar voor vrouwen, 3 voor mannen) vanaf 18 jaar – voor hun studies – afbreken, om allerlei redenen, waaronder de confrontatie met de realiteit met wat ze echt doen in de bezette gebieden. Mesarvot is een organisatie van dienstweigeraars.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!