Foto: Raşit Aydoğan/Anadolu Agency
Middle East Monitor,

Sociale media schrappen tot 80 procent van alle pro-Palestijnse content

Een onderzoek van de ngo SADA Social Centre wijst uit dat tenminste 80 procent van alle Palestijnse content op sociale media verwijderd wordt. Deze ngo stelde een verontrustende schaal van anti-Palestijnse censuur vast. SADA monitort alle sociale media die verband houden met Palestina en met campagnes voor de vrijheid van meningsuiting. Experten wijzen er op dat de plotse toename van censuur komt na de normalisering van de relaties tussen bepaalde Arabische landen en Israël.

maandag 25 januari 2021 15:17
Spread the love

 

De bevinding van SADA bevestigt die van ImpACT International for Human Rights Policies. In juni 2020 heeft deze Londense denktank vastgesteld dat Facebook accounts van Palestijnse activisten, bloggers en journalisten had geblokkeerd en zo hun vrije meningsuiting had gefnuikt.

Palestijnen klagen al jaren dat Facebook hun accounts viseert en ze zonder enige verwittiging verwijdert.

Recente vermoedens van verwijdering van content kwamen er toen SADA overspoeld werd door klachten van Palestijnen en Arabieren die het aantal personen die toegang kregen tot hun posts op Facebook met 50 tot 80 procent zagen terugvallen. De meerderheid van de personen met deze klachten hebben miljoenen volgers op hun sociale media.

Een onderzoek bracht aan het licht dat deze netwerken alleen Arabischtalige content brachten als die lovend waren voor de normalisering van de relaties tussen Arabische landen en Israël. Experten van de sociale media hebben bevestigd dat deze verwijdering planmatig gebeurde en geregisseerd werd. Dit is gemakkelijk om uit te voeren via het beheer van de Facebook-algoritmes1, maar niet altijd gemakkelijk om te detecteren.

Begin 2020 publiceerde SADA reeds een lijst van Palestijnse media die in een maand tijd het slachtoffer werden van 45 gevallen van verwijdering van content. Facebook wordt aanzien als de belangrijkste oplegger van censuur, maar Tik Tok censureert eveneens content in verband met Palestina. De organisatie heeft Facebook gevraagd waarom dit gebeurt.

SADA roept de internationale organisaties voor de mensenrechten op de kwestie te volgen en zich uit te spreken tegen deze bedreiging van de vrije meningsuiting.

 

Social media suppresses up to 80% pro-Palestine content verscheen op 24 december 2020. Publicaties van de Middle East Monitor mogen alleen gratis worden overgenomen voor niet-commerciële doeleinden (CC AS 4:0).

 

Lees ook:

The War on Truth: How Israel’s social media trolls conquered Facebook

Facebook takes down page of Palestine news site

 

Note:

1   Algoritmes zijn reeksen van wiskundige instructies die een gegeven toestand naar een gewenst einddoel leiden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!