Actie No War in Ukraine! Foto: Evi Van Thienen
Reportage -

Geen geld voor NAVO-oorlogen in Oekraïne!

Zaterdag 5 februari 2022 kwamen 23 organisaties samen aan Brussel-Centraal tegen de toenemende oorlogsdreiging in Oekraïne. Ze pleiten voor onderhandelingen om een oorlog te vermijden. Dat de spanningen worden gebruikt om de verhoging van het Belgische defensiebudget te rechtvaardigen vinden ze zorgwekkend. “Onaanvaardbaar om in tijden van sociale noden en torenhoge energiefacturen nog eens 14 miljard uit te trekken voor Defensie.”

zaterdag 5 februari 2022 17:29
Spread the love

 

De spanningen tussen de VS en NAVO aan de ene zijde en Rusland aan de andere zijde nemen alarmerende proporties aan, met massale troepenverplaatsingen en wapenleveringen. Volgens de vredesbeweging dreigt een verdere escalatie alleen maar verliezers op te leveren. Ze vreest dat de confrontatiepolitiek kan uitmonden in een gevaarlijke oorlog tussen kernwapenmachten.

Nee tegen NAVO en zijn imperialistische oorlogen! Foto: Evi Van Thienen

Daarom pleiten de organisaties, die zaterdag 5 februari op straat kwamen tijdens het protest met de slogan No War in Ukraine! No money for NATO wars!, sterk tegen een verdere financiering van een potentiële oorlog in Oekraïne. Ze eisen dat Europa en de NAVO onmiddellijk stoppen met wapenleveringen aan het land. Ze spreken persoonlijk onze politici en media aan, met de vraag om niet langer mee te stappen in de militaire logica die nu overal de bovenhand neemt. “Kies voor de weg van de dialoog en de vrede!”

Actie No War in Ukraine! Foto: Evi Van Thienen

Actie No War in Ukraine! Foto: Evi Van Thienen

Ludo De Brabander van Vrede vzw voegt daar tijdens de betoging nog aan toe dat onze regering  dringend moet stoppen met in de pas te lopen van een staat als de VS. “Want wat doen de VS eigenlijk in Europa om onze veiligheid te waarborgen?”

“Onze regering moet dringend stoppen met in de pas te lopen van een staat als de VS”.

Ze zijn ook verontwaardigd dat deze spanningen worden gebruikt om de verhoging van het Belgische defensiebudget met nog eens 14 miljard extra de komende 8 jaren te rechtvaardigen. Nadat de vorige regering nog maar heeft beslist om 9,2 miljard euro te investeren in wapens en militaire uitrusting, wil deze regering met het STAR-plan opnieuw ruim 10 miljard daarvoor vrijmaken. Dit is onaanvaardbaar in tijden van hoge sociale noden, menen ze.

“Dit zijn de zaken die voor echte veiligheid zorgen, daar willen we dat onze regering voor zorgt! Tijdens een energiecrisis miljarden doorduwen voor Defensie? Dat hoort niet, wij willen dit niet!”

“Gemiddeld 1000 euro per burger naar Defensie? En dat terwijl de torenhoge energiefacturen mensen in de kou laten. Laat ons in plaats daarvan investeren in de sectoren en uitdagingen die er echt toe doen: onderwijs, gezondheidszorg, klimaat, … het lijstje is lang!”

“Dat zijn de zaken die voor echte veiligheid zorgen, daar willen we dat onze regering voor zorgt! Tijdens een energiecrisis miljarden doorduwen voor Defensie? Dat hoort niet, wij willen dat niet!”, aldus nog Ludo De Brabander van Vrede vzw. 

10 miljard extra om oorlog te financieren? Neen, die miljarden dienen voor onze energiefacturen! Foto: Evi Van Thienen

Actie No War in Ukraine! Foto: Evi Van Thienen

Actie No War in Ukraine! Foto: Evi Van Thienen

De organisaties vragen concreet: 

  1. Onmiddellijke onderhandelingen voor de-escalatie
  2. Een stopzetting van de dreigementen, troepenopbouw en wapenleveringen van alle partijen
  3. Een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne zelf en de uitvoering van de bestaande Minks-akkoorden
  4. Een stopzetting van provocatieve uitbreidingen van de NAVO, de NAVO is meer dan genoeg uitgebreid
  5. Geen nieuwe miljarden verhoging van het defensiebudget. Investeer in gezondheidszorg, onderwijs, sociale vooruitgang, klimaatmaatregelen!

Actie No War in Ukraine! Foto: Evi Van Thienen

In de VS worden tijdens het weekend van 5-6 februari 2022 in meerdere steden vredesbetogingen gehouden die oproepen dat hun land geen oorlog mag beginnen in Oekraïne, zoals in de stad Missoula in de staat Montana waar een groot deel van de langeafstandskernraketten van de VS staan opgesteld.

Er zijn ook manifestaties gepland in meer dan 80 grote en kleine steden in de VS, o.a. Los Angeles, Washington, D.C., New York City, Chicago, Portland, and Minneapolis en in meer dan 15 steden in de volgende dagen(een volledig overzicht van CodePink). Tevens gaat op 5 februari ook vredesacties door in Berlijn en op 8 februari in Ljubljana, Slovenië.

Bekijk ook: Ludo De Brabander en Lode Vanoost brengen over Rusland – Oekraïne een heel ander narratief

 

Deelnemende organisaties in Brussel: Agir pour la Paix, Ander Europa, Association Culturelle Joseph Jacquemotte, CNAPD, Comac- studenten, CSOTAN, Forum Nord Sud, Hart boven Hard, intal, Käthe Kollwitz Collectief, LEF-FGE, Leuvense vredesbeweging, Masereelfonds, MCP, Parti Humaniste, PCB-CPB, Pax Christi Vlaanderen, PVDA/PTB, Sororidad Sin Frontera, Vredesactie, Vrede vzw, Vredeshuis Aalst, Welzijnszorg.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!