Foto: Oxfam België
IPS

Van geen water naar veel te veel: Oost-Afrika is epicentrum van de klimaatcrisis

Amper een half jaar na een historische droogte hebben enorme overstromingen grote delen van Kenia, Ethiopië en Somalië onder water gezet, midden in het oogstseizoen. Meer dan vier miljoen mensen in het gebied hebben dringend humanitaire hulp nodig.

vrijdag 15 december 2023 17:03
Spread the love

 

Nog voor het begin van de regens in oktober had de regio het al moeilijk. Vijf opeenvolgende mislukte regenseizoenen leidden tot ernstige voedseltekorten en massaal verlies van vee. In Kenia, Ethiopië en Somalië leven daardoor al 27,4 miljoen mensen in hongersnood.

Maar toen startten ook nog aanhoudende stortregens die grote delen van de drie landen hebben doen onderlopen. De overstromingen hebben al aan honderden mensen het leven gekost en duizenden huizen weggespoeld. Bijna twee miljoen mensen zijn gedwongen hun huizen en boerderijen te ontvluchten.

Maar de impact is nog vele malen groter omdat het water in de drie landen ook duizenden hectaren landbouwgewassen heeft vernietigd. In Somalië is op sommige plekken een vijfde van de oogst vernield. In totaal ondervindt 1,5 miljoen hectare landbouwgrond schade door de overstromingen.

In buurland Kenia hebben de overstromingen een half miljoen mensen uit hun huizen verjaagd en nog 21.000 hectare landbouwgrond vernield. Meer dan tienduizend landbouwdieren zijn om het leven gekomen. Ook in Ethiopië zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen. De schade aan de wegen belemmert het transport van voedsel en heeft de prijzen de hoogte ingejaagd.

Ergste moet nog komen

Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN moet het ergste echter nog komen. “Oost-Afrika is getroffen door de extremen van de klimaatverandering: van geen water naar veel te veel – het is catastrofaal”, zegt Michael Dunford, regionaal directeur voor Oost-Afrika. “Nu er nog meer regen wordt aangekondigd, vrees ik dat het ergste nog moet komen.”

Voor Oxfam is het gebied een schoolvoorbeeld van een regio die nauwelijks mee verantwoordelijk is voor de oorzaken van de klimaatcrisis, maar er wel de ergste gevolgen van draagt. “De escalerende klimaatcrisis is een harde realiteit voor de mensen die in Oost-Afrika al honger en armoede lijden”, zegt Fati N’zi-Hassane, Oxfam-directeur voor de regio. “Miljoenen mensen worden nu geteisterd door opeenvolgende extreme weersomstandigheden waar ze nauwelijks verantwoordelijk voor zijn, en ze hebben absoluut niets dat hen kan beschermen of helpen hun leven weer op te bouwen.” De Europese Commissie heeft intussen 3,5 miljoen euro vrijgemaakt voor extra hulp aan de getroffen landen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!