Bolivia heeft net als andere landen in Zuid-Amerika de warmste winter ooit achter de rug. Die was het gevolg van een ‘hittekoepel’: een hoge drukgebied dat langere tijd warme lucht vasthoudt boven een gebied.
Maar de lente brengt weinig beterschap. Maandag registreerde Bolivia nog de hoogste temperatuur ooit in september: 40,3 graden Celsius. De verwachting is dat de temperatuur deze week in sommige delen van het land kan oplopen tot 45 graden Celsius.
200.000 gezinnen
Zes van de negen Boliviaanse departementen kampen nu met droogte. Volgens de ngo Save The Children zijn ruim 200.000 gezinnen bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen ervan. Het gebrek aan water heeft geleid tot toenemende ziektecijfers bij kinderen, omdat ze vaak aangewezen zijn op stilstaand water en zo ziekten oplopen die door vervuild water worden overgedragen.
Ook landbouw en veeteelt krijgen het zwaar. Volgens de Boliviaanse overheid drogen de waterbronnen voor meer dan honderdduizend dieren op en loopt nu meer dan 10.200 hectare landbouwgrond gevaar.
Vooral gezinnen in de hooglanden en inheemse gemeenschappen worden getroffen. Mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de natuurlijke omgeving – zoals forelkwekers, herders of de toeristische sector – hebben hun inkomsten letterlijk zien opdrogen.
Klimaatcrisis
“De impact van de lange, hete winter en nu het begin van deze extreem hete, droge lente is anders dan alles wat we eerder hebben gezien”, zegt Marianela Montes de Oca van Save the Children in Bolivia. “Deze hitte is een gevaar voor kinderen, hun families, dieren en het land. Ik kan me niet herinneren wanneer we voor het laatst regen hebben gehad.”
Volgens Montes de Oca is het een duidelijk voorbeeld van hoe de klimaatverandering nu al schade aanricht. “Deze extreme temperaturen zijn beangstigend voor ons allemaal. Het zou de koelste tijd van het jaar moeten zijn hier – en het is buiten 35, 40 graden Celsius. Wat betekent dit voor het land waarop 12 miljoen mensen wonen? Hoe zal ons volk zichzelf voeden?”
Het is al het tweede achtereenvolgende jaar van droogte voor het land – en de toenemende onzekerheid dwingt steeds meer gezinnen om naar de stad te migreren, waardoor de stedelijke infrastructuur onder druk komt te staan. Dat heeft gevolgen voor kinderen, onder meer omdat de druk op het onderwijs toeneemt.