Burgerbewegingen Greenpeace, Youth For Climate, Climate Express, Extinction Rebellion, Grooutouders voor het Klimaat – Grands-Parents pour le Climat, Ineos Will Fall, Gauche Anticapitaliste, Vredesactie, Stop Alibaba & Co, Réseau Ades, Climaxi, Agir Pour la Paix, Dégaze – Tegengas en Better.planet.online slaan de handen in elkaar met de actie CODE ROOD/CODE ROUGE.
Zij roepen op tot massale actie tijdens het weekend van 8-9 oktober 2022. Bij een eerste actie zal CODE ROOD een belangrijke raffinaderij van Total Energies blokkeren. Waarom Total? In hun persmededeling leggen de Grootouders voor het Klimaat uit waarom zij besloten hebben aan deze actie mee te werken.
“Met de derde grootste raffinaderij van Europa en het grootste netwerk van tankstations in België weet deze fossiele reus miljardenwinsten te boeken.” (zie ook de uitleg van Aviel Verbruggen over de woekerwinsten van de sector over de voorbije vijftig jaar).
“Ondanks de harde realiteit van de klimaatcrisis en de wetenschappelijke consensus over de oorzaken ervan, blijft TotalEnergies blindelings investeren in de ontginning en het op de markt brengen van fossiele brandstoffen.”
Waarom?
“De Franse multinational Total kende in 2021, mede dankzij die hoge prijzen, zelf een economisch recordjaar met niet minder dan 13,5 miljard euro winst, een stijging met 40 procent ten opzichte van 2019.” (volgens de berekeningen van Aviel Verbruggen zal 2022 nog hogere winsten opbrengen).
“TotalEnergies is veel meer dan een symbool. Hun bedrijfsgeschiedenis is direct verbonden met het (neo)kolonialisme, het stelen van natuurlijke en persoonlijke rijkdommen, het verspreiden van desinformatie (o.a. greenwashing) en met projecten die verwoestend zijn voor milieu en klimaat.”
“Extreem weer, overstromingen, bedreigde en reeds vernielde landbouwgronden, stijgende brandstof- en energierekeningen en stijgende prijzen voor eerste levensbehoeften. Onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen eist op zijn zachtst gezegd zijn tol. De verbranding van fossiele brandstoffen is verantwoordelijk voor de snelle klimaatopwarming.”
Pakistan 🇵🇰 flood disaster
National emergency declared. Some officials are comparing monsoonal rains this year to 2010 – the worst flood year on record where nearly 20% of the country became submerged. This is impacting over 30,000,000 people right now.pic.twitter.com/VjZVHVEZpm
— Scott Duncan (@ScottDuncanWX) August 27, 2022
De klimaatcrisis is volgens Grootouders voor het Klimaat een zaak van heel de wereld, van de eigen buurt tot de landen in het Zuiden, die dikwijls de grootste gevolgen dragen (zie ook Daders zijn Shell, Chevron, BP, Total … Zij moeten overstromingsramp Pakistan betalen met hun woekerwinsten).
“Olie, gas en steenkool zijn rechtstreeks betrokken bij schendingen van de mensenrechten in het Zuiden en voeden talrijke conflicten en oorlogen in de wereld. De klimaat-, energie-, sociale en economische crisis drijft de werkende en middenklasse verder de armoede in. De burger ziet zijn energierekening pijlsnel de hoogte ingaan, terwijl de winsten van de fossiele bedrijven tot in de hemel blijven groeien.”
Met hun steun aan de actie tegen de raffinaderij van Total plegen de betrokken organisaties doelbewust een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid.
“Door opzettelijk de wet te overtreden, maken we deel uit van een lange geschiedenis van sociale strijd. Waar legitiem verzet van burgers staat tegenover de macht van bedrijven die winst voor aandeelhouders boven mens en natuur stellen.”
“De klimaatjongeren die begin 2019 de schoolbanken verlieten, waren ook al burgerlijk ongehoorzaam. En er zijn de historisch bekende voorbeelden: Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Rosa Parks, Nelson Mandela, Desmond Tutu. Vredevol en duidelijk een statement maken. Massale acties van burgerlijke ongehoorzaamheid waren heel vaak de aanzet tot grote veranderingen.”