Bron: Intal vzw
Opinie, Analyse -

Wil het Westen echt een oorlog met Rusland?

De toestand aan het Oekraïense front wordt voortdurend slechter. In die omstandigheden roept de Franse president Macron op Westerse troepen te sturen om het Oekraïense leger bij te staan. Wat daarvan te denken?

maandag 11 maart 2024 15:15
Spread the love

 

31 oktober 2023. Het zomeroffensief van het Oekraïense leger waar zo naar uitgekeken werd en zo veel van verwacht werd, is finaal mislukt. De Russische troepen wijken zo goed als nergens. Enkele maanden voordien is Bachmut gevallen, de stad die een knooppunt vormde in de zogeheten Zelensky-linie. Dat is de verdedigingslijn van het noordoosten naar het zuidwesten van het land, die sinds 2014 opgebouwd en versterkt is.

Een tweede belangrijke stad op die lijn is Avdiivka. Die is eind oktober haast omsingeld. Bovendien kampt Oekraïne met een tekort aan manschappen, afweersystemen, artilleriegranaten, gevechtsvliegtuigen … Het ziet er niet goed uit.

Als de Russen winnen, sturen wij Amerikaanse soldaten

Op die 31ste oktober speelt zich tijdens een zitting van een Amerikaanse parlementscommissie een gesprek af tussen senator Jack Reed en minister van Defensie Lloyd Austin:

  • Senator Reed: U bent minister van Defensie en in die functie een burger. Maar u bent ook een zeer gerespecteerde officier. Kan u bevestigen dat wij uiteindelijk jonge Amerikanen naar Europa moeten sturen als wij niet voldoende steun vrijmaken voor Oekraïne?
  • Minister Austin: Heel zeker, senator. Als Poetin op het slagveld successen behaalt, zal hij niet stoppen in Oekraïne.
  • Senator Reed: Wij hebben dus de keuze. Ofwel geven wij Oekraïne de middelen om de job te klaren, ofwel zullen jonge Amerikanen dat moeten doen.
  • Minister Austin: Ik ben het helemaal met u eens, senator.

Lloyd Austin. Foto: MC1 Chad J. McNeeley, Wikimedia Commons

Het sturen van VS troepen wordt hier geformuleerd als het antwoord op de veronderstelde Russische escalatie: Poetin zal na Oekraïne andere landen aanvallen zoals Estland, Letland, Litouwen en later wellicht Polen, en wie weet, ook Roemenië, enzovoort.

Voor die veronderstelde escalatie bestaat geen enkele aanwijzing, laat staan enig bewijs. Het tegendeel is waar: van Russen zal je geen rapporten, verklaringen of wat dan ook vinden over de noodzaak Europa of de VS aan te vallen. Het omgekeerde vind je in overvloed.

Poetin is de boeman, and no one else

De realiteit in de verhouding tussen Rusland en het Westen moet verbloemd worden, zo niet mislukt de westerse strategie. Poetin is de boeman and no on else. Dus zegt president Joe Biden in december: “Als Poetin Oekraïne kan pakken, zal hij niet stoppen. In dat geval zullen we Amerikaanse troepen sturen om tegen de Russen te vechten.”

De woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby herhaalt dezelfde dag: “Als je denkt dat steun aan Oekraïne duur is, wat zal de prijs zijn – niet alleen in geld maar ook in Amerikaans bloed – als Poetin een NAVO-partner aanvalt?

Oekraïense leger trekt zich in chaos terug

Intussen wordt de situatie aan het front alsmaar slechter. Avdiivka is gevallen. De Oekraïense soldaten die daar maandenlang hebben standgehouden, slaan op de vlucht of geven zich over, in totale chaos. Pas 24 uur nadat deze beweging in anarchie gestart is, geeft de stafchef van het Oekraïense leger Sirsky het bevel tot de terugtrekking.

De greep van het Oekraïense commando op de gebeurtenissen verslapt dag na dag. In de weken daaropvolgend stoot het Russische leger op verscheidene plaatsen verder door. Begin maart is de eerste verdedigingslinie ten westen van Avdiivka al gevallen. Terwijl ik dit schrijf, breekt de tweede en laatste linie. Zelfs de westerse pers geeft nu toe dat de toestand onhoudbaar wordt.

Daar is le petit Napoléon

Te midden van dit drama klimt opeens le petit Napoléon, Emmanuel Macron, op het toneel. Hij heeft in Parijs vertegenwoordigers van 25 westerse landen bijeengeroepen om een oplossing te vinden voor het tekort aan munitie en wapens in Oekraïne.

In de marge van deze conferentie houdt Macron een persconferentie. Daar zegt hij dat alle opties open moeten blijven, ook de optie westerse troepen naar Oekraïne te sturen. De Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu repliceert snel en zegt sussend dat je de woorden van zijn president niet te letterlijk moet nemen.

Maar Macron laat zich niet van de wijs brengen en antwoordt: “Het gaat hier om uiterst ernstige zaken. Ieder woord dat ik heb gezegd is gewogen, goed doordacht en berekend.” De Slowaakse premier Robert Fico zegt daarop dat de uitspraak van Macron geen toeval is maar kadert “in de plannen van sommige Europese en NAVO-landen om troepen naar Oekraïne te sturen”.

Macron

Emmanuel Macron. Foto: Amaury Laporte, Flickr / CC BY 2.0

Macron maakt de weg vrij

De Indiase gewezen topdiplomaat M.K. Bhadrakumar interpreteert: “De verklaring van Macron doet de vraag rijzen of hier niet de baan vrijgemaakt wordt voor een westerse militaire ontplooiing in Oekraïne.”

En inderdaad. Minister Austin, president Biden en Witte Huis-woordvoerder Kirby koppelden tot dan het zenden van westerse troepen aan de gepretendeerde plannen van Poetin om na Oekraïne andere landen aan te vallen. Die smoes verdwijnt. Westerse troepen zijn nodig om Rusland in Oekraïne in het zand te doen bijten. Het gaat niet om Estland, Letland, Litouwen, … het gaat om Rusland.

President Macron: “Wij moeten alles doen wat nodig is om te verhinderen dat Rusland deze oorlog wint.”

In september van vorig jaar had Poetin aangegeven dat hij bereid is de dan bestaande frontlinie te bevriezen en in te stemmen met een staakt het vuren en onderhandelingen. Poetin laat die boodschap overbrengen via regeringen die goede relaties hebben met zowel Rusland als de Verenigde Staten. Daar wordt het voorstel afgewezen. Rusland moet en zal militair verpletterd worden. Dat is het doel van de westerse strategie. De vrede dient dat doel niet.

Het westerse doel is niet gediend met de vrede

Een dag na de persconferentie van Macron, zegt de Canadese defensieminister Bill Blair in een interview met het blad The Star dat zijn regering bereid is troepen te sturen naar Oekraïne, als dat gebeurt in het kader van een NAVO-operatie.

Hetzelfde hoor je bij generaal Onno Eichelsheim, de hoogste militair van Nederland: “Ik denk dat je alle opties moet openhouden.” Als westerse militairen naar Oekraïne gaan, dan zal dat volgens Eichelsheim in coalitieverband moeten gebeuren. Dus via de NAVO of een coalitie van tien of vijftien landen.

Ook Petr Pavel, de president van Tsjechië, laat weten dat de westerse landen bereid moeten zijn troepen te sturen. “Dat is een vorm van hulp,” aldus Pavel. Hij voegt er in één adem aan toe: “Maar ter plaatse vechten al westerse eenheden mee met Oekraïne.”

Britse en Franse officieren vechten al mee

Vanaf december 2023 lekken inderdaad verscheidene tot dan stilgehouden feiten uit die de aanwezigheid van westerse officieren bevestigen. Eerst krijgen we van de Duitse kanselier Olaf Scholz te horen dat de Britten en de Fransen in Oekraïne actief meehelpen met het vastleggen van de data die hun raketten van het type Storm Shadow en Scalp nodig hebben om het doel te bereiken. Wat wil zeggen dat de Britten en de Fransen ter plaatse meevechten.

Even later blijkt dat de NAVO niet alleen meehelpt bij het opzetten en uitvoeren van raketaanvallen, maar dat de algemene strategie van Oekraïne mee onder leiding staat van NAVO-officieren. We lezen in The Times dat admiraal Tony Radakin, de chef van de Britse zeemacht, bijzonder nuttig is bij de Oekraïense aanvallen op de vloot van Rusland in de Zwarte Zee.

Kaart: NormanEinstein, Wikipedia

Radakin heeft de planning van die aanvallen opgesteld en waakt over de uitvoering ervan. Daarnaast coördineert hij de steun van andere topgeneraals van de NAVO.

Topgeneraals van de NAVO in Wiesbaden en Kiev

Dat zijn dan op de eerste plaats Amerikaanse officieren. De New York Times bericht in december van afgelopen jaar dat de hoogste Amerikaanse bevelhebber in Europa, generaal Christopher Cavoli, in 2024 een grotere rol gaat spelen in de coördinatie van de gevechten.

Cavoli is gelegerd in Wiesbaden, in Duitsland. Zijn eerste assistent wordt VS-generaal Antonio Aguto die in de Oekraïense hoofdstad Kiev verblijft. Generaal Aguto zal de adviezen van de Amerikaanse legerleiding moeten overbrengen aan de Oekraïense legerleiding. Hij zal daarvoor constant pendelen tussen Wiesbaden en Kiev.

Rusland heeft militair nog niet gereageerd op het feit dat Amerikaanse, Britse en Franse officieren meevechten met Oekraïne. Het zenden van troepen zal daarentegen een brug te ver zijn.

Dmitri Peskov, de woordvoerder van president Poetin, heeft op de oproep van Macron gereageerd: “Het onderzoeken van de mogelijkheid contingenten NAVO-troepen te sturen is al een zeer ernstig en nieuw feit. Als dit werkelijk gebeurt, moeten we niet meer praten over de kans maar over de onvermijdelijkheid van een directe oorlog tussen de NAVO en de Russische Federatie.”

Veel meer dan conflict tussen Rusland en Oekraïne

Zo wordt duidelijk dat de voorgeschiedenis, het verloop en ook de uitkomst van het conflict tussen Oekraïne en Rusland niet beperkt zijn tot die twee partijen. De achtergrond is de evoluerende economische verhouding tussen het achteruitboerende Westen en de nieuwe opkomende landen.

Dat is de reden waarom het Globale Zuiden zich uitspreekt tegen de Russische invasie in 2022 maar tegelijk weigert Rusland te straffen door mee te gaan met de westerse sancties. Hoe meer het Westen escaleert, hoe groter de weerzin van het Globale Zuiden wordt.

 

Nvdr.: Michel Collon schreef een uitstekend boek over de oorlog in Oekraïne en de mediamanipulatie. Het boek kost 25 euro en kan je hier bestellen.

En wie meer wil weten over de context en geschiedenis van dit conflict, vindt alle informatie in het E-boek: Hoe het Westen Oorlog Bracht naar Oekraïne, 59 pagina’s, volledig geschreven door Amerikaanse analisten, met lovende woorden van Noam Chomsky en een eigen voorwoord van UA-professor Tom Sauer. Je kan het bestellen met de link onderaan dit artikel. Bestellen kan door storting van 10 euro met vermelding ‘e-boek Abelow’ op BE20 5230 4277 5156  (stuur na betaling een e-mail naar redactie@dewereldmorgen.be).

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!