Ontmoeting tussen Joe Biden Volodymyr Zelenskyy in Parijs, op 7 juni 2024. Foto: Alexander C. Kubitza, Wikimedia Commons

Vredes- of oorlogsconferentie over Oekraïne in Zwitserland?

In aanloop van de zogenaamde vredesconferentie in Zwitserland verzamelde het kruim van de kapitalistische wereld in Italië voor de G7. Het Westen wordt steeds meer bevangen door oorlogskoorts en isoleert zich steeds verder van de rest van de wereld.

zondag 16 juni 2024 10:30
Spread the love

 

De zeven grootste westerse industriële landen, gekend onder de naam G7, kwamen donderdagavond bijeen in aanloop van de ‘vredesconferentie’ over Oekraïne dit weekend.

De afgeborstelde fasciste Meloni, met opnieuw een ontstellend ‘goed’ resultaat in de Europese verkiezing, ontving in het mondaine Fasano de Europese verliezers van verkiezingen in hun land: Macron, Scholz, Sunak, de presidenten van Canada en de VS en de premier van Japan.

Hun voorzet voor de vredesconferentie bestaat uit nóg meer geld voor wapens. Kiev wordt bedacht met 50 miljard dollar (46 miljard euro) extra die nog dit jaar zullen worden uitbetaald.

Meer oorlogszucht dus om vrede te bereiken … De G7 speelt “een onvervangbare rol in het beheersen van wereldwijde crises”, toeterde Meloni aan het begin van de bijeenkomst waar ze haar suivisme t.a.v. de VS niet dik genoeg kon onderstrepen.

De 50 miljard zijn eigenlijk een lening die zal worden afbetaald door de renteopbrengsten op bevroren Russische tegoeden in het Westen. Die werkwijze moet bij het Europese publiek – dat binnenkort met draconische besparingsplannen zal geconfronteerd worden – de indruk wekken dat Rusland zelf voor de oorlog tegen hen betaalt.

Meloni kan haar suivisme t.a.v. de VS niet dik genoeg onderstrepen

Tegelijkertijd wordt duidelijk gemaakt dat gelijk welk land dat niet voldoende in de pas van de kapitaalsgroepen loopt, voortaan ongestraft kan beroofd worden van zijn buitenlandse activa via het internationaal betalingsverkeer onder exclusieve Westerse controle.

Dit historisch precedent zal voor de BRICS ongetwijfeld een nieuwe stimulans vormen om een alternatief internationaal betalingssysteem – dollar en euro-onafhankelijk – op gang te trekken.

Terwijl Biden er nog een schep bovenop deed door het ondertekenen van een ‘bilateraal veiligheidsakkoord’ met Zelenski stookte hij terzelfdertijd de economische oorlog tegen China verder op met een nieuw batterij aan handelssancties tegen de “oneerlijke concurrentie met de producenten van de ‘vrije wereld’”.

Antonio Guterres, die de top als waarnemer bijwoonde betreurt de verscherping van de “verdeeldheid” tussen de twee blokken “gevoed door geopolitieke rivaliteit”.

De Indiase historicus Vijay Prashad noemt de opstelling van de G7 en de ‘vredes’conferentie van dit weekend in Zwitserland “een nieuwe fase in de oorlog“. Eén van de oorlogvoerende partijen: Rusland werd niet eens uitgenodigd en verschillende landen waaronder China en Colombia wensten daarom niet deel te nemen.

Een tiental landen, waaronder India, Brazilië en Zuid-Afrika wensten de slotverklaring ook niet te ondertekenen. Dat toont volgens Prashad duidelijk de vergrotende kloof tussen het Westen en het Zuiden.

Vijay Prashad tijdens een lezing voor Penn State University in 2016. Foto: Sarah Lyall-Combs/news.psu.edu

Zwitserland, het gastland dat een lange traditie van neutraliteit en sterke diplomatiek kent, heeft in dit conflict toch stelling genomen tegen Rusland. De Chinese insteek om het conflict op te lossen door een nota voor te leggen met 12 principes: respect voor soevereiniteit van alle landen, mondiale veiligheid, … werd zonder discussie op voorhand van tafel geveegd.

Nochtans zou een herbevestiging van deze oude diplomatieke principes een goed uitgangspunt kunnen vormen voor een echte dialoog en om bijvoorbeeld te beginnen met een akkoord over onbelemmerde doorgang van graantransporten.

Het lijkt er volgens Prashad dan ook eerder op dat er in Zwitserland een conferentie wordt gehouden om de proxy-oorlog die de VS tegen Rusland voert van blijvende Europese steun te verzekeren. Macron deed de voorbije weken al zijn bijdrage door zijn bereidheid te tonen Franse troepen te sturen, niet bepaald een uitspraak die de spanningen vermindert.

Grafisch ontwerp: Buitenlandse Zaken Zwitserland

Het gevolg is dat Europa en de VS zich steeds verder isoleren van de rest van de wereld en dat Rusland steeds meer allianties maakt met China en India. Europa blijft de VS ook slaafs volgen in de handelsoorlog met China terwijl CEO’s van auto- en andere grote bedrijven in de EU zelf, aangeven dat dit tegen de eigen economische belangen in gaat.

Europa en de VS isoleren zich steeds verder van de rest van de wereld en Rusland maakt steeds meer allianties met China en India

In feite is enkel de VS gebaat met zowel het voortduren van de oorlog in Oekraïne als met het opdrijven van de spanningen met China. Het militair-industrieel complex én de (schalie)olie-industrie in de VS krijgt er een enorme boost door. De veel lagere energieprijzen daar bezorgen hun maakindustrie, die ook veel minder verweven is met de Chinese dan die van de EU, een gigantisch concurrentievoordeel t.a.v. Europa.

De Oekraïners die de Russische aanvallen moeten blijven verduren én hun soldaten serieel afgeslacht zien aan het front, blijven de grootste slachtoffers van de onwil om naar een diplomatieke oplossing te zoeken.

Het blijft dus wachten op een échte vredesconferentie. China is volgens Prashad veel beter geplaatst dan de G7 om alle partijen aan de tafel te krijgen met de leiders van Noord en Zuid.

 

Maandag organiseert DeWereldMorgen een webinar met Vijay Prashad. Volg hem live mee in de Peperfabriek, Brueghelstraat 31, Antwerpen, deuren open vanaf 19u30.

Of thuis via het venster hieronder:

Organisatie: DeWereldMorgen, i.s.m. docwerkers en Masereelfonds

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!