Open brief - Koben Sprengers

Waarom BNP Paribas Fortis mij als klant verloor?

Open brief aan mijn bank. Uw slogan luidt nog steeds 'De bank voor een wereld in verandering'. In het licht van jullie dubieuze financiële activiteiten krijgt die slogan een wel heel cynische ondertoon.

dinsdag 22 december 2020 12:05
Spread the love

“Beste bankbediende van BNP Paribas Fortis,

Op mijn twaalfde verjaardag kreeg ik mijn eerste bankkaart en bijhorende rekening van mijn ouders, om mij en mijn broer de voorzichtige eerste stapjes van financiële zelfstandigheid aan te leren. Ze hadden er al meteen €10 opgezet, en trots dat wij waren. 15 jaar later sluit ik al mijn rekeningen bij jullie voorgoed af. Ik betwijfel of er ook maar iemand in jullie management er wakker van zal liggen waarom jullie mij als klant verloren, maar, stel dat er toch een zekere onrust over de klanttevredenheid zou zijn, ik leg het jullie graag uit.

En laat ik meteen met de deur in huis vallen: het is ronduit schandalig dat anno 2020, het jaar waarin de gehele wereldbevolking gebukt gaat onder een pandemie die rechtstreeks gelinkt kan worden aan de gevolgen van ontbossing en andere vormen van invasie op de natuurlijke omgeving, jullie bank er in slaagt om één van de Europese koplopers te zijn in investeringen in fossiele brandstoffen én in bedrijven die zich schuldig maken aan ontbossing en mensenrechtenschendingen, en dit nadat de klimaatcrisis zich de voorbije jaren al meermaals ontegensprekelijk manifesteerde. Om James Maskalyk, spoedarts en professor aan de faculteit geneeskunde van de University of Toronto, te citeren: “COVID-19 is geen ziekte; het is een symptoom van een uitgeputte planeet.”

Desalniettemin krijgen jullie het klaargespeeld om zonder verpinken een slordige 3 miljard euro te investeren in bedrijven die actief betrokken zijn met de ontbossing van en brandstichting in het Amazonegebied om landbouwgronden vrij te maken voor sojateelt, die overigens voornamelijk gebruikt wordt als veevoeder voor de Europese en Amerikaanse bio-industrie.

Onder het bewind van president Bolsonaro steeg de ontbossingsgraad met meer dan 50%: tussen augustus 2019 en juli 2020 verdween ruim 11.000 km2 jungle in de regio, blijkt uit satellietbeelden van Inpe. Dat komt overeen met 4.340 voetbalvelden per dag, of drie voetbalvelden per minuut.

Ook de desastreuze impact van fossiele brandstoffen vallen vandaag de dag niet meer te ontkennen, waardoor deze investeringen (17 miljard in 2016, nog eens 17 miljard in 2017 en maar liefst 27 miljard in 2019) alleen maar beschouwd kunnen worden als een in eer en geweten ontginning van onze toekomst. Lucratief, dat wel natuurlijk.

Uw slogan luidt nog steeds “De bank voor een wereld in verandering”. In het licht van jullie dubieuze financiële activiteiten krijgt die slogan een wel heel cynische ondertoon. Naast deze forse investeringen staan jullie natuurlijk ook op de eerste rij als het aankomt op het zich op de borst spelden van niet-bindende labels, zoals de VN duurzaamheidsdoelen, of de handtekening zetten onder mooie, grootschalige mediacampagnes, zoals sign for my future.

Een dubbel gelaat zouden sommigen dit noemen, ik zou eerder zeggen ronduit hypocriet. Maar de PR-waarde van greenwashing is natuurlijk onbetaalbaar.

Dit gezegd zijnde, inzake transparantie, eerlijke belastingen en mensenrechten scoren jullie eveneens bedroevend slecht. Dat uitgerekend de Belgische overheid jullie grootste aandeelhouder is, maakt het nog eens vele malen triester; maar goed, dat is voer voor een ander debat.

Laat mij afsluiten met het advies practice what you preach, want voorts las ik ook op jullie website:

‘Ondernemen is per definitie waarde creëren en risico’s beheren. Ondernemen betekent ook die waarde voortdurend aanpassen aan de wereld in verandering, en de impact van de uitdagingen en risico’s continu monitoren. Dat is de eerste betekenis van ‘duurzaam ondernemen’. Ondernemingen die daar niet in slagen, zetten hun voortbestaan op de helling.’

Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen.

Met teleurgestelde groet,

Koben Sprengers”

Koben Sprengers (°1993) studeerde Taal- & Letterkunde aan de KULeuven en hoger onderwijs muziek aan het Lemmensinstituut (nu onderdeel van Luca School of Arts). Hij is heden actief als freelance muzikant, componist en mede-oprichter van de Schuman School of Music te Brussel.

Bronnen:

Amazon Watch: 2019 complicity in destruction report
Maskalyk, James: Doctor, Heal Thyself
ran.org: Fossil Fuel finance report 2019
ran.org: Fossil Fuel finance report 2020
Reuters:  Brazil deforested 10,000 square km of Amazon rainforest in 2019, up 34% on year

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!