Qalqilya, Westelijke Jordaanoever.
Qalqilya, Westelijke Jordaanoever. Foto: Ludo De Brabander
Opinie - EAJS

Een Andere Joodse Stem over het Trump-plan: Geen vrede zonder gelijkheid en respect

vrijdag 31 januari 2020 18:09
Spread the love

In een spektakel van koloniale hubris hebben Amerikaanse en Israëlische leiders – zonder de Palestijnse leiding te raadplegen – een zogenaamd voorstel gepresenteerd om het historische conflict in Israël-Palestina op te lossen, waarbij ze de Palestijnse behoeften en belangen volledig hebben genegeerd. Het plan is erop gericht het Palestijnse streven naar onafhankelijkheid en vrijheid te onderdrukken, de Palestijnen te beperken tot een apartheid-achtig systeem van Bantoestans en de rechten van de Palestijnse vluchtelingen te ontkennen.

Dit spektakel is bedoeld om Trump en Netanyahu te helpen bij het herwinnen van populariteit, aangezien zij beiden te maken hebben met ernstige beschuldigingen van corruptie en toekomstige verkiezingen. Tegelijkertijd is het unilaterale karakter van hun acties erop gericht de Palestijnse leiders de schuld te geven van hun weigering om deel te nemen aan dit vergeefse spektakel. Het voedt het Israëlische gevoel dat zij het recht hebben om delen van de bezette gebieden te annexeren en het burgerschap van haar Arabisch-Palestijnse inwoners te verhandelen, wat helaas zowel Netanyahu als zijn belangrijkste mededinger bij de komende verkiezingen Benny Gantz lijken te delen.

De ontkenning van de fundamentele mensenrechten van de Palestijnen druist in tegen de meest fundamentele waarden van humanisme en gelijkheid die Een Andere Joodse Stem nastreeft. Wij delen dit engagement met de Verenigde Naties en met de meeste landen over de hele wereld en roepen hen op om het plan van Trump volledig te verwerpen. EAJS zal blijven strijden tegen de onderdrukking en ontmenselijking van de Palestijnen en voor gerechtigheid als antwoord op de historische misstanden die de staat Israël heeft begaan. Dit is de enige manier om de basis te leggen voor gelijkheid en wederzijds respect tussen Palestijnen en Israëli’s, en om vrede en welvaart in het gebied te garanderen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!