Frédéric Kanouté in 2009 toen hij voor Sevilla speelde (foto Electronic Intifada/Marcelo Del Pozo / Newscom)
Nieuws, Europa, Samenleving, Israël, Gaza, Uefa, Voetbalcompetitie -

Oproep topvoetballers na Gaza: UEFA-toernooien weg uit Israël

Een oproep van 62 topvoetballers, vooral van de Britse eerste divisie en van ploegen uit de eredivisie in Europa, veroordeelt de recente aanval van Israël op Gaza en de beslissing van de UEFA, de Europese voetbalfederatie om het Europees kampioenschap voor jongeren in Israël te houden. Deze oproep kreeg ruime bijval in de Britse media, niet in de Belgische ...

maandag 3 december 2012 19:50
Spread the love

Daarmee wordt de Palestijnse campagne om Israël te boycotten, vooral dan op sportgebied, naar een hoger niveau getild en krijgt ze internationale bekendheid en legitimiteit.

Voetbalspelende kinderen doden is onaanvaardbaar

Volgende verklaring werd geplaatst op de website van Frédéric Kanouté, gewezen speler van Sevilla, die nu in de Chinese eredivisie speelt bij Beijing Guoan:

“Wij, Europese voetbalspelers, tonen onze solidariteit met het volk van Gaza die onder een bezetting leeft en van zijn elementaire menselijke waardigheid en vrijheid wordt beroofd. De recentste bombardementen door Israël hebben meer dan honderd burgers het leven gekost. Zij zijn een zoveelste smet op het geweten van de wereld.”

“Wij verkregen informatie dat op 10 november 2012 het Israëlisch leger een sportstadium in Gaza heeft gebombardeerd waarbij vier jonge voetbalspelers omkwamen: Mohamed Harara en Ahmed Harara, 16 en 17 jaar oud; Matar Rahman en Ahmed Al Dirdissawi, 18.”

“Wij werden eveneens geïnformeerd dat sinds februari 2012 twee voetbalspelers van de club Al Amari, Omar Rowis, 23, en Mohammed Nemer, 22, in Israël worden vastgehouden zonder aanklacht of proces.”

“Kinderen doden terwijl ze voetbal aan het spelen zijn, is onaanvaardbaar. Israël aanvaarden als gastland voor het Europese UEFA-kampioenschap voor junioren is in deze omstandigheden een beloning voor daden die botsen met de waarden van de sport.”

“Ondanks de recente wapenstilstand worden de Palestijnen nog steeds gedwongen een wanhopig leven te leiden onder de bezetting. Zij moeten beschermd worden door de internationale gemeenschap. Alle mensen hebben recht op een leven in waardigheid, in vrijheid en in veiligheid. Wij hopen dat een oplossing spoedig zal worden bereikt.”

Op de lijst van ondertekenaars prijken de namen van Demba Ab en vier andere spelers van Newcastle United evenals spelers van Arsenal, Queens Park Rangers en West Ham United, allemaal ploegen uit de Premier League (de eerste klasse).

Er staan ook tien spelers op van het Franse eerste klasseteam Olympique de Marseille, Moussa Sow van Fenerbahçe SK, dat regelmatig Turks kampioen is geweest en Djamal Mahamat en Florent Hanin van het Portugese Sporting Braga.

Medeondertekenaar Didier Drogba, een van de topscorers in de geschiedenis van Chelsea, waar hij voor speelde tot hij begin dit jaar naar de Chinese competitie verhuisde, is bovendien VN Goodwill Ambassadeur.

Jonathan Bru en Adama Traoré van Melbourne Victory, een club in de Australische A-League en Jires Kembo Ekoko van de Al Ain Football Club in de Verenigde Arabische Emiraten zijn enige van de medeondertekenaars van buiten Europa.

Deze oproep kreeg ruime aandacht in de Britse pers, in onder meer The Guardian en The Times of London, op de Franse nationale zender TF1 en op RTL.

Ze werd ook uitgebreid becommentarieerd in de sportpers van meerdere landen zoals L’Équipe in Frankrijk en op ESPN.

Palestijnen roepen UEFA op zijn toernooi uit Israël weg te halen

Deze verklaring van topvoetballers en de ruime belangstelling in de media is een enorme duw in de rug voor de Palestijnse oproep aan de UEFA om de komende toernooien uit Israël terug te trekken.

In een brief aan Michel Platini, voorzitter van de UEFA, heeft een aantal Palestijnse voetbalclubs, bestuurders, spelers en andere Palestijnse sportfiguren in Gaza er bij de UEFA op aangedrongen om “Israël niet te belonen voor zijn gewelddadige onderdrukking van de Palestijnse rechten”.

In oktober 2012 drong de Palestijnse voetbalpseler en ex-gevangene Mahmoud Sarsak er bij de UEFA op aan om het toernooi voor het Europese kampioenschap voor jonge mannen onder 21 en voor jonge vrouwen onder 18 terug te trekken uit Israël, die daar in 2013 en 2015 gepland zijn.

Tot nu toe heeft Platini al deze oproepen naast zich neergelegd, maar er is geen twijfel dat de druk toeneemt. Zelfs als de toernooien in Israël plaatsvinden, zal dat gebeuren onder de schijnwerpers van een aangroeiende campagne om Israël aansprakelijk te stellen voor zijn misdaden.

Vertaling: Lode Vanoost

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!