Bron: PxHere
Nieuws, Wereld, Samenleving -

Amnesty onderneemt gerechtelijke stappen tegen exportlicentie Israëlisch spywarebedrijf

Amnesty International zal via gerechtelijke stappen het Israëlische Ministerie van Defensie trachten te dwingen de exportlicentie van spywarebedrijf NSO Group in te trekken. De spionagesoftware van deze Israëlische onderneming wordt wereldwijd ingezet om mensenrechtenverdedigers te onderdrukken.

maandag 13 mei 2019 17:25
Spread the love

Een 50-tal leden van Amnesty International Israël en andere mensenrechtensympathisanten dienen dinsdag 14 mei een verzoekschrift in bij de Districtsrechtbank van Tel Aviv. Het document maakt duidelijk hoe het Ministerie van Defensie mensenrechten in gevaar breng door toe te laten dat NSO zijn producten blijft exporteren. In augustus 2018 was een Amnesty-medewerker het doelwit van spionagesoftware van de NSO Group genaamd Pegasus. Hetzelfde product is gelinkt aan aanvallen op activisten en journalisten in Saudi-Arabië, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten.

“NSO Groep verkoopt zijn producten aan overheden die ze vervolgens inzetten om activisten en critici op te sporen en te onderdrukken. De aanval op Amnesty was het zoveelste voorbeeld daarvan”, zegt Danna Ingleton, vicedirecteur van Amnesty Tech.

“Het Israëlisch Ministerie van Defensie negeert het groeiende bewijs dat NSO Group linkt aan aanvallen op mensenrechtenverdedigers. Zolang producten zoals Pegasus gepromoot worden zonder degelijke controle en toezicht, zijn de rechten en de veiligheid van Amnesty-medewerkers, andere activisten, journalisten en dissidenten wereldwijd in gevaar.”

take down
the paywall
steun ons nu!