Nasrin Sotoudeh. Bron: Flickr
Opinie, Nieuws, Samenleving, Politiek, België -

Amnesty opgetogen over Mechels ereburgerschap voor Iraanse advocate Nasrin Sotoudeh

De Stad Mechelen heeft vandaag het ereburgerschap toegekend aan Nasrin Sotoudeh, één van de bekendste mensenrechtenadvocaten van Iran. Ze werd veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen omdat ze opkomt voor vrouwenrechten en zich vreedzaam verzet tegen de doodstraf in haar land.

woensdag 8 mei 2019 12:56
Spread the love

“De toekenning van deze eretitel door Mechelen toont dat de wereldwijde verontwaardiging over de veroordeling van Nasrin Sotoudeh ook weerklank vindt in ons land. Wij roepen alle Belgische burgemeesters op om Nasrin op deze manier te steunen,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Nasrin Sotoudeh werd in juni vorig jaar gearresteerd en opgesloten. Afgelopen maart volgde een veroordeling tot 33 jaar celstraf en 148 zweepslagen. Daarbovenop komt nog 5 jaar celstraf uit een andere zaak tegen haar. Ze wordt onder meer beschuldigd van “aanzetten tot corruptie en prostitutie” en “het begaan van een zondige activiteit door zich in het openbaar te vertonen zonder hoofddoek”.

In Iran mogen vrouwen en meisjes hun huis niet verlaten zonder een hoofddoek of kleding die hun armen en benen bedekt. Nasrin Sotoudeh wilde daar verandering in brengen en verdedigde vrouwen die actie voerden tegen het Iraanse hoofddoekengebod.

“Nasrin zet zich al vele jaren met hart en ziel in voor mensenrechten. Het is choquerend dat ze dergelijk extreme straf heeft gekregen voor haar vreedzaam activisme. Haar veroordeling bevestigt nogmaals hoe ver Iran bereid is te gaan om kritische stemmen de mond te snoeren”, zegt Wies De Graeve.

Amnesty International roept de Iraanse autoriteiten op om Nasrin onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Intussen hebben wereldwijd al honderdduizenden mensen depetitie voor haar vrijlating getekend. In België werden tot nu al bijna 24.000 handtekeningen verzameld.

take down
the paywall
steun ons nu!