Foto: Helenka Spanjer
ABVV, ACV, ACLVB, Greenpeace, Liga voor de Mensenrechten en anderen

Recht op betogen is gered: Wet-Van Quickenborne definitief van tafel

Het wetsontwerp van oud-minister Van Quickenborne is definitief van tafel. Dit wetsontwerp wilde een betogingsverbod invoeren voor wie veroordeeld is voor bepaalde misdrijven gepleegd tijdens protestbijeenkomsten. De plenaire vergadering van het federaal parlement stemde vandaag over een amendement dat volledig beantwoordt aan de eis die vakbonden en middenveldorganisaties al maandenlang stellen: de volledige intrekking van deze vrijheidsbeknottende maatregel.

donderdag 11 januari 2024 16:19
Spread the love

 

Het ontwerp was niet alleen gericht op amokmakers, maar dreigde alle manifestanten te treffen en de werking van vakbonden en andere verenigingen te belemmeren waarvoor betogingen en protestbijeenkomsten de belangrijkste manieren zijn om te handelen. Het ontwerp dreigde immers vreedzame mensen af te schrikken om een betoging bij te wonen. De concrete toepassing zou ook negatieve gevolgen hebben voor andere fundamentele vrijheden, zoals het recht op privacy.

De Raad van State bracht een negatief advies uit over deze bepalingen. De regering leek helaas doof te blijven voor de negatieve adviezen van het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens en de Hoge Raad voor de Justitie. De vakbonden en maatschappelijke organisaties hebben zich echter krachtig gemobiliseerd om de regering tot rede te brengen. Deze acties, die duizenden betogers op de been brachten, werpen nu hun vruchten af. De regering raakte overtuigd.

Bij het wetsontwerp dat tot doel heeft de rechtspraak menselijker, sneller en straffer te maken heeft de plenaire vergadering van het Parlement zojuist een amendement aangenomen waarmee de controversiële artikelen over de invoering van een gerechtelijk betogingsverbod als bijkomende straf uit het ontwerp worden verwijderd.

Vakbonden en middenveldorganisaties zijn vandaag tevreden dat de regering hun eis tot volledige intrekking van deze artikelen heeft ingewilligd. Ze zijn echter bezorgd over het feit dat onze samenleving steeds meer wordt geconfronteerd met regeringsplannen die de uitoefening van de fundamentele vrijheden en de verdediging van de mensenrechten willen beperken, in een tijd waarin de sociale, ecologische en economische uitdagingen meer dan ooit vereisen dat middenveldorganisaties zich mobiliseren. Vakbonden en middenveldorganisaties zullen er dan ook op blijven toezien dat het noodzakelijke en fundamentele recht om te protesteren gevrijwaard blijft.

 

Lees ook:

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!