Het ontwerp was niet alleen gericht op amokmakers, maar dreigde alle manifestanten te treffen en de werking van vakbonden en andere verenigingen te belemmeren waarvoor betogingen en protestbijeenkomsten de belangrijkste manieren zijn om te handelen. Het ontwerp dreigde immers vreedzame mensen af te schrikken om een betoging bij te wonen. De concrete toepassing zou ook negatieve gevolgen hebben voor andere fundamentele vrijheden, zoals het recht op privacy.
De Raad van State bracht een negatief advies uit over deze bepalingen. De regering leek helaas doof te blijven voor de negatieve adviezen van het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens en de Hoge Raad voor de Justitie. De vakbonden en maatschappelijke organisaties hebben zich echter krachtig gemobiliseerd om de regering tot rede te brengen. Deze acties, die duizenden betogers op de been brachten, werpen nu hun vruchten af. De regering raakte overtuigd.
Bij het wetsontwerp dat tot doel heeft de rechtspraak menselijker, sneller en straffer te maken heeft de plenaire vergadering van het Parlement zojuist een amendement aangenomen waarmee de controversiële artikelen over de invoering van een gerechtelijk betogingsverbod als bijkomende straf uit het ontwerp worden verwijderd.
Vakbonden en middenveldorganisaties zijn vandaag tevreden dat de regering hun eis tot volledige intrekking van deze artikelen heeft ingewilligd. Ze zijn echter bezorgd over het feit dat onze samenleving steeds meer wordt geconfronteerd met regeringsplannen die de uitoefening van de fundamentele vrijheden en de verdediging van de mensenrechten willen beperken, in een tijd waarin de sociale, ecologische en economische uitdagingen meer dan ooit vereisen dat middenveldorganisaties zich mobiliseren. Vakbonden en middenveldorganisaties zullen er dan ook op blijven toezien dat het noodzakelijke en fundamentele recht om te protesteren gevrijwaard blijft.
Lees ook:
- Wet-Van Quickenborne wil recht op protest inperken
- Advocate Kati Verstrepen: “Zonder onze protesten was betogingsverbod nu hoogstwaarschijnlijk gestemd”
- “Betogen tegen betogingsverbod heeft effect niet gemist”
- Stop de wet van Van Quickenborne: “Activism is not a crime”
- “Het wetsontwerp van Q, nee dank u”
- ABVV: ‘Federaal wetsontwerp bedreigt recht op sociale actie’
- Conferentie tegen het wetsvoorstel Van Quickenborne
- Betoging aan kantoor minister Van Quickenborne tegen zijn wetsvoorstel: “Bescherm ons recht op protest”