Intimidatie vreedzame actie aan Delhaize-Watersport (Gent). Foto: BBTK/ACV Puls

Wet-Van Quickenborne wil recht op protest inperken

De voorgestelde wet-Van Quickenborne wil voorkomen dat "amokmakers" die al door de wet zijn gestraft voor daden gepleegd tijdens "protestbijeenkomsten", deelnemen aan andere betogingen. Het verbod kan gelden tot 3 jaar. Vakbonden en middenveldorganisaties roepen op om op 7 juni in Brussel en Brugge te betogen tegen dit wetsvoorstel.

maandag 5 juni 2023 15:40
Spread the love

 

Het probleem is dat de tekst veel te vaag is en dat dit gerechtelijk betogingsverbod, afhankelijk van hoe het wordt geïnterpreteerd, de vakbondswerking en de vrijheid van meningsuiting van alle sociale bewegingen kan schaden. Tijdens het sociaal conflict bij Delhaize al vast dat de uitspraken van  rechters lijnrecht in kan gaan tegen geweldloze acties van vakbondsmilitanten

Momenteel worden ook veertien Greenpeace-actievoerders vervolgd. Als hen een bijkomende sanctie in de vorm van een betogingsverbod kan worden opgelegd, zou dit neerkomen op het muilkorven van milieuactivisten. Dat gevaar dreigt voor alle acties die het middenveld voert.

Thierry Bodson: “Ik kreeg twee maanden voorwaardelijk”

Op 22 mei sprak ABVV-voorzitter Thierry Bodson over het gevaar van het wetsvoorstel op een betoging in solidariteit met de werknemers van Delhaize:

“Een hele regering, inclusief de roden, de groenen en de blauwen. Ze komen allemaal met een wetsvoorstel dat het juridische arsenaal en het arsenaal van repressie tegen stakers en piketten verder zal vergroten.

Beste kameraden, de regering zegt ons: ‘Nee, wat denk je, het slaat niet op jullie, het is alleen voor relschoppers bedoeld’. Weet je, toen veertig jaar geleden het strafrecht werd gewijzigd en het begrip ‘kwaadwillige belemmering van het verkeer’ werd ingevoerd, werd ons gezegd: ‘dat zal nooit van toepassing zijn op een vakbondsman’.

Beste kameraden, ik kreeg op basis van dit artikel een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden, die nooit bedoeld was voor vakbondsleden. We kunnen ze niet geloven. Het zal ook ons treffen.”

Marc Leemans: “Recht op protest”

Marc Leemans, voorzitter van ACV, sprak op Rerum Novarum, 23 mei, over het recht op actievoeren:

“De vakbond wordt een rechts doelwit omdat de elite beslist heeft dat we allemaal langer, harder en goedkoper moeten werken. In hun kerk van harder werken is geen plaats voor protesteerders. Dus wil men het recht om te protesteren tegen onrecht bemoeilijken en voorzien ze méér en hardere straffen. Met deze manifestatie tonen wij dat we ons niet laten intimideren. Mensen hebben mensenrechten. Wij eisen respect voor elke werknemer: waardig loon, werkbaar werk, correct overleg, recht op protest! Bij Delhaize, bij TotalEnergies, bij elke werkgever.”

7 juni: acties in Brugge en Brussel

Op 7 juni organiseren ABVV, ACV, ACLVB, Greenpeace, de Liga voor de mensenrechten, Vluchtelingenwerk, en FOS acties tegen het wetsvoorstel.

Om 9u is er een actie voor de rechtbank van Brugge (Kazernevest 3 in 8000 Brugge) waar het proces plaatsvindt tegen de veertien Greenpeace-actievoerders, die vervolgd worden voor een actie in de haven van Zeebrugge in april.

Om 10u zijn er voor het kantoor van minister Van Quickenborne, Kruidtuinlaan 50, in Brussel toespraken gepland van verenigings- en vakbondsleiders.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!