Vakbondsbetoging 22 mei 2023. Foto: DeWereldMorgen
Toespraak - Thierry Bodson

“Het stakingsrecht is een grondrecht dat vandaag in dit land in gevaar is”

Zo'n 20.000 betogers zakten op maandag 22 mei af naar Brussel om op te komen voor het stakingsrecht en tegen sociale dumping zoals werknemers van Delhaize te wachten staat. Voor ABVV-voorzitter Thierry Bodson was dit een historische betoging, een betoging voor democratie.

woensdag 24 mei 2023 10:59
Spread the love

 

Lees hier de volledige speech van Thierry Bodson:

 

Beste kameraden, beste vrienden,

Het is geweldig dat we vandaag zoveel mensen hebben kunnen mobiliseren, want deze betoging is historisch, laten we niet bang zijn voor woorden.

Laten we er niet omheen draaien. Het gaat om het stakingsrecht, een grondrecht dat vandaag in dit land in gevaar is.

Het is het recht om te staken, te betogen, de openbare ruimte te bezetten, te vergaderen, piketten te organiseren, of filterblokkades op te werpen… Dit is wat er op het spel staat in de betoging van vandaag.

En in feite zitten we bij Delhaize al twee maanden in een vreselijke situatie. Zij hebben systematisch deurwaarders naar ons gestuurd. Die komen met dwangsommen van 1000 euro. 1000 euro per arbeider, 1000 euro per piket, 1000 euro per klant!

We bevinden ons in een land waar men het recht om te gaan winkelen of te consumeren inzet tegen een fundamenteel recht als het stakingsrecht. Tegen fundamentele rechten die verdedigd worden door de werknemers van Delhaize!

Foto: DeWereldMorgen

Wij kunnen niet aanvaarden dat het recht op handel en het recht om de belangen van de werknemers te verdedigen op gelijke voet worden geplaatst.

Het stakingsrecht is een grondrecht. Winst maken is dat niet

En als we in beroep gaan tegen deze beslissingen, tegen de komst van de deurwaarders, krijgen we vonnissen die zeggen “ja, de vrijheid van handel is belangrijker dan de vrijheid om de sociale rechten van werknemers te verdedigen”. Maar, kameraden, we mogen niet vergeten dat staken de economische belangen van bedrijven schaadt. Staken is ervoor zorgen dat bedrijven geld verliezen.

Laten we bepaalde rechters en politici eraan herinneren dat er internationale regels en verdragen zijn: de Internationale Arbeidsorganisatie en haar verdrag 87 bepalen dat het stakingsrecht een grondrecht is, en dat piketten en wegblokkades deel uitmaken van het stakingsrecht.

Het stakingsrecht is een grondrecht. Winst maken is dat niet. Het moet keer op keer worden herinnerd.

En helaas is er de realiteit van wat de werknemers van Delhaize en elders ook meemaken. Vlak naast mij staat Nadia, een afgevaardigde van Vers Baudet in Rijsel. Ze voeren al negen weken strijd. Ook zij worden in Frankrijk begroet door brandweerauto’s. Afgevaardigden worden geboeid.

Het is een fundamentele trend die we in ons land zien, maar helaas ook in buurlanden als Frankrijk. Zij krijgen al onze steun.

Alsof dat nog niet genoeg is, hebben we een vonnis dat ons verbiedt om gedurende de hele maand mei overal op Belgisch grondgebied vóór Delhaize-winkels piketten te vormen, ook al is het via een filter. Dit betekent dat we preventief verhinderd worden om de staking te organiseren. Dit alles, laten we dat niet vergeten, omdat we een baas tegenover ons hebben die niet wil discussiëren en die de Renault-wetgeving wil omzeilen om de rechten van de arbeiders te stelen.

Het wetsvoorstel komt van de hele regering, inclusief de roden, de groenen en de blauwen

We beleven een echte verschuiving. Andere vonnissen zullen worden uitgesproken tegen kameraden van het ACOD (CGSP), van de gevangenis van Lantin, die ook in juni het risico lopen te worden veroordeeld om redenen die verband houden met de organisatie van een piket.

Alsof dat nog niet genoeg is, komt de regering met een wetsvoorstel van Van Quickenborne. Een regering, niet een minister! Een hele regering, inclusief de roden, de groenen en de blauwen. Ze komen allemaal met een wetsvoorstel dat het juridische arsenaal en het arsenaal van repressie tegen stakers en piketten verder zal vergroten.[1]

Beste kameraden, de regering zegt ons: “Nee, wat denk je, het slaat niet op jullie, het is alleen voor relschoppers bedoeld”. Weet je, toen veertig jaar geleden het strafrecht werd gewijzigd en het begrip ‘kwaadwillige belemmering van het verkeer’ werd ingevoerd, werd ons gezegd: “dat zal nooit van toepassing zijn op een vakbondsman”.

Beste kameraden, ik kreeg op basis van dit artikel een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden, die nooit bedoeld was voor vakbondsleden. We kunnen ze niet geloven. Het zal ook ons treffen.

De betoging van vandaag is historisch, het is een betoging voor democratie

De betoging van vandaag is historisch, zoals ik al zei. We sturen een laatste boodschap naar de politici. Die luidt als volgt: jullie die de leiding hebben, jullie die niet begrepen hebben dat er een belangrijke strijd wordt gevoerd door de arbeiders van Delhaize, jullie moeten één ding begrijpen. In een democratie is er macht en tegenmacht. En als ze ons kapot maken, zoals ze proberen te doen, is het de democratie die aangevallen wordt.

Dit is een betoging voor democratie en voor het recht om te staken.

 

Note:

[1] Het gaat om de zogenaamde ‘anti-relschopperswet’ die is aangevraagd door de burgemeesters van Brussel en Luik. Daarbij kan een demonstratieverbod van drie jaar worden uitgevaardigd tegen zogenaamde ‘relschoppers’. Door de ruime en vage definitie van de wet zal hij ook kunnen ingezet worden tegen vakbondsleden en actievoerders bij stakingen en betogingen, of milieuactivisten die op verboden terrein komen (nvdr.).

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!