De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Liga voor huispersoneel zonder papieren
Fotoreportage -

Huispersoneel zonder papieren eist erkenning van hun werk en einde van uitbuiting

Aan de vooravond van de Internationale Dag van het Huispersoneel en daags na de verkiezingen zijn op vrijdag 14 juni vrouwen die werken als huispersoneel zonder papieren in staking gegaan. Samen met militanten van de Liga voor huispersoneel zonder papieren van ACV Brussel en met de steun van de MOC Brussel eisen ze tegenover de voormalige ingang van het Justitiepaleis concrete erkenning van hun werk. Zo willen ze een einde stellen aan hun uitbuiting.

woensdag 26 juni 2024 15:06
Spread the love

 

Een jaar na de oprichting van de Rechtbank van politieke moed waarbij op theatrale wijze tegenover het Justitiepaleis in Brussel de politieke passiviteit aan de kaak is gesteld, richt de Liga dit jaar op dezelfde plek de eerste Regering van politieke moed op.

Het gaat om een symbolische regering waarbij de werking van een ideale regering wordt getoond voor wie de problematiek van huispersoneel zonder papieren een prioriteit is.

Foto: Liga voor huispersoneel zonder papieren

50.000 namen zijn hierbij opgeschreven op grote vellen papier die meterslang worden uitgerold. Dit zijn de namen van alle ongedocumenteerde huis- en zorgpersoneel die vergeten zijn door de politiek. Het collectief Le Comité (Astrid Akay en Victoria Lewuillon) heeft voor de enscenering gezorgd.

Al jaren voert de Liga strijd om erkenning van de zorgberoepen die ze uitvoeren, die onmisbaar zijn voor het welzijn van de maatschappij. Ze stellen drie eisen aan de politieke verantwoordelijken.

Foto: Liga voor huispersoneel zonder papieren

Als eerste willen ze bescherming tegen misbruik. Huishoudhulpen eisen een wettelijke bescherming die hen in staat stelt om in alle veiligheid en met waardigheid een klacht in te dienen tegen werkgevers die misbruik maken. Een voorstel is om hen een verblijfsvergunning te geven gedurende de klachtenprocedure.

Foto: Liga voor huispersoneel zonder papieren

Daarnaast willen ze legale toegang tot de arbeidsmarkt om een einde te maken aan de onzekerheid van hun situatie en om sociale bijdragen te kunnen betalen. Tot slot eisen toegang tot Actiris-opleidingen. Ze willen toegang tot beroepsopleidingen in knelpuntberoepen om hun vaardigheden te bekrachtigen.

Foto: Liga voor huispersoneel zonder papieren

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!