Foto: alhaq.org

Gaza kort: recordhoogtes kolonistengeweld

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder andere over het recordaantal aanvallen op de Westelijke Jordaanoever, de verdrijving van bedoeïenen en hoe dit allemaal te maken heeft met de ontvolking van Palestijnse dorpen die grenzen aan de Jordaanvallei, het belangrijkste landbouwgebied op de Westelijke Jordaanoever.

dinsdag 30 april 2024 16:13
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

Recordhoogtes kolonistengeweld

Sinds 7 oktober zijn gewelddadige aanvallen van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever aanzienlijk toegenomen. Deze toename volgt op eerdere recordniveaus van kolonistengeweld in 2022 en 2023.

Wat deze recente aanvallen echter anders maakt, is dat kolonisten nu hele Palestijnse gemeenschappen uit hun dorpen verdrijven. De afgelopen weken hebben Israëlische kolonisten hun aanvallen op verschillende Palestijnse dorpen ten oosten van Ramallah geïntensiveerd.

Op 11 april vielen honderden kolonisten naburige Palestijnse dorpen aan na de verdwijning van een jonge kolonist bij het dorp al-Mughayyir.

Gedurende twee dagen raakten tientallen mensen gewond en werden acht huizen, vijf veestallen en veel auto’s in brand gestoken, aldus Abu Musa Bashir, een inwoner van al-Mughayyir.

“Dit is niet de eerste keer dat ze al-Mughayyir aanvallen, maar in de afgelopen maanden is de druk van de kolonisten op het dorp toegenomen, waardoor iedereen voortdurend in angst leeft.”

De aanvallen strekten zich uit naar de naburige dorpen Mazra’a Sharqiyyah, Turmusayya, Sinjel, Libban, Duma en Aqraba, van het noordoosten van Ramallah tot het zuidoosten van Nablus. De gronden rond deze dorpen monden uit in de Jordaanvallei.

Verdrijving bedoeïenen

Generaties lang hebben Bedoeïense Palestijnse gemeenschappen op de hellingen gewoond die uitmonden in de Jordaanvallei. Ze verplaatsten hun vee afhankelijk van het seizoen op en neer de heuvels en gebruikten de ruimte voor veeteelt.

Sinds 7 oktober zijn echter de meeste van deze gemeenschappen verdreven door Israëlische kolonisten. Hierdoor wordt het duidelijk dat het geweld door kolonisten gericht is op de ontvolking van Palestijnse dorpen die grenzen aan de Jordaanvallei.

Strategisch geweld op de Jordaanvallei

“Het belangrijkste wat je moet onthouden over de nederzettingen in de Jordaanvallei, is het Allon-plan van 1967”, benadrukt Khalil Tafakji, een vooraanstaande Palestijnse expert op het gebied van Israëlische nederzettingen en voormalig hoofd van de kaartenunit bij het Orient House in Jeruzalem.

Het Allon-plan, ontworpen door toenmalig Israëlische minister van Arbeid Yigal Allon na de bezetting van de Westelijke Jordaanoever, stelde voor om grote delen van het gebied te annexeren, met name de Jordaanvallei.

Volgens Tafakji heeft het verkiezen van de Jordaanvallei “niets met veiligheid te maken”. Hij legt uit: “De Jordaanvallei is een economisch bezit, het belangrijkste landbouwgebied in de Westelijke Jordaanoever. Zonder dat zou een Palestijnse staat nooit een kans maken.”

Tafakji beweert dat Israël hiermee de belangrijkste Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever, zoals Ramallah, Bethlehem en Jenin, wil veranderen in geïsoleerde getto’s.

Tekort water en brandstof

De gemeente van Gaza meldt dat de helft van de waterputten in de stad is vernietigd door Israëlische aanvallen sinds oktober. Ongeveer 42.000 meter aan waterleidingen is ook vernietigd, waardoor veel gemeenten in het noorden van de Gazastrook geen toegang meer hebben tot water.

Bovendien kampt de gemeente in Gaza met een tekort aan brandstof om de resterende putten operationeel te houden. Daarnaast treft het brandstoftekort volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid ook de werking van medicijnkoelkasten in Noord-Gaza en de enige overgebleven zuurstofproductie-installatie in de Gazastrook.

Nieuw voorstel staakt-het-vuren

Hamas-onderhandelaars waren in Caïro voor gesprekken met bemiddelaars uit Egypte en Qatar over een nieuw staakt-het-vurenvoorstel dat vanuit Israël is gekomen.

Volgens het uitgelekte voorstel zou het staakt-het-vuren 40 dagen duren. Israël vraagt dat Hamas minder dan 40 Israëlische gijzelaars vrijlaat in ruil voor de vrijlating van 100 of meer Palestijnse gevangenen die door Israël worden vastgehouden.

Nu is het aan Hamas om te reageren op dit voorstel.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!