epa01598031 A photograph supplied by the IDF Spokesman's Office shows Israeli reserve infantry soldiers as they march towards the Gaza Strip to join in the fight in Israel's war against Hamas on 12 January 2009. EPA/NEIL COHEN/HO EDITORIAL USE ONLY
Kyle Anzalone, Antiwar,

Onderzoek door Israëlisch leger: veel slachtoffers door eigen troepen op 7 oktober 2023

Onderzoek door het Israëlisch leger identificeerde talrijke voorbeelden van troepen die overreageerden of niet reageerden tijdens de aanval van Hamas.

donderdag 4 juli 2024 11:01
Spread the love

 

Een onderzoek van de Israël Defense Forces (IDF), het leger van Israël, dat deze zomer gepubliceerd zou worden concludeert dat Israëlische soldaten veel van hun eigen mensen vermoord hebben op 7 oktober, berichtten Israëlische media. Van het onderzoek wordt verwacht dat het meerdere fouten van de IDF zal identificeren tijdens de ravage van Hamas in zuidelijk Israël.

Volgens het Israëlische Channel 12 News vond het verslag van de IDF dat midden-juli gepubliceerd zou worden “veel slachtoffers door onze troepen die op onze mensen vuurden.” Israël wordt ervan beschuldigd haar soldaten te bevelen om gijzelaars te doden, liever dan Hamas toe te staan deze in onderhandelingen te gebruiken, een beleid dat sinds lang bekend is als de ‘Hannibal Richtlijn’.

Het onderzoek van 7 oktober door de IDF lijkt eerder op incompetentie te wijzen dan naar het doelbewust doden van haar eigen burgers. Nochtans had het onderzoek van Israëlisch mediakanaal Ynet naar het handelen van de IDF ontdekt dat Tel Aviv haar troepen bevolen had de Hannibal-richtlijn te volgen.

Toch zullen de conclusies van het aanstaande verslag neerkomen op een officiële toegeving dat minstens tientallen Israëli’s gedood werden door IDF-soldaten, niet door Hamas.

Op 7 oktober lanceerde Hamas een grootschalige aanval op zuidelijk Israël waarbij honderden aanvallers, 767 Israëlische burgers en 376 leden van de Israëlische veiligheidsdiensten stierven. De Jerusalem Post berichtte recent dat veel van de Israëlische doden het gevolg waren van overreactie of net gebrek aan actie van de IDF.

De conclusies zullen neerkomen op een officiële toegeving dat minstens tientallen Israëli’s gedood werden door IDF-soldaten, niet door Hamas

“Volgens het verslag zal het onderzoek talrijke gevallen aantonen van eigen vuur die tot tragische doden leiden, groepen van IDF-soldaten die te veel aarzelden om Hamas-aanvallers te confronteren (terwijl anderen zich haasten om te vechten zonder formeel opgeroepen te worden),” schreef de krant, toevoegend dat “hogergeplaatste officiers sommige groepen soldaten bevalen om in een tweedelijns reservecapaciteit te blijven – wanneer ze naar het front hadden moeten trekken, niet wetend hoe ze complexe militaire vragen met betrekking tot gijzelaars moesten behandelen.”

Hoewel Israël ontkende dat de Hannibal Richtlijn geïmplementeerd werd en erop staat dat deze niet meer in gebruik is, zijn bewijzen ontdekt van Israëlische troepen die op woningen schieten, wetend dat er burgers in zaten. Een incident in Kibbutz Be’eri eindigde met 12 dode Israëlische burgers.

Er zijn verschillende onderzoeken gaande naar de acties van de IDF op 7 oktober, hoewel een zo’n onderzoek, geleid door de Israëlische overheid, deze week gesloten werd door de hoogste rechtbank in het land na bezwaren van de IDF en een aantal hoge functionarissen.

Kyle Anzalone is de opinie-redacteur van Antiwar.com, nieuws-redacteur van de Libertarian Institute, en co-host van Conflicts of Interest. Dit artikel verscheen eerder op Antiwar.com. De vertaling is van de vertaaldienst van DeWereldMorgen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!