Gaza kort: 21.000 kinderen vermist, escalatie Hezbollah en Israël

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder andere over de 21.000 Palestijnse vermiste kinderen, de mishandeling en het misbruik van Palestijnse gevangenen en de spanningen die tussen Hezbollah en Israël blijven oplopen.

donderdag 27 juni 2024 16:39
Spread the love

 

Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

Tegenover meer dan 76 jaar kolonisatie, etnische zuivering, Apartheid en op het moment dat er een mogelijke genocide gaande is, kiest DeWereldMorgen duidelijk kant: die van de mensenrechten en het internationaal recht.

Binnen dit kader bekijken we de geschiedenis van het conflict en wat er vandaag gaande is, onderzoeken we de oorzaken en bieden we ruimte voor een meerstemmig debat.

 

***

21.000 Palestijnse kinderen vermist

21.000 kinderen worden vermist te midden van de oorlogschaos in Gaza, volgens Save the Children. Waar zijn al deze Palestijnse kinderen? Velen worden vermoed onder het puin te liggen, gevangen gehouden, begraven in ongemarkeerde graven, of gescheiden van hun familie.

De organisatie meldt dat nog meer kinderen vermist zijn geraakt als gevolg van de verplaatsingen door het offensief in Rafah.

“Het risico op geweld, misbruik, uitbuiting en verwaarlozing wordt vergroot”

Een specialist op het gebied van kinderbescherming van Save the Children in Gaza zei: “Velen zijn in handen van vreemden – of zelfs helemaal alleen – wat het risico op geweld, misbruik, uitbuiting en verwaarlozing vergroot.” Bovendien hebben degenen die deze kinderen opvangen vaak moeite om hen de juiste zorg te bieden.

Sinds 9 juni zijn daarbij ongeveer 250 Palestijnse kinderen uit de Westelijke Jordaanoever vermist in het Israëlische militaire detentiesysteem.

“We hebben dringend een staakt-het-vuren nodig om de vermiste kinderen die hebben overleefd te vinden en te ondersteunen, en om te voorkomen dat meer families worden vernietigd”, aldus Jeremy Stoner, Regionaal Directeur voor het Midden-Oosten bij Save the Children.

Netanyahu zal niet stoppen met vechten

Benjamin Netanyahu’s eerste interview in het Hebreeuws sinds 7 oktober schetste zijn visie: voortzetting van de gevechten in Gaza, geen permanente wapenstilstand om de terugkeer van gijzelaars te waarborgen.

Netanyahu gaf aan dat hij openstond voor een “gedeeltelijke deal” om enkele gijzelaars terug te laten keren, maar hij was niet bereid om de oorlog te beëindigen, terwijl Hamas nog steeds actief is.

Hij verklaarde ook dat Israël “heel dicht bij” het afronden van de “intensieve fase” van zijn militaire campagne in Gaza was, wat vermoedelijk verwijst naar de periode na het offensief in Rafah.

Escalatie met Hezbollah

Netanyahu benadrukte in het interview ook het potentieel voor escalatie met Hezbollah in Libanon. Hij verklaarde dat Israëlische troepen, nadat de fase van ‘hoge intensiteit’ is afgerond, zullen worden verplaatst naar de noordgrens van Israël met Libanon. Daar zijn ze bijna negen maanden betrokken bij dagelijkse vuuruitwisselingen met Hezbollah, wat de laatste weken lijkt te escaleren: in vuurkracht en in retoriek.

Escalatie in vuurkracht en in retoriek

“We willen geen oorlog, maar we bereiden ons voor op elk scenario”, vertelde de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant. Hij voegde eraan toe dat Israël in staat is om “Libanon terug te brengen naar het Stenen Tijdperk, maar we willen dat niet doen”.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft ook gedreigd met een oorlog “zonder beperkingen, zonder regels en zonder plafonds” in geval van een grootschalige Israëlische aanval op Libanon.

Mujahed Abadi, de 24 man die aan een voertuig werd gebonden

In een interview met Al Jazeera Arabic vanuit het Ibn Sina Ziekenhuis op de Westelijke Jordaanoever vertelt Mujahed Abadi dat hij niet heeft kunnen slapen sinds Israëlische troepen hem hebben neergeschoten, in elkaar hebben geslagen en vastgebonden aan de motorkap van een militair voertuig, waarbij hij blijkbaar werd gebruikt als menselijk schild.

Abadi, vertelt hoe buiten het huis van zijn oom in Jenin stond terwijl Israëlische troepen een inval deden in de buurt, waarbij hij in zijn arm en been geschoten werd en zich verstopte.

Na twee uur vonden Israëlische soldaten de ongewapende Abadi, en begonnen hem te schoppen en te slaan, ook op zijn schotwonden.

“Ze lachten terwijl ze me sloegen”

“Ze lachten terwijl ze me sloegen”, vertelt hij. “Ik wenste dat ik op dat moment dood was.”

“Twee soldaten tilden me op aan mijn handen en voeten en zwaaiden me heen en weer om me tegen het militaire voertuig te gooien”. De eerste keer lieten ze hem vallen, de tweede keer gooiden ze hem op de motorkap van het voertuig, die door de zon extreem heet was en brandwonden achterliet op zijn lichaam.

Hij zei dat hij na rondgereden te zijn op de jeep, uiteindelijk is afgezet bij een huis.

Gevangenen uit Gaza onder “onvoorstelbare” mishandeling

De Palestijnse advocaat Khaled Mahajneh van Adalah – Het Juridisch Centrum voor de Rechten van de Arabische Minderheid in Israël, heeft verklaard dat gevangenen uit Gaza in Israëlische detentiecentra onder “onvoorstelbare” omstandigheden verkeren, waaronder marteling en seksueel misbruik.

Mahajneh deed deze uitspraken na een bezoek aan de militaire Sde Teiman-basis in de Naqab-woestijn, waar Israël honderden Palestijnen uit Gaza gevangenhoudt. Hij is de eerste advocaat die toegang kreeg tot Sde Teiman.

Volgens Mahajneh worden Palestijnse gevangenen in Sde Teiman gedwongen om op de kale grond te slapen in barakken met maximaal 150 gevangenen per barak. Daarnaast worden ze vaak dagelijks geslagen door Israëlische soldaten en gevangenisbewaarders, waardoor verschillenden zijn overleden.

Ze worden dagelijks geslagen, waardoor verschillenden zijn overleden

Midden mei onthulde CNN verschillende getuigenissen van Israëlische klokkenluiders over Sde Teiman. Deze getuigenissen beschreven gevangenen die vastgebonden waren op bedden terwijl ze geblinddoekt waren en luiers moesten dragen. Ook waren er verhalen over medische procedures waarbij geen verdoving werd gebruikt en die werden uitgevoerd door ongeschoolde trainees. Daarnaast werd er gemeld dat bewakers honden op de gevangenen afstuurden.

Ook publiceerde de New York Times op 6 juni verontrustende verhalen over Sde Teiman, met meldingen van seksueel geweld, waaronder verkrachting, en het gedwongen laten zitten van gevangenen op metalen stokken die anale bloedingen en “ondraaglijke pijn” veroorzaakten.

Nog een aanval op hulpkonvooi

In het zuiden van Gaza zijn zeker 9 Palestijnen omgekomen bij een Israëlische aanval op burgers die aan het wachten waren op humanitaire hulp. De konvooien waren onderweg van de grensovergang Kerem Shalom, die ligt tussen Egypte, de Gazastrook en Israël. Onder de doden waren ook beveiligingsbeambten.

Ernstig risico op hongersnood in Gaza

In Gaza is momenteel een ernstig risico op hongersnood. Volgens het Integrated Food Security Phase Classification (IPC), een hongerbewakingssysteem van de Verenigde Naties, worden meer dan 495.000 mensen in dit belegerde Palestijnse gebied geconfronteerd met “catastrofale voedselonzekerheid”.

Huishoudens ervaren een acuut gebrek aan voedsel, wat leidt tot ernstige ondervoeding bij jonge kinderen en een dreigend risico op hongersnood en sterfgevallen, zoals vermeld in het rapport.

Meer dan 20 procent van de bevolking geeft aan hele dagen en nachten door te brengen zonder voedsel. Naar verwachting zal tot september ongeveer 96 procent van de bevolking te maken blijven hebben met ernstige acute voedselonzekerheid.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!