Stijgende levensduurte
Foto: Tim Ruckmann/ccnull.de/CC BY-SA 2:0

ABVV: Pak de energiefactuur aan, raak niet aan de index

De socialistische vakbond ABVV wijst er op dat in de berichtgeving over de energiefactuur de indruk wordt gewekt dat niet de stijging van de energieprijzen maar de loonindexering het probleem zou zijn. Het tegengestelde is waar. De index is deel van de oplossing, maar er is meer nodig. De ABVV eist steunmaatregelen van de federale en de Vlaamse regering.

woensdag 13 april 2022 09:06
Spread the love

 

In zijn persmededeling van 12 april 2022 wijst het ABVV er op dat de indruk wordt gewekt dat de werknemers- en werkgeversorganisaties (‘de sociale partners’) het er over eens zouden zin dat het systeem van de automatische loonindexering het centrale probleem zou zijn van de stijgende energiefactuur.

Niets is minder waar volgens het ABVV. De index is net de beste garantie dat mensen hun facturen nog kunnen betalen wanneer die door inflatie en andere oorzaken stijgen. De loonindexering is net ontworpen om de stijging van de levensduurte op te vangen door de gewone loontrekker. De index is een beschermingsmechanisme voor de gezinnen. De manier waarop de energieprijzen in de index worden verwerkt mag dus ook niet gewijzigd worden.

Voor meer informatie over de werking van het indexmechanisme, zie Zeg nooit meer ‘indexering lonen’, zeg voortaan ‘bescherming koopkracht’.

Het is volgens het ABVV een feit dat de stijgende prijzen “flink inhakken bij heel wat gezinnen en werknemers”. Bovendien zijn de klimaat- en energiemaatregelen voorzien in het federaal regeerakkoord en in de visienota van de Vlaamse regering totaal achterhaald om de huidige problemen aan te pakken.

De ingrepen die de federale regering reeds genomen heeft op het vlak van de BTW op gas en het sociaal energietarief zijn terecht maar onvoldoende. Op Vlaams niveau hinkt het beleid al helemaal achterop.

De Vlaamse regering moet dringend sneller ingrijpen voor het energiezuinig maken van woningen en om de afhankelijkheid van fossiele energie te verminderen. Tevens is een sterke inhaalbeweging noodzakelijk voor meer sociale woningen. Daarnaast moeten de middelen om mensen die in de problemen komen financieel te ondersteunen absolute prioriteit krijgen.

Het ABVV roept de federale en de Vlaamse regering op om onmiddellijk maatregelen te nemen om de gevolgen van de stijgende energiefactuur op te vangen voor de gezinnen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!